Cine are painea si cutitul in Capitala, primarul sau Consiliul General? Cui ii dam puterea?

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 14:37
3436 citiri
Cine are painea si cutitul in Capitala, primarul sau Consiliul General? Cui ii dam puterea?
Foto: Arhiva Ziare.com

Suntem in precampania pentru alegerile locale din 5 iunie si cu toate ca dezbaterile legate de Capitala se axeaza in special pe candidatii la fotoliul de primar general, nu trebuie uitat rolul fundamental jucat de Consiliul General (CGMB). Cine are cu adevarat puterea administrativa in Bucuresti?

Traian Basescu a castigat primul mandat de primar general in 2000, insa guvernul condus de Adrian Nastase a schimbat cadrul legal, luandu-i mare parte din prerogative. In 2004, Basescu a castigat al doilea mandat cu sloganul "Dati-mi si un consiliu!", ceea ce bucurestenii au si facut.

Nicusor Dan, candidatul USB pentru functia de primar general, sustine ca lucrurile stau exact pe dos.

"Se crede ca raportul de putere este Consiliul General 90% - primarul general 10%. In opinia mea, raportul de putere este primarul general 80% - Consiliul General 20%", a declarat Nicusor Dan zilele trecute, cu ocazia lansarii candidatilor USB din Capitala.

USB si-a lansat candidatii pentru Bucuresti. Nicusor Dan: Orasul trebuie salvat de politicieni (Video)

Luni seara, intr-o emisiune la Digi24, acesta a venit cu noi argumente, spunand ca dupa "jelania lui Traian Basescu" a ramas "o impresie falsa despre raportul de putere intre primar si CGMB".

"De fapt, primarul are in subordine toti cei 1.400 de oameni din primarie, CGMB are 2 oameni. Primarul este emitentul autorizatiilor, primarul organizeaza licitatiile, primarul poate sa faca totul transparent. (...) CGMB poate sa voteze un PUZ in urma unui raport de specialitate facut de arhitectul sef, care e in subordinea primarului, si a unei expuneri de motive pe care o face primarul", a exemplificat Nicusor Dan, adaugand ca CGMB nu poate nici macar sa aloce bani "decat in baza unui proiect, pe care tot administratia care e in subordinea primarului poate sa il intocmeasca".

Ziare.com i-a contactat pe Ciprian Ciucu, candidat sustinut de M10 la functia de primar general, si pe Mircea Raicu (PNL), viceprimar si consilier general la al doilea mandat, pentru a afla catre cine trebuie sa se indrepte atentia alegatorilor bucuresteni, catre primarul general sau catre consilieri?

Ciprian Ciucu: Fara Consiliu, primarul general va face mici lipeli, pe ici, pe colo

Ciprian Ciucu (M10) spune ca intrebarea "Cine detine puterea in Capitala?" este "complexa", pentru ca "sunt foarte multi factori care influenteaza chestiunea in cauza".

"Depinde in ce paradigma discutam. In cea in care un candidat puternic si-a impus si Consiliul? In cea in care un candidat independent nu are Consiliul si se lupta cu el? Sunt foarte multi factori de care depinde raspunsul. Nu putem raspunde matematic, cum face Nicusor Dan, decat daca ne referim la activitate si la ce inseamna decizii. Atunci poti sa spui: 'Da, primarul are painea si cutitul si poate sa impuna!'. Dar in acelasi timp primarului i se pot bloca proiectele majore de investitii, daca nu sunt votate de Consiliu.

De exemplu, daca vrei sa scoti metroul in afara Bucurestiului, ai nevoie de CGMB ca sa voteze acest proiect major. Si atunci, fara Consiliu primarul general va face mici lipeli, pe ici, pe colo", a declarat Ciucu, precizand ca nu este dezavantajat de acest lucru pentru ca el poate lucra cu oamenii, indiferent de la ce partid sunt, "evident, numai in conditiile legii si in baza unor principii de integritate foarte clar definite inca de la inceputul campaniei".

Prin urmare, "e gresit sa spui ca CGMB nu conteaza", crede candidatul M10.

"Consiliul este o adunare de oameni investita cu un vot democratic, care reprezinta si vointa cetatenilor. Sunt trecuti prin alegeri. Eu cred ca CGMB conteaza si e foarte important. Si primarul, ca va fi independent sau politic (si Nicusor Dan e politic, pentru ca are un partid pe care il conduce, eu nu am), va trebui sa se inteleaga cu Consiliul, sa poata negocia, sa isi poata impune viziunea, dar sa poata si conlucra cu el.

Bineinteles ca va depinde si de calitatea oamenilor din CGMB si eu sper ca de data asta sa fie mai buna. E important sa fie acolo si oameni care sa vrea si binele Bucurestiului, nu sa fie pusi numai pe spagi, ca pana acum", a mai explicat Ciprian Ciucu.

Omul lui Macovei pentru Capitala cere coalizarea dreptei impotriva lui Firea: Alegeri primare intre mine si Nicusor Dan

Intrebat daca parteneriatul Sorin Oprescu-CGMB a mers bine, bucurandu-se de sustinerea USL, acesta a raspuns: "A mers brici la furat".

"Sorin Oprescu nu a fost un candidat independent cu adevarat si ei nu au fost niciodata interesati sa dezvolte Bucurestiul. Si chiar daca ar fi fost interesati, nu au capacitatea si pregatirea necesara, nu sunt din 'filmul' asta. Nici Sorin Oprescu nu a fost, el era un medic care a zis ca vrea sa faca administratie. Ca sa poti sa ai o viziune despre Bucuresti, trebuie sa ai si o pregatire minima in domeniu. In primii ani s-a pus la punct, dupa care s-au pus la punct sa fure.

Nu a existat vointa si dorinta de schimbare. Ei si-au vazut de buzunarul lor si le-a mers bine, au conlucrat bine. Nu cred ca suspecteaza cineva ca actualul CGMB, care lua spaga de la Apa Nova ca sa creasca preturile pentru servicii cerute bucurestenilor, a fost interesat de proiecte pentru Bucuresti sau ca primarul Oprescu a fost interesat de altceva decat de buzunarul propriu.

Nu pot sa imi imaginez cum au putut face asta. Ai sansa sa faci ceva bun pentru orasul tau, pentru 2 milioane de oameni. E o responsabilitate minunata, enorma, si tu, in loc sa te dedici orasului, te apuci sa te gandesti cum sa sifonezi bugetul. Pentru mine asa ceva e incredibil", ne-a mai declarat Ciprian Ciucu.

Numele lui Oprescu, in dosarul Apa Nova. Spaga pentru consilieri, "o practica notorie" (Video)

Mircea Raicu (PNL): Exista un echilibru de putere. Sorin Oprescu a fost o frana pentru Bucuresti

Viceprimarul Mircea Raicu (PNL) este de parere ca "exista un echilibru de putere" intre primarul general si CGMB.

"Concret, CGMB conduce prin aprobarea organigramei, prin aprobarea bugetului, prin planuri de dezvoltare, prin aprobari de investitii etc. La randul sau, primarul are puterea executiva, de a pune in aplicare planurile si de a propune CGMB proiecte de dezvoltare. In felul asta, cele doua puteri se supravegheaza.

Dar nu aici este problema Bucurestiului, problema este ca nu functioneaza ca un oras, sunt 7 orase intr-unul singur. Fiecare cu primaria lui, cu Consiliulul lui local, cu bugetul lui. Nu pot exista in acest oras prioritati, pentru ca nu ai cum sa le stabilesti. Trebuie sa vina la masa 7 primari, 7 consilii locale, care sa stea de vorba. Autonomia locala nu functioneaza in Bucuresti, ea spune ca e dreptul comunitatii de a-si stabili singura prioritatile si de a le finanta, ceea ce e foarte greu de facut in Bucuresti. Totul porneste din momentul zero, parca anul 2000, cand Adrian Nastase a schimbat legislatia Bucurestiului", ne-a declarat Mircea Raicu.

Intrebat daca pot aparea situatii in care proiecte sustinute de primarul general sa fie blocate de consilierii generali, viceprimarul a confirmat.

"Si Consiliul poate sa fie o frana, dar si primarul poate sa fie o frana. Eu il consider pe Sorin Oprescu o frana pentru Bucuresti pentru ca pe mandatele lui s-au oprit toate proiectele importante ale Bucurestiului. Doi ani au fost moarte, inclusiv Arena Nationala, inclusiv Pasajul Basarab, nu mai vorbesc de Centrul Istoric. Un an si jumatate s-a tot gandit. Unele au fost reluate apoi, dar dupa ce s-au terminat aceste proiecte, unele pornite de pe vremea lui Basescu, altele de pe vremea lui Videanu, nu a mai venit cu nimic in loc. A terminat ce au inceput ei, dupa care e o pauza. De aceea spun ca il consider o frana.

Trebuie sa vedem ce proiecte noi isi propune Bucurestiul. Sunt aspecte in care am dat inapoi - au reaparut gropile, RADET e in galeata, RATB e in suferinta... Sunt lucruri care erau pornite bine, RATB avea o flota noua, de 1.000 de autobuze noi, se cumparasera si troileibuze, urmau tramvaiele, RADET-ul facuse automatizarea punctelor termice, contorizarea la blocuri, urma sa se faca retelele s.a.m.d. In clipa asta s-au oprit toate", a reamintit acesta.

Intrebat de ce Sorin Oprescu nu a colaborat foarte bine cu consilierii USL, cata vreme a fost sustinut de uniunea PSD-PNL, Mircea Raicu a raspuns: "Nu stiu, numai dansul poate sa raspunda. O fi avut alte prioritati, nu stiu care sunt ca nu le-am vazut. A mai facut ceva prin spitale, e adevarat, dar in rest...".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#putere primar general Consiliu, #Nicusor Dan primar, #Ciprian Ciucu candidat primar , #candidat primaria Bucuresti