Nicusor Constantinescu, un nou mandat de arestare

Joi, 04 Septembrie 2014, ora 12:45
2943 citiri
Nicusor Constantinescu, un nou mandat de arestare
Foto: Buna Ziua Iasi (Arhiva)

Tribunalul Constanta a decis, joi, arestarea preventiva a lui Nicusor Constantinescu, aflat la tratament in SUA.

Hotararea luata la solicitarea DNA, in dosarul in care Constantinescu este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar din Constanta, nu este definitiva, putand fi atacata la Curtea de Apel Constanta.

Avocatul lui Nicusor Constantinescu, Marius Mocanu, declara, marti, ca a vorbit ultima data cu Nicusor Constantinescu in urma cu cateva zile, iar atunci medicii ar fi urmat sa decida daca acesta va fi sau nu operat din nou.

Nicusor Constantinescu a fugit in Costa Rica? Noi imagini cu el

"Ultima oara cand am discutat cu dansul, acum doua sau trei zile, urma sa se hotarasca daca va fi supus inca o data unei interventii chirurgicale pentru eliminarea acelei infectii intrucat, desi tratamentul a dat rezultate, in sensul micsorarii acelei pungi de puroi, de infectie, se pare ca nu a reusit sa o stopeze in totalitate si urma ca decizia medicilor sa fie inclusiv aceea de a se interveni chirurgical pentru eliminarea acestei probleme, pentru a se putea eventual ca domnul Constantinescu sa se intoarca pana la urma de bunavoie si sa nu se mai sustina ca nu respectam desfasurarea procedurilor judiciare", afirma avocatul lui Nicusor Constantinescu.

El mai sustinea ca Nicusor Constantinescu a plecat din tara cu incuviintarea organelor judiciare, nu a intentionat niciun moment sa se sustraga cercetarilor, iar in prezent se afla intr-un spital din New-York pentru a-si trata cancerul de prostata de care sufera.

Recent, DNA a cerut Tribunalului Constanta arestarea preventiva a lui Nicusor Constantinescu, in dosarul in care acesta este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar din municipiu.

Astfel, precizeaza procurorii anticoruptie, in perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, cu stiinta, Constantinescu nu a asigurat finantarea centrului, neefectuand reparatiile necesare la sediul acestuia, dispunand rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii in conditii normale a Centrului Militar Zonal Constanta si incercand de mai multe ori sa evacueze institutia din sediul pe care il ocupa, "fapte care au provocat vatamari ale drepturilor si intereselor legale ale Ministerului Apararii Nationale precum si pagube acestei institutii". Acest proces se judeca la Tribunalul Constanta.

In paralel, intr-un alt dosar, repectiv cel in care presedintele suspendat al CJ Constanta este acuzat ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, care se afla pe rolul Tribunalului Bucuresti, Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata sub control judiciar.

In acest proces, instanta a dispus ca el sa fie arestat preventiv, dupa ce s-a constatat in 12 iunie ca acesta nu se afla in tara, incalcand astfel controlul judiciar.

"In acel dosar in care s-a emis mandat de arestare preventiva, inculpatul Nicusor Constantinescu fusese trimis in judecata de procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, pentru savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice cu obtinerea de foloase necuvenite sub forma complicitatii si 21 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor cu obtinerea de foloase", conform DNA.

In acest context, judecatorul delegat din cadrul Tribunalului Bucuresti a formulat cerere de arestare provizorie, avand in vedere propunerea de extradare din data de 8 august, emisa in dosarul Tribunalului Bucuresti, pentru punerea in executare a mandatului de arestare preventiva a lui Constantinescu.

Prin urmare, avand in vedere ca Nicusor Constantinescu este implicat in doua dosare distincte - unul pe rolul Tribunalului Constantia si altul pe rolul Tribunalulului Bucuresi - judecarea presedintelui suspendat al CJ Constanta, in cauza aflata la Tribunalul Constanta, nu se va putea desfasura decat in conditiile existentei unui mandat de arestare distinct fata de cel deja dispus.

Presedintele suspendat al CJ Constanta, aflat in continuare in SUA, arata, intr-un comunicat transmis in urma cu o saptamana, ca a informat mai multe institutii, intre care Ambasada SUA si Departamentul de Stat al SUA, despre "deciziile abuzive" luate impotriva sa.

Dupa emiterea mandatului de arestare preventiva, Constantinescu a fost suspendat din functia de presedinte al CJ Constanta. El a cerut in instanta anularea deciziei de arestare preventiva luata de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, aceasta cerere urmand sa se judece pe 12 septembrie, la Tribunalul Bucuresti.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Nicusor Constantinescu arestare preventiva, #Tribunal Constanta arestare Nicusor Constantinescu, #DNA dosare Nicusor Constantinescu , #DNA