Nicusor Dan si-a dat demisia din USR: Nu cred ca merge in directia buna. Decizia de ieri spune ca avem colegi de mana a doua

Joi, 01 Iunie 2017, ora 14:23
18843 citiri
Nicusor Dan si-a dat demisia din USR: Nu cred ca merge in directia buna. Decizia de ieri spune ca avem colegi de mana a doua
Foto: captura video Privesc.eu

Presedintele USR, Nicusor Dan, a anuntat joi ca isi da demisia din partid. Decizia fost comunicata in cadrul unei conferinte de presa, insotita de explicatii.

Nicusor Dan a spus ca decizia a fost provocata de pozitionarea formatiunii fata de definirea in Constitutie a familiei traditionale, subliniind insa clar ca, daca USR va reveni asupra acestei pozitionari, se va razgandi si el in ce priveste demisia.

Potrivit deputatului, decizia luata miercuri seara de conducerea USR arata ca "unii dintre colegii nostri sunt colegi de mana a doua".

Nicusor Dan a enumerat trei motive pentru aceasta decizie, cel mai important fiind onoarea.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile lui Nicusor Dan:

- O sa anunt demisia mea din USR. Sunt trei motive importante pentru care o fac. Primul dintre ele este opinia mea ferma ca cel mai rau lucru care se poate intampla in Romania este ca dezbaterea sa nu fie pe cine fura, cine nu fura, ci pe cine apara traditia si cine nu.

- Al doilea este ca simt o datorie fata de oamenii care ne-au votat. Tema familiei este o tema intima, care tine de sentimentul religios.

- Peste aceste doua motive as fi putut sa trec. Este insa un al treilea motiv, care tine de onoare. Am promis ca este loc si pentru progresisti, si pentru conservatori si ca nu o sa existe o pozitie care sa intre in contradictie cu sentimentele lor intime.

- Aceasta decizie vine sa spuna ca unii dintre colegii nostri sunt colegi de mana a doua. Adica convingerile lor intime intra in contradictie cu directia in care partidul vrea sa mearga. Imi asum ca am facut o promisiune de care nu m-am putut tine. E o chestiune de onoare si asta antreneaza demisia mea azi din USR.

- Nu e nimic dramatic, e o constructie cu multi oameni. A aparut o majoritate care vrea sa mearga intr-o directie. Nu cred ca directia este buna. Le urez succes si sunt convins ca tot ce am promis in campania electorala va fi realizat de USR.

- Raman disponibil pentru USR, daca isi reconsidera decizia pe care a luat-o. In sedinta de duminica mi-am anuntat colegii din BPN de decizia mea, in cazul in care votul ar fi fost cum a fost.

- Le-am spus inclusiv ce o sa le spun in conferinta de presa de azi, daca acest lucru se intampla. Imi pare rau ca chestiunea aceasta se suprapune peste campania electorala a unor colegi din cateva orase din Romania. As fi putut sa aman acest anunt, daca nu l-as fi facut azi.

- Ii incurajez pe colegii mei sa ramana in USR.

- Am incredere in USR.

Conferinta de presa s-a incheiat dupa o sesiune de intrebari la care Nicusor Dan a raspuns scurt sau a ezitat sa raspunda.

**********************

"Azi, de la ora 14, la sediul grupului parlamentar al USR din Camera Deputatilor voi sustine o conferinta de presa in care voi detalia si voi explica demisia mea din USR", a scris anterior pe Facebook Nicusor Dan.

Miercuri seara au aparut informatii ca Dan si-ar fi anuntat deja demisia din functia de presedinte USR, dupa ce conducerea partidului a decis sa se pozitioneze impotriva revizuirii Constitutiei privind redefinirea familiei. Asta desi Nicusor Dan a amenintat in Biroul Permanent ca isi va da demisia daca partidul se va pozitiona public pe acest subiect.

Seful USR a fost criticat recent de fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, pentru ca partidul nu a adoptat o pozitie clara referitor la modificarea Constitutiei si includerea "familiei traditionale".

Apoi, marti, fostul candidat la Primaria Capitalei a acuzat "presiunea interna ca USR sa se pozitioneze pe tema familiei crestine", apreciind ca aceasta ar fi o "mare eroare", care va crea "o fractura interna" de nedepasit.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Nicusor Dan demisie USR, #Nicusor Dan conferinta demisie USR, #Nicusor Dan familie traditionala Constitutie , #USR