Presedintele CJ Constanta, urmarit penal: Prejudiciu enorm. Iata ce au descoperit procurorii

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 16:40
6288 citiri
Presedintele CJ Constanta, urmarit penal: Prejudiciu enorm. Iata ce au descoperit procurorii
Foto: Arhiva

Nicusor Constantinescu (PSD), presedintele Consiliului Judetean Constanta, este urmarit penal pentru sase infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, prejudiciul creat fiind de peste 5 milioane de euro.

Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora invinuitul Nicusor Constantinescu "si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta in sensul ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro) ", se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.

Sumele sunt defalcate in felul urmator:

a) 1.239.987,60 lei au fost platiti catre Regia Autonoma Judeteana Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta, in cadrul proiectului de interes public judetean "Caravana estivala a Judetului Constanta". Procurorii spun ca aceste cheltuieli nu au avut legatura cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturala, dezvoltarea turismului ecvestru etc) si nu au avut legatura nici cu Protocolul de colaborare cu autoritati ale administratiei publice si institutii.

In plus, cheltuielile au fost facute fara sa existe documentatiile tehnico-economice prevazute de lege, mai sustin procurorii.

b) 13.305.000 lei au reprezentat plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive. Finantarea si platile au fost efectuate numai in baza hotararilor CJ Constanta (institutie condusa de invinuit), cu incalcarea flagranta a prevederilor legale care reglementeaza regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati non-profit de interes general.

c) 5.094.836 lei au reprezentat finantari nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si fundatii cu act in domeniul cultural. De asemenea, finantarea si platile au fost facute in baza unei hotarari a CJ Constanta fara respectarea normelor legale in vigoare.

d) 1.054.405,98 lei este suma rezultata din aceea ca a acceptat si a decontat o cota de 23% din valoarea lucrarilor de impadurire si pepiniere executate de Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, reprezentand cheltuieli indirecte, in loc de 18%, cat ar fi fost legal, sustin procurorii.

e) 761.749,06 lei reprezinta o plata pentru lucrarile de impadurire efectuate asupra unei suprafete de 50 de ha din comuna Independenta, jud.Constanta, in conditiile in care contravaloarea acestor lucrari fusese deja achitata anterior, in anul 2011.

f) 1.650.925,04 lei reprezinta plati nelegale catre SC Domeniul Public si Privat Judetean Constanta, respectiv contravaloarea inchirierii unui numar de 11 autoturisme, cu incalcarea prevederilor OG nr. 80/2001 care impuneau limitarea consumului de carburanti si a numarului de autoturisme pentru toate institutiile publice, inclusiv pentru consiliile judetene (la un numar de sase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzina/motorina) si interdictia inchirierii de autoturisme de catre toate institutiile publice.

De asemenea, intr-un dosar separat, procurorii aceluiasi serviciu teritorial au dispus inceperea urmaririi penale si extinderea cercetarilor fata de Nicusor Constantinescu tot pentru abuz in serviciu.

In aceasta cauza separata, procurorii au constatat ca invinuitul nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al CJ Constanta in sensul ca, in perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, nu a asigurat, potrivit legii, finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, neefectuand reparatiile necesare la sediul acestuia, dispunand rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii in conditii normale a Centrului si incercand, in doua randuri, sa evacueze institutia din sediul pe care il ocupa in prezent.

Prin aceste demersuri a fost afectata activitatea Centrului Militar Zonal Constanta pe de o parte, iar pe de alta parte Consiliul Judetean Constanta a obtinut un folos patrimonial nejustificat din sumele neplatite Centrului, mai sustin procurorii.

Mai mult, in perioada in mai 2012 - octombrie 2013, Nicusor Constantinescu a refuzat sa dispuna plata serviciilor de telefonie de care beneficia Centrul Militar Zonal Constanta pentru indeplinirea misiunilor specifice, in valoare de 3.958 lei, costurile fiind suportate de Ministerul Apararii Nationale.

Lui Nicusor Constantinescu i s-au prezentat miercuri acuzatiile, iar procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara pentru o perioada de 30 de zile.

C.B.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#acuzatii Nicusor Constantinescu DNA, #Nicusor Constantinescu urmarit penal, #Nicusor Constaninescu abuz serviciu , #DNA
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
5 milioane de euro e un mizilic pe linga tunurile date de banditii