Dramoleta lui Nicusor Dan si tristetea noului PPDD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 02 Iunie 2017, ora 12:58
34904 citiri
Dramoleta lui Nicusor Dan si tristetea noului PPDD

Dramoleta lui Nicusor Dan ar fi amuzanta, cu tusele ei caragialesti groase, daca nu ar fi atat de trista.

Pentru ca nu vorbim despre vreun partid de scara de bloc, ci despre unul parlamentar, votat masiv, teoretic a treia forta politica a tarii in care foarte multi oameni si-au pus sperantele.

De fapt, incepe sa se vada acum clar ceea ce spuneam de la inceput si anume ca USR nu a fost decat un PPDD al intelectualilor, adica mai degraba o proiectie a exasperarii electoratului dezmagit, de un anumit nivel, care a vazut ce a vrut sa vada si a auzit doar ce a vrut sa auda.

De ce a demisionat Nicusor Dan nu doar din fruntea partidului, ci de-a dreptul din partid, un gest extrem de rar, daca nu chiar fara precedent pentru un presedinte in functie? In esenta pentru ca partidul pe care il conduce a refuzat sa ramana in ambiguitate si si-a asumat deschis o pozitie.

Sunt de acord ca tema familei traditionale este una artificial creata, dar ea exista, nu e o ipoteza, o dezbatere teoretica. Vorbim despre un proiect de lege si de un foarte probabil referendum de modificare a Constitutiei.

Si mai trebuie inteles ca in discutie acum nu este nici legalizarea casatoriilor gay, nici macar existenta parteneriatului civil in sine. Ci modificarea definitiei constitutionale a familiei, care sa fie limitata la casatoria dintre o femeie si un barbat. Adica, in fond, o restrangere a drepturilor constitutionale de acum.

Nu discut acum fondul problemei, deci continutul pozitionarii USR.

Asumarea unei pozitii in sine, deci iesirea din abiguitate mi se pare de salutat ca atare. Abia dupa ce ea exista putem discuta despre fond.

Iar cauza socului din USR este tocmai existenta unei pozitionari, nu continutul ei, dupa cum explica insusi Nicusor Dan: "Am promis ca este loc si pentru progresisti, si pentru conservatori si ca nu o sa existe o pozitie care sa intre in contradictie cu sentimentele lor intime."

Si asa dl Dan pune degetul pe eroarea esentiala de la baza USR, iluzia incompatibila cu insasi notiunea de partid pe care a vandut-o Nicusor Dan electoratului si in care poate ca a trait el insusi.

Da, pe lume este loc pentru toata lumea, insa un partid nu are cum sa existe fara a avea la baza un set de convingeri, de principii doctrinare, fara a avea o ideologie care il defineste.

Asa cum nu poti sa fii in acelasi timp si femeie, si barbat, la fel nu poti sa fii in acelasi timp si conservator, si progresist, si de dreapta, si de stanga. E in ordine sa fii oricare dintre ele, dar fara sa iti asumi un set de principii fundamentale, de convingeri, nu ai cum sa ai nici coerenta, nici viziune.

Pentru ca viziunea politica are la baza exact aceste convingeri. Iar fara ele un partid nu poate avea exact ceea ce lipseste fundamental in politica romaneasca: predictibilitatea.

Cand il votezi trebuie sa stii exact la ce te poti astepta de la el. Argumentul ca nici restul nu sunt mai breji e fundamental fals. Daca USR este la fel ca restul inseamna ca este total inutil.

Pe vremea cand USR se profila ca o mare speranta a politicii romanesti, am avertizat ca nu e decat o bula care se va sparge la impactul cu primele decizii majore care depasesc raza de actiune a unui ONG. Ceea ce se intampla acum.

O campanie intreaga am incercat sa aflu de la reprezentatii USR de varf pozitii asumate nu atat despre familia traditionala, cat despre fiscalitate, despre economie si nu am obtinut decat dezolante generalitati.

Asa ceva nu avea cum sa tina. Bula a pocnit acum din cauza familiei traditionale. E o intamplare, pentru ca la fel de bine putea sa se sparga pe orice alta chestiune care presupune o asumare de identitate, de convingere.

Am auzit tot felul de teorii conspirationiste care vad in demisia lui Nicusor Dan o miscare menita sa-i faca loc lui Dacian Ciolos. Si sa fie asa, ceea ce personal nu prea cred, indiferent cum se va numi viitorul presedinte USR va avea aceeasi problema majora de rezolvat, cu acelasi potential exploziv: ce este de fapt USR, femeie sau barbat?

Ceea ce in schimb ma astept este ca ruptura provocata de Nicusor Dan sa se propage in partid si sa ajute la clarificarea refuzata pana acum.

Culmea ironiei este ca dl Dan santajeaza conducerea USR invocand renuntarea la demisie in schimbul renuntarii la decizia in chestiunea referendumului, adica al scufundarii inapoi in neasumare si ambiguitate.

Deci partidul e bun numai daca este supus liderului maxim, ale carui angajamente personale sunt mai importante decat decizia democratica a unei majoritati.

Si cum poate un lider democratic sa garanteze pentru decizia pe care o va lua un intreg partid? Fiecare Nicusor are in ranita bastonul de dictator, bag de seama.

Am vazut si teoria ca aceasta fractura foloseste PSD.

Ce sa spun, pana acum tremurau chilotii pe social-democrati de frica opozitiei pe care o facea USR in Parlament! Numai ce l-am vazut pe senatorul Gotiu, absolut treaz, acuzand la Antena 3 lasitea celor care nu se prezinta in fata comisiei de ancheta a alegerilor din 2009 sfidand astfel puterea Parlamentului.

Si uite ca pentru asa ceva dl Dan nu a socotit cu cale sa ameninte cu demisia. Inteleg ca singura convingere ferma, nenegociabila, a domniei sale este ca USR nu trebuie sa aibe convingeri.

Eu cred ca nu se poate construi ceva solid pe o fundatie de nisip si numai ceva foarte solid ar putea sa devina la un moment dat o reala amenintare pentru PSD. Fracturarea a ceea ce este acum USR mi se pare paguba in ciuperci.

Iar pentru cei care se simt dezamagiti, cred ca ar trebui sa fie tema de mediatie despre realism, autoamagire si regulile politicii care, la fel ca apa calda, au fost deja inventate.

P.S: Cui il lasa Nicusor Dan pe Matei Paun, marele iubitor de Putin? Intreb pentru un prieten.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Nicusor Dan demisie USR , #demisie USR