Primul revolutionar al Timisoarei, evacuat si cazat la manastire

   

Primul timisorean care a scos in strada muncitorii de pe platformele industriale in decembrie 1989 si a determinat prima greva generala din Romania, dupa 1947, in semn de protest fata de regimul Ceausescu, fostul senator PRM Ion Marcu, traieste intr-o manastire din Caras Severin, dupa ce a fost evacuat din propria-i locuinta, din Timisoara.

Deputatul Niculae Mircovici, membru al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala si secretar al Comisiei parlamentare a revolutionarilor, a declarat duminica, pentru AGERPRES, ca Timisoara incepe sa piarda, treptat, simbolurile Revolutiei, intre care se numara Ion Marcu sau Memorialul Revolutiei din 1989, ambele, din cauza ignorantei autoritatilor locale.

"Primaria Timisoara nu a gasit o locuinta pentru Ion Marcu, desi el isi cumparase apartamentul din vila in care a locuit, in conditiile Legii 112. Evacuarea a fost ilegala. Nu e corect ca, dupa ce a fost o "flacara" a Timisoarei si dupa trei mandate de senator, sa ajunga in aceasta situatie.

A existat o sentinta judecatoreasca, el nu a stiut sa se apere, a intrat in "morisca tiganeasca", cea care a cumparat aproape toate vilele ultracentrale din Timisoara si a fost scos din locuinta. L-am dus la o manastire, dupa ce a stat aproape doi ani la sora lui din Teleajen. Nu ii place acolo, dar nu are ce sa faca. E un om necajit, pe viata. Uneori, ii pare rau de ceea ce a facut in decembrie '89. Acum, incercam sa punem mana de la mana sa obtinem un credit ipotecar din care sa-i putem cumpara o garsoniera si sa-l readucem in Timisoara", a mai declarat deputatul Mircovici.

In 2006, trupe de jandarmi si executori judecatoresti au descins la locuinta fostului senator PRM Ion Marcu pentru a-l evacua. Poate, nesansa senatorului a fost aceea ca si-a cumparat, dupa 1990, un apartament intr-o vila ultracentrala, situata pe Bd. Loga, in vecinatatea Primariei Timisoara.

Astfel de imobile au fost ravnite de romi, iar, asemeni multor alte cazuri din urbe, desi acestia nu erau mostenitorii vilelor, au reusit sa devina proprietarii lor. Ion Marcu sustinea, atunci, ca persoana care a revendicat apartamentul sau nu era mostenitoarea fostului proprietar.

"Eu am cumparat legal acest apartament, in 1990, in baza Legii 112. Locuinta a fost revendicata, iar eu am pierdut procesul, dar cel care l-a revendicat nu este mostenitorul fostului proprietar, Francisc Engel. Acest Sorin Mihai, care a solicitat statului sa ii dea inapoi apartamentul, l-a si vandut, deja. Este un mare fals", incerca, din rasputeri, senatorul Marcu sa se apere. Mobila lui Marcu a fost depozitata in garajul unui vecin, iar hainele, inghesuite intr-un lighean.

Ion Marcu a fost senator de Timis din legislatura 1992-1996, cand a reprezentat FDSN. Apoi, a devenit membru al Partidului Romania Mare, interval in care a mai avut doua mandate senatoriale. A fost unul din principalii lideri ai Revolutiei din 1989 de la Timisoara. Era, pe atunci, muncitor la Uzinele Mecanice Timisoara (UMT) si, pe 20 decembrie 1989, a iesit in curtea fabricii, s-a infasurat cu un cearsaf alb si i-a chemat pe muncitori la greva generala.

Cei peste 4.000 de muncitori l-au urmat, iar el a condus coloana de demonstranti, imbracat in cearsaful alb, pana in Piata Operei. Gestul lui a fost urmat si de zeci de mii de muncitori de pe toate platformele industriale ale orasului, care au ocupat Piata Operei. Ion Marcu a participat, apoi, la discutiile cu prim-ministrul Constantin Dascalescu, sosit la Timisoara pentru a aplana situatia, discutii care au avut loc in cladirea Comitetului Judetean al PCR, actualul Palat Administrativ.

S-a alaturat, ulterior, Frontului Democratic Roman (FDR), constituit in cladirea Operei. Pe 12 ianuarie 1990, a sustinut demonstratia prin care s-a obtinut demisia liderului FDR, Lorin Fortuna, de la conducerea judetului Timis, incercand sa preia, el, conducerea judetului. Atunci a rostit expresia, devenita celebra, "mesele ma vrea pe mine".

Din anul 1998, sanatatea sa s-a degradat tot mai mult, a suferit un atac cerebral, care a impus si o interventie chirurgicala, au urmat doua infarcturi miocardice si, in ultimii ani, potrivit deputatului Mircovici, a mai suferit si doua operatii la articulatii, provocate de coxartroza.

Dupa acest simbol al revolutiei, un altul, in care este Memorialul Revolutiei din 1989, va fi evacuat, tot din cauza pierderii imobilului, in fata unui fost revolutionar, care a devenit proprietarul cladirii din Piata Unirii si vrea sa deschida acolo o afacere. Procesul verbal de predare-primire a spatiului, intre presedintele asociatiei Memorialul Revolutiei si noul proprietar, va avea loc luni. AGERPRES
Luni, 28 Iulie 2008, ora 12:21
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Unul dintre cei mai iubiti solisti in Banat, mort intr-un accident de circulatie in Germania - Video
Unul dintre cei mai iubiti interpreti de muzica populara din Balcani, mult indragit si ascultat in ...
Doliu la Directia Generala a Finantelor Publice Timis. Fostul director executiv adjunct al Inspectiei Fiscale a decedat
Veste trista la Finantele Timis. Iana Matei Vasile, fostul director executiv adjunct al Inspectiei ...
Un profesor din Timisoara a facut o descoperire uriasa, dupa mai bine de 10 ani de studii
Un timisorean a descoperit o noua specie de rac, care a primit numele de Racul Bihorean sau ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor