Eroarea lui Nicusor Dan

Joi, 01 Iunie 2017, ora 16:19
7433 citiri
Eroarea lui Nicusor Dan
Foto: Arhiva Facebook/Nicusor Dan

Ironia situatiei este ca Nicusor Dan a fost impins la demisie nu din cauza neutralitatii, ci din cauza optiunilor sale neexplicitate.

Presedintele recent reales al USR, Nicusor Dan, a anuntat ca demisioneaza din fruntea partidului. Cu o zi in urma, s-a desfasurat un vot in cadrul Biroului National in urma caruia s-a luat decizia ca USR sa combata modificarea Constitutiei propusa de Coalitia pentru Familie.

In partid, militantii se impartisera in doua tabere opuse, dar cei de stanga nu agreau neutralitatea afisata, cerand conducerii sa adopte o pozitie clara, lipsita de echivoc. Nicusor Dan luptase din rasputeri sa lase lucrurile asa cum erau, explicand ca numai asa se poate conserva unitatea partidului. Aripa de stanga a presat insa tot mai mult si a obtinut, la limita, un vot favorabil in Biroul National, provocand demisia lui Nicusor Dan.

Ceea ce s-a intamplat era inevitabil cata vreme partidul pusese laolalta persoane cu optiuni dintre cele mai diferite. Mai demult, Nicusor Dan, intr-un moment de uitare de sine, spusese el insusi ca partidul e in pericol sa se sparga, caci aduna optiuni ideologice antagonice.

E adevarat ca partidul nu s-a spart inca, dar e de presupus ca, odata ce a fost abandonata neutralitatea intr-una din chestiunile esentiale, asa cum este viziunea asupra familiei si societatii in general, nu va mai trece mult pana cand ruptura va deveni oficiala.

Nicusor Dan se straduise sa arate ca tema casatoriei ar fi secundara si ca multe altele ar fi prioritatile societatii romanesti care ar pretinde ca oamenii sa ramana uniti, indiferent de optiunile lor ideologice.

Intr-o replica data unui comiliton, Nicusor Dan spusese: "In zecile de intalniri cu oameni care doreau sa vina in USB/USR am spus ca singura sansa pe care o avem de a sparge blocada sistemului este coalizarea, sub aceeeasi platforma, a oamenilor cu optiuni ideologice diferite, intr-un program bazat pe ce ne uneste, pe urgentele societatii.

Am spus ca in USB/USR este loc si pentru progresisti si pentru conservatori, o tema care este prea intima pentru foarte multi pentru a fi transata prin vot".

Se pare ca nu a convins din moment ce s-a ajuns exact la ceea ce dorea sa evite, adica un vot.

Dar intrebarea principala este daca presedintele USR avea dreptate sa creada ca tema casatoriei este una secundara. In realitate destui oameni pe tot globul si nu doar in Romania considera ca subiectul are o mare stringenta.

Dar, paradoxal, nu majoritatile conservatoare sunt cele care propulseaza subiectul in fruntea prioritatilor, ci, dimpotriva, minoritatile progresiste. Conservatorii, tocmai pentru ca sunt multumiti cu situatia legala asa cum este ea astazi, nu vad deloc in tema casatoriei o prioritate si cu atat mai putin o stringenta.

Febrilitatea revendicativa apartine stangii, caci ea se gaseste intr-o miscare de conchista istorica. Se pare, asadar, ca militantii de stanga din USR, care sunt singurii care vad in obtinerea casatoriei homosexuale o prioritate, au presat pentru inlaturarea lui Nicusor Dan care isi manifestase, implicit dar graitor, optiunile intime conservatoare.

In fine, a devenit mai clar ca politica consta in primul rand in stabilirea prioritatilor. Cine decide prioritatile decide politicile si reuseste in cele din urma sa-si impuna ideologia. Iar raspunsul la intrebarea pe care am pus-o mai sus vine de la sine: un subiect are sau nu o mare stringenta numai in functie de perpsectiva ideologica adoptata, ceea ce spune ca, in esenta, Nicusor Dan a gresit punand ideologiile in paranteza, caci, iata, ele s-au razbunat.

S-a vadit in cele din urma ca ambitia de a construi o platforma politica aseptica, epurata de toate subiectele litigioase, este imposibila.

Episodul e mai important decat pare, caci ne arata inca o data ca omul nu poate fi redus la un construct politic artificial, la o suma de nevoi esentiale, si ca uneori ceea ce pare minor devine decisiv si invers.

Nicusor Dan mai spusese in raspunsul citat mai sus: "Am facut atatea lucruri minunate impreuna, progresisti si conservatori. Am trezit speranta in sute de mii de oameni. Sper sa avem intelepciunea sa ramanem uniti. Sper sa ne ridicam la inaltimea sperantelor pe care oamenii si le-au pus in noi".

E cu siguranta un apel sincer. Atata doar ca el nu a inteles ca "sperantele oamenilor" nu pot fi niciodata separate de convigerile lor si, mai ales, nu pot fi cuantificate. Nicusor Dan nu a inteles ca sperantele oamenilor nu mai sunt deloc aceleasi si ca notiunea insasi de "democratie", departe de a fi o achizitie clara si definitiva, este tot mai mult disputata.

Horatiu Pepine

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Nicusor Dan demisie casatorie gay , #demisie USR