Nicusor Constantinescu cere Procurorului general al SUA respingerea oricarei cereri de arestare (Video)

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 22:34
5453 citiri
Nicusor Constantinescu cere Procurorului general al SUA respingerea oricarei cereri de arestare (Video)
Foto: Arhiva

Nicusor Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., in care sustine ca justitia romana e controlata de DNA si cere respingerea oricarei cereri de arestare ce va ajunge in SUA pe numele sau.

Solocitarea apare intr-un memoriu transmis de Nicusor Constantinescu la cabinetul Procurorului General al SUA, Eric Holder Jr.

Contactat telefonic, avocatul lui Nicusor Constantinescu, Catalin Dancu, a precizat ca documentul a fost transmis, joi, prin serviciu de curierat rapid cu connfirmare de primire, ca toate documentele anexate memoriului, inclusiv memoriul, au fost traduse si legalizate si ca oficialul american ar trebui sa se pronunte asupra materialului dupa primirea sa.

"Acest memoriu pe care vi-l transmit (cred ca este primul pe care il primiti din Romania) este menit a va clarifica cu probe asupra faptului ca in aceasta cauza sistemul judiciar din Romania in ansamblul sau este imperfect; jusititia prin institutiile sale nu garanteaza realizarea unui proces echitabil, transparent, independent si impartial incalcandu-se in mod real prezumtia de nevinovatie a clientului meu", se arata in preambulul documentului citat.

Avocatul presedintelui suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Constanta noteaza ca "...intrucat... a fost emis un mandat international de urmarire si arestare cu consecinta aducerii sale in tara, va solicit respectuos ca in analiza memoriului si a documentelor anexa sa nu dati curs solicitarii autoritatilor romane de a pune in aplicare pe teritoriul SUA acest mandat si de a refuza executarea mandatului ca urmare a incalcarii legii (...) ".

Avocatul arata in continuare ca cel pe care il apara a plecat din Romania, in scop medical, doar dupa ce a avut incuviintarea procurorului DNA care instrumenteaza cazul sau de coruptie, iar ulterior inteventiei chirugicale din SUA a pus constant la dispozitia sitemului judiciar si de justitie din Romania documente medicale doveditoare.

"Cu toate acestea, fara nici un suport probator, o serie de judecatori in mod speculativ si total neprofesional au negat autenticitatea documentelor medicale trimise din SUA. In atare situatie am luat decizia ca toate documentele emise de medicii americani sa fie certificate in conformitate cu Conventia de la Haga si supralegalizate prin apostilare astfel incat orice alte interpretari sa fie inlaturate", se arata in documentul transmis oficialului SUA.

Nicusor Constantinescu, fotografiat iar in public: A ridicat un pepene de 6 kg, sustine un martor (Video)

Ministerul Justitiei tergiverseaza arestarea lui Nicusor Constantinescu?

Inscrisuri "mincinoase"

In acest sens, noteaza in continuare avocatul, "au fost aduse la cunostinta judecatorilor romani toate documentele medicale emise in care medicii confirma starea grava de sanatate, confirma tratamentele medicale ce urmeaza a fi efectuate si confirma ca domnul Nicusor Constantinescu nu poate fi transportat si adus in Romania in aceasta faza a starii sale de sanatate".

"Curtea de Apel Bucuresti a decis in lumina acestor documente autentificate anularea unui prim mandat de arestare cerut de DNA, a ridicat interdictiile total impuse prin institutia controlului judiciar instituit la un moment dat permitandu-i sa ramana la tratament pe teritoriul SUA. Cu toate acestea, ulterior unor noi cereri DNA ne-am pomenit cu situatia in care alt judecator sa conteste fara niciun fundament legal legalitatea autentificarilor, probitatea profesionala a medicilor americani, sa conteste propriile decizii ale colegilor judecatori romani, sa critice si sa comenteze fara a avea o pregatire de specialitate rezultatele medicale, diagnosticele pe care acestea le-au stabilit concluzionand nici mai mult nici mai putin ca toate inscrisurile parvenite din SUA sunt mincinoase", se arata in memoriul lui Constantinescu.

Nicusor Constantinescu, un nou mandat de arestare

Nicusor Constantinescu a fugit in Costa Rica? Noi imagini cu el

Avocatul spune ca sistemul de justitie din Romania risca un precedent in contextul in care judecatorii analizeaza si percep diferit un document.

"Memoriul nu este nici pe departe un motiv de pledoarie pentru vinovatia sau nevinovatia clientului meu, el este un semnal de alarma pentru ca dumneavoastra (procurorul general al SUA - n.red.) sa intelegeti ca procedurile privind cererea de extradare a domnului Nicusor Constantinescu sunt grav incalcate intrucat sunt obtinute pe fondul unei judecari gresite, mandatul de arestare fiind emis in motivarea unui judecator ce sfideaza actele de autoritate emise de catre SUA, incalca tratatul de cooperare in materie penala dintre SUA si Romania, sfideaza principii fundamentale de drept toate acestea intr-o 'binecuvantata' actiune coordonata de la nivelul conducerii centrale ale DNA", mai spune aparatorul.

In concluzie, avocatul ii cere procurorului general al SUA sa respinga orice cerere a autoritatilor romane in aplicarea oricarui mandat de arestare si extradare a clientului sau din Statele Unite.

A promis ca se intoarce si nu a facut-o

Nicusor Constantinescu, care era cercetat sub control judiciar in dosarul in care este acuzat ca a impiedicat controale ale Curtii de Conturi la Regia Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, a cerut DNA permisiunea sa plece in SUA pentru o interventie chirurgicala si a plecat din tara pe 9 aprilie.

In 23 iunie, DNA a cerut Tribunalului Bucuresti arestarea lui Nicusor Constantinescu, pentru ca acesta nu a revenit in tara pana la data de 11 iunie, decisa de aceeasi instanta. Tribunalul Bucuresti a admis cererea, dar decizia nu a fost mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti a mai dispus, in 23 iulie, arestarea lui Nicusor Constantinescu, urmare a propunerii facute de DNA dupa mediatizarea unor imagini in care presedintele CJ Constanta fumeaza la terasa unui restaurant din New York.

In 7 august, Curtea de Apel Bucuresti a decis, definitiv, arestarea preventiva a lui Constantinescu, fiind demarata procedura de extradare a acestuia.

Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in trei dosare penale distincte. Intr-unul dintre ele este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, in altul ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in cel de-al treilea pentru ca a atribuit nelegal terenuri.

Intr-un alt dosar, seful CJ Constanta este cercetat pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite, la perchezitii, 15 cartuse de 9 milimetri.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Nicusor Constantinescu scrisoare procuror SUA, #Nicusor Constantinescu urmarit international, #Nicusor Constantinescu SUA , #DNA