Ce-ar face Nicusor Dan cu parcarile, RADET si cladirile cu bulina rosie din Bucuresti Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 25 Februarie 2016, ora 07:41
51882 citiri
Ce-ar face Nicusor Dan cu parcarile, RADET si cladirile cu bulina rosie din Bucuresti Interviu
Foto: Facebook/Nicusor Dan

Nu se vor rezolva lucruri peste noapte, dar trebuie sa punem un fundament la ceea ce inseamna administratia publica locala, afirma Nicusor Dan candidat la Primaria Capitalei din partea Uniunii Salvati Bucurestiul (USB).

In opinia sa, asta inseamna cadastru cu toate componentele lui, transparentizarea a tot ce inseamna circuit administrativ si act administrativ si, mai ales, transparentizarea cheltuielilor publice.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Nicusor Dan si-a prezentat solutiile pentru cateva dintre cele mai mari probleme ale Capitalei: trafic, parcari, RADET si cladiri cu bulina rosie.

"Eu cred ca ecuatia acestor alegeri este foarte simpla: oamenii s-au saturat de modul in care s-a facut politica si vor ceva nou. Pentru ca ei sa voteze ceva nou, e nevoie de notorietate si de incredere reciproca. Eu am azi o intentie de vot in jur de 20% si o notorietate in jur de 45%. Daca ajung la o notorietate de 80%, pot castiga si intr-un tur", crede Nicusor Dan.

Care considerati ca este principalul dvs atu pentru a fi ales primar al Capitalei?

Oamenii asteapta doua lucruri mari: integritate si competenta. Cred ca prin ce am facut in ultimii ani am dovedit integritate, iar in materie de competenta oamenii trebuie sa compare echipele candidatilor si proiectele. Echipa mea o veti vedea in curand, sunt oameni in jur de 40 de ani, fiecare profesionist in domeniul lui, unii care au lucrat in afara tarii si s-au intors.

Nu se vor rezolva lucruri peste noapte, dar trebuie sa punem un fundament la ceea ce inseamna administratia publica locala, asta inseamna cadastru cu toate componentele lui, transparentizarea a tot ce inseamna circuit administrativ si act administrativ si, mai ales, transparentizarea cheltuielilor publice.

Orice factura sa poata fi vazuta de cetatean imediat ce este emisa. Si primariile de sector trebuie obligate sa faca la fel prin dispozitia primarului general.

Cum functiona industria spagii in Primaria Bucuresti? Un miliard in 7 ani - Interviu cu Nicusor Dan

Bucurestenii au niste dureri pentru care asteapta raspuns. Una e traficul. Ce solutie le propuneti?

Va spuneam, nu exista solutii miraculoase, sunt mai multi pasi. Trebuie sa facem soseaua de centura si noi propunem ca primaria sa contribuie cu bani, sa se implice in urgentarea acestei lucrari. Cred ca un interval de patru ani este realist.

Trebuie prioritizat transportul in comun de suprafata. Pe masura ce pe fiecare dintre linii vom avea predictibilitate, oamenii vor fi constienti ca fac mai putin cu mijloacele de transport in comun decat cu masina personala, unii vor renunta la ea. Dar nu poti cere asta cu un transport in comun nefunctional.

Doar prioritizare, nu si o regandire a retelei? Sunt zone, mai ales cartierele noi, cu un transport in comun deficitar.

Desigur. Sunt softuri de circulatie care fac masuratori, statistici si, in baza lor, se poate face optimizarea. Dar transportul public are si alte probleme: nu are suficiente masini, contractele de mentenanta au expirat si sunt autobuze care stau, pentru ca au un geam spart, pe care nu are cine sa-l schimbe, sunt murdare etc. E nevoie de investitii, trebuie sa reparam ce e de reparat, de cumparat ce e de cumparat.

Lipsa parcarilor reprezinta si ea o cauza a starii traficului, ingreunat de masini parcate care, de exemplu, blocheaza o banda de circulatie.

Daca maine spunem ca nu se mai parcheaza pe prima banda, provocam o revolutie si atat. Daca realizezi predictibilitatea transportului in comun, poti impune apoi si sanctiuni.

Pentru chestiunea parcarilor, trebuie rezolvat intai traficul care vine din afara orasului cu mari parcari gratuite la principalele intrari, plus transportul public de care am vorbit.

Avem problema parcarilor din interiorul orasului, dar nu poti sa faci o estimare a necesarului, pana cand nu ai o estimare realista a traficului si nu o poti avea cand nu ai centura si transportul public. Lucrurile se leaga.

Trebuie sa stimulam oamenii sa isi lase masinile in afara zonei centrale, construind parcari in afara primului inel.

Parcarile de resedinta?

Sa facem parcari de resedinta pentru un milion de masini ne-ar duce spre 10 miliarde de euro, ceea ce nu se poate. Si atunci trebuie sa echilibram intre pretul parcarilor, stimularea oamenilor care nu folosesc masina zilnic sa o duca mai departe, in parcarile gratuite, impunerea unor tarife diferentiate in cazul mai multor masini pe familie. Poti sa faci parcari subterane impreuna cu anumite tipuri de lucrari antiseismice.

Lucrarile antiseismice sunt o alta restanta a Capitalei impanzita de buline rosii. Ce faceti cu ele?

Din 2000 nu a mai fost facuta nicio expertizare. S-au expertizat atunci vreo 2.700 de cladiri si dintre ele numai aproximatov 100 au fost considerate sigure. Trebuie terminata urgent expertizarea pentru cladirile cu mai mult de 3 etaje construite inainte de cutremurul din '40. Probabil ca ar fi vorba in total despre 5.000-6.000.

Cine va plati expertizele?

Pentru a da drumul acestui proces, primaria trebuie sa plateasca si expertizele, care nu sunt foarte scumpe, dar mai ales proiectele tehnice de consolidare. Expertizarea se poate termina in 2-3 ani, dar pe masura ce ai expertiza si proiectul tehnic, poti incepe lucrarile.

Pe banii cui?

Exista un fond guvernamental care nu e inca utilizat la maximum, are alocari ridicole pentru ca primariile nu sunt in stare sa foloseasca banii. Pentru moment, acest fond permite oamenilor sa se imprumute pentru 25 de ani fara dobanda pentru a-si consolida proprietatile.

Si cei care nu vor vrea?

Legea ii obliga sa se supuna majoritatii din asociatia de locatari, dar inca nu functioneaza toate mecanismele.

Unde ii cazati pe cei care trebuie sa plece din case pe perioada lucrarilor? Are primaria destule apartamente?

Noi nu avem aceasta informatie si cadastrul pe care eu il consider necesar ne-o va da. In opinia mea, primaria are cateva mii de apartamente pe care le foloseste ca locuinte sociale fara ca ele sa fie acordate pe criterii corecte.

RADET-ul este o alta mare problema fara solutie deocamdata. Ce faceti cu regia de termoficare?

Exista o datorie de 900 de milioane de euro, cat bugetul Primariei generale pe un an, care trebuie platita si tot ce putem face cu ea este sa negociem cu ministerul sa nu mai achitam penalitati.

Pierderile in retea sunt de 150 de milioane de euro pe an, cat este subventia acordata de municipalitate pentru compensarea pretului gigacaloriei.

Ce facem ca sa nu mai aruncam banii astia? Solutia este o retea de centrale mici care sa deserveasca fiecare zeci de blocuri. Ele pot fi amplasate in actualele puncte termice, exista tehnologia necesara, am vazut in Germania. Scapam astfel de retelele uriase de transport.

Cat ar costa?

In total 1 miliard de euro, din care bani europeni sunt 180 de miloane. Exista si solutia de privatizare, dar dupa exemplul cu Apa Nova nu stiu daca bucurestenii vor dori asa ceva.

Cert este ca RADET nu poate sa fie rentabil. Sa transporti agentul termic pe mii de km nu are cum sa fie eficient.

Cate sanse credeti ca aveti intr-un tur de scrutin?

Eu cred ca ecuatia acestor alegeri este foarte simpla: oamenii s-au saturat de modul in care s-a facut politica si vor ceva nou. Pentru ca ei sa voteze ceva nou e nevoie de notorietate si de incredere reciproca. Eu am azi o intentie de vot in jur de 20% si o notorietate in jur de 45%. Daca ajung la o notorietate de 80%, pot castiga si intr-un tur.

Nu ar fi totusi mai sigur daca zona anti-PSD ar reusi sa aiba un singur candidat, pe cel mai bine plasat?

Cu o unire pentru a iesi oricine impotriva dnei Firea, nu mi se pare ca am face mare lucru. Marea miza este sa putem aduce realmente un alt mod de a face politica. Sa facem ca aceste energii noi din societate sa castige pozitii importante.

Nu avem orgolii, in programul nostru nu ne-am atins de nicio chestiune sensibila, nu am vorbit de stanga-dreapta, de avort, de Biserica, de imigranti, niciun subiect care ne-ar putea diviza. Construim o platforma in care sa se regaseasca multa lume, un program administrativ pentru un restart administrativ.

Dl Ciucu imi spunea ca sigur va va convinge sa il sustineti pentru primarie

Fiecare sa-si faca socotelile lui.

Veti fi sustinut de Miscarea Populara, dupa cum se zvoneste?

Am auzit zvonul, dar nu am fost contactat de niciun partid mare. Am vazut in MP, doar uitandu-ma la televizor, oameni care erau in centrul mafiei PUZ-urilor.

Aveti totusi vreun plan de alianta, nu doar pentru alegeri, ci si pentru viitorul consiliu?

E greu de dat un raspuns pentru ca nu cunoastem ce vor sa faca si care sunt oamenii pe care vor sa ii propuna.

Cum va finantati campania?

De o luna ne rugam de ANAF sa ne dea cod fiscal, pentru ca fara el nu putem avea cont si nu putem primi niciun ban. Imediat ce vom avea cont, vom avea mecanism de donatii online. Ma astept sa primim cateva zeci de mii de euro prin donatii online, pe care o sa le poata vedea toata lumea.

Am semnale ca vor fi oameni de afaceri care sa faca donatii fara sa ceara nimic in schimb, la fel ca in 2012, cand au fost cativa oameni de afaceri care mi-au donat cateva mii de euro pentru campanie, care atunci era evident simbolica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nicusor Dan Primaria Capitalei , #candidat primaria Bucuresti