Sondaj in Bucuresti: Clasat imediat dupa Firea si favorit in tabara Opozitiei, Nicusor Dan propune un candidat unic USR-PLUS-PNL

Joi, 01 August 2019, ora 15:26
12800 citiri
Sondaj in Bucuresti: Clasat imediat dupa Firea si favorit in tabara Opozitiei, Nicusor Dan propune un candidat unic USR-PLUS-PNL
Foto: Facebook / Nicusor Dan

Deputatul Nicusor Dan, fost candidat la Primaria Capitalei in 2012 si 2016, a prezentat joi rezultatele unui sondaj de opinie realizat zilele trecute in randul bucurestenilor, care il claseaza pe locul doi in preferintele alegatorilor, umar la umar cu Gabriela Firea, si il coteaza ca principal favorit printre candidatii Opozitiei.

Rezultatele sondajului realizat in perioada 23-29 iulie in Bucuresti au fost prezentate de Nicusor Dan intr-o conferinta de presa anuntata public inca de miercuri. Joi, cu putin timp inainte de eveniment, PLUS a anuntat ca l-a desemnat oficial drept candidat al partidului la Primaria Capitalei pe Vlad Voiculescu.

Sondajul a fost realizat de Psyho Global Consult pe 802 persoane si are o marja de eroare de 3,4 la suta, Nicusor Dan reamintind inca de la inceputul conferintei de presa ca el si-a anuntat intentia de a candida acum cateva luni.

Intrebati cu cine ar vota dintr-o lista de posibili candidati prezentata, bucurestenii au preferat-o pe Gabriela Firea (29%), urmata de Nicusor Dan (28%), Rares Bogdan (22%), Vlad Voiculescu (12%), Robert Turcescu (4%), si Altii (5%) . In acest caz nu au fost asociate numele de persoane cu partide, a precizat deputatul.

Insa, in ipoteza in care Nicusor Dan ar avea sustinerea Aliantei USR-PLUS, iar Gabriela Firea ar candida din partea PSD-ALDE-Pro Romania, el ar devansa-o cu aproape 10% (de la 41%, la 31%), pe locul trei situandu-se Rares Bogdan (PNL+PMP), cu 28%, arata sondajul prezentat.

In acest caz, 67% dintre persoanele intervievate au indicat un candidat, iar 33% au spus ca nu s-au hotarat sau nu vor vota.

De asemenea, intrebati cine ar trebui sa fie candidatul unic al Aliantei 2020 USR-PLUS la Primaria Capitalei, 30% l-au mentionat pe Nicusor Dan, urmat la mare distanta de Vlad Voiculescu (11%) si de consilierele Ana Ciceala si Roxana Wring, care au obtinut in instanta anularea companiilor infiintate de Gabriela Firea, cu doar 1%.

La aceasta intrebare 57% dintre cei intervievati au spus ca nu pot aprecia sau nu au dorit sa raspunda.

"Cei mai multi bucuresteni spun ca eu ar trebui sa fiu candidatul acestei aliante", a subliniat Nicusor Dan, precizand ca au fost puse si alte intrebari in cadrul sondajului, dar acestea au fost cele mai relevante.

Citeste mai multe despre:

Urmeaza negocieri

Intrebat cum crede ca vor reactiona cei de la USR-PLUS si daca incep negocierile, Nicusor Dan a spus ca, potrivit statutului USR, la care a si lucrat cu cativa ani in urma, decizia acestui partid este luata de Conferinta Municipala, care reuneste membrii din Bucuresti.

"Am inceput sa am intalniri cu membrii filialelor de sector, chiar in aceasta dupa amiaza o sa mai am una", a punctat Nicusor Dan, precizand ca a simtit ca se bucura de sustinerea USR Bucuresti, dar "decizia formala" va fi luata conform statutului.

Intrebat si daca a vorbit si cu cei de la PNL, Nicusor Dan a afirmat: "Convingerea mea este ca USR-PLUS-PNL trebuie sa aiba un candidat comun si pentru ca Gabriela Firea, dupa cum vedeti, are inca o incredere foarte mare in randul bucurestenilor si o intentie de vot consistenta, si pentru ca Bucurestiul are niste probleme foarte serioase, care necesita o colaborare intre primar si Consiliul General".

"Ar fi ideal, si pentru bucuresteni si pentru Bucuresti, ca aceasta colaborare sa fie formalizata de un protocol cu mult inainte de alegerile locale, astfel incat echipa care vine la conducere sa inceapa din prima zi sa lucreze", a adaugat el.

Intrebat de jurnalisti, Nicusor Dan a mai spus ca, in opinia sa, echipa la care se refera ar putea incepe sa lucreze impreuna inca din ianuarie 2020 si a dezvaluit ca a avut "discutii cu PNL, dar pana in acest moment nu s-a luat nicio decizie".

In ceea ce priveste faptul ca Vlad Voiculescu este preferat de PLUS in postura de candidat la Primaria Capitalei, Nicusor Dan a precizat ca PLUS e intr-o alianta cu USR, iar "USR va lua o decizie tinand cont si de vointa membrilor si de vointa sustinatorilor" si rezultatele acestui sondaj, care il plaseaza pe el ca favorit.

"Politicienii sunt in slujba cetatenilor care ii voteaza si, daca cetatenii care voteaza indica o preferinta, cred ca aceasta preferinta imi acorda prima sansa", a mai spus el.

Cat despre ce va face daca nu va avea sustinerea niciunuia dintre partidele de opozitie si daca va candida chiar si independent, Nicusor Dan a facut trimitere la ceea ce s-a intamplat in 2016.

Reamintim ca, la ultimele alegeri locale, Gabriela Firea (PSD) a castigat Primaria Capitalei cu 246.553 voturi, fiind urmata de Nicusor Dan (USB) cu 175.119 voturi, Catalin Predoiu (PNL) cu 64.186 voturi si Robert Turcescu (PMP) cu 37.098 voturi, nici atunci Opozitia nefiind capabila sa se puna de acord pentru desemnarea unui candidat comun.

"Noi am trait cu totii o experienta nefericita in 2016, cand nu s-a reusit un acord pentru un candidat unic al dreptei, in conditiile in care am avut vot intr-un singur tur. Si consecinta am vazut-o cu totii.

Eu sunt convins ca va exista intelepciune pentru desemnarea unui candidat unic al Opozitiei in aceasta competitie de peste 10 luni. In conditiile in care nu se va reusi acest lucru, ceea ce eu nu imi doresc, da, voi candida", a mai spus el, precizand insa ca "sunt foarte, foarte multe variante" pe care le-ar putea avea in vedere.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Nicusor Dan sondaj primaria Capitalei, #candidat USR PLUS Primaria Capitalei , #candidat primaria Bucuresti