De ce ma ingrijoreaza Salvatorii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 12 Iunie 2016, ora 06:16
16031 citiri
De ce ma ingrijoreaza Salvatorii

Aparitia USB si mai ales a USR a dat nastere mai multor scenarii. Ca ar fi o creatie de laborator menita sa ajute PNL, prin recuperarea electoratului liberal dezamagit in vederea unei viitoare constructii comune dupa parlamentare, sau, dimpotriva, sa ajute PSD, prin fragmentarea electoratului antiPSD.

Sau, avand in vedere conexiunile profunde ale lui Matei Paun, seful campaniei lui Nicusor Dan, cu spatiul sovietic si explicita simpatie a acestuia pentru Vladimir Putin, ca ar fi o creatie a Moscovei, dupa cum se intampla si in alte tari europene.

Nu stiu daca vreunul se va dovedi corect, dar nu mi se pare nimic nefiresc in apartitia acestor scenarii cat timp Nicusor Dan si formatiunile lui politice persista intr-o ambiguitate care poate mergea in politica de liga locala, dar care in liga nationala poate fi cel putin inadecvata, daca nu chiar toxica.

Sunt cateva aspecte care ma ingrijoreaza asadar in privinta "salvatorilor" si ele pornesc de la faptul ca apa clocotita nu trebuie inventata, exista demult si din timp in timp cineva s-a tot oparit, ceea ce oricand din nebagare de seama, chiar din prea mult entuziasm ni se poate intampla si noua.

O prima ingrijorare vine din refuzul clarificarii ideologice a USB si USR. Sunt de deapta sunt de stanga? Am auzit ca nu ar fi important, ca ar fi chiar desuet. Nu cred. Pana la urma ideologia inseamna un set de principii si valori care dau predictibilitate si seriozitate actului de guvernare.

Tot vrem sa facem sa fie fie bine, dar caile spre acest bine sunt diferite. Ca in Romania politica e dezideologizata e foarte adevarat, dar aceasta e o cauza a haosului din actul de guvernare. Nu poti sa pretinzi ca vrei ordine si profesionalism continuand reteta haosului.

Un partid fara ideologie de maxim succes a fost PPDD. Asta se doreste USR, o forma elevata a aceluiasi fenomen, PPDD-ul intelectualilor?

Apoi, vad ca Nicusor Dan refuza sa se defineasca drept politician. Dar cum se numeste cel care a infiintat doua partide, candideaza in alegeri si prin politica incearca sa realizeze niste proiecte? Nu exista democratie fara politica si nici politica fara partide. Acesta este jocul.

Da, politicul este decredibilizat, dar calea corecta este recredibilizarea lui, reumplerea de continut a cuvantului, nu definitivarea demonizarii. Dl Dan ar trebui sa recredibilizeze politicul, nu sa il nege, pentru ca intr-un sistem democratic sanatos nu e nimic de pus in loc. Alternativa e totalitarismul fie el si impachetat mesianic.

Deocamdata stim doar ca USB si USR sunt entitati antisistem (negand politicul nu le pot spune partide). Antisistem erau Fidel Castro si Che Guevara. Hitler. Antisistem au fost si legionarii. Va reamintesc ca ei au aparut tot ca reactie la impotenta politicului, au sustinut idei in principiu foarte corecte, au captat tineri si minti iluminate ale epocii, pentru a ajunge la ce au ajuns.

Nu spun, nici macar nu insinuez ca USB / USR ar fi legionari. Spun doar ca aceste miscari antistem daca nu sunt bine definite, cu orientare clara, cu programe clare, daca nu explica precis ce vor sa puna in locul sistemului contestat, pot derapa in orice oricand. Vorba lui Petre M. Iancu intr-o exceptionala analiza, "in 1932 chiar si Hitler parea frecventabil in ochii adumbriti ai unei parti a burgheziei".

Unii pot gandi ca pot controla acest fenomen. Foarte riscanta ambitie cand reteta pe care mizezi e stimularea furiei. Cum esti sigur ca nu va naste monstri asemeni legionarismului? Si dr Frankenstein a pornit de la o ambitie demirugica.

Apoi ma ingrijoreaza agresivitatea sustinatorilor acestei miscari. Daca spui ceva impotriva, daca iti arati o indoiala, o temere imediat se vor gasi cateva voci care nu te vor contrazice, nu vor incerca sa iti explice, ci te vor mitralia.

Va dau un exemplu. Am indraznit ca la Realitatea Tv, dupa alegeri, deci cand nu mai intra in discutie vreun efect electoral, sa imi exprim niste nedumeriri legate de dl Paun, cu importante afaceri in Minsk, Sofia, Belgrad si Moscova, pe lista Panama Papers, cu postari pe Facebook pro-Mosova, pro-Putin in care sustine inclusiv divizarea Ucrainei. Dl Paun a intrat prin telefon nu pentru a lamuri, ci pentru a ataca extrem de violent, a insulta, a intimida, a inchide gura cu orice pret.

Daca acest om acum reactioneaza cu "Kalashnikov"-ul, cand i se cer niste explicatii legate de fapte, cum ar reactiona daca ar avea puterea? Da, dl Dan este pasnic, Clotilde este fermecatoare, dar in spatele lor pare a exista un pluton de executie a incomozilor, perfect pus la punct.

Mai e si prietenia intensa cu Antena 3 si Mihai Gadea, printre cei mai aprigi contestatari ai justitiei, ai anticoruptiei. Zilele trecute, Clotilde Armand ciripea seducator din studioul Sintezei despre dreptate si hotie, facandu-se ca nu vede pe podea "petele de sange" ale celor care seara de seara au fost linsati in acelasi studio pentru vina de a fi aparat statul de drept, anticoruptia si justitia. La intrebarea: este sau nu este Dan Voiculescu un infractor condamnat pentru jefuirea statului roman, ce ar raspunde Clotilde Armand si Nicusor Dan, eventual in timp ce-si fac selfie cu Gadea?

Poate ca USB/USR sunt o reala sansa pentru Romania, dar ar fi bine sa fim siguri ca in ambiguitatile pe care le intretin nu se ascund monstri si ca visul frumos pe care il propun nu are in el semintele unui teribil cosmar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Nicusor Dan Clotilde Armand USR , #stiri Nicusor Dan