USR si restul iluminatilor care salveaza Romania

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 24 August 2016, ora 07:03
12156 citiri
USR si restul iluminatilor care salveaza Romania

USR e fostul USB. Pentru cei neinteresati de politica, nu e vorba de nimic legat de conectarea unui laptop la o sursa externa, ci de partidul lui Nicusor Dan care la alegerile locale a facut senzatie in Capitala pe vremea cand candidatul la primaria generala isi propunea sa salveze doar Bucurestiul.

Astazi vrea sa salveze toata Romania si pretinde ca doar politicienii noi, asa cum sunt adeptii sai din partid, stiu ce trebuie facut pentru a repune tara pe picioare.

Ei nu numai ca stiu, dar sunt singurii care si pot sa schimbe Romania. La limita, in cel mai rau caz, cu ajutorul altor asemenea noi intrati in politica.

Prin vocea unuia dintre liderii USR, Clotilde Armand, consilier local in Sectorul 1, am aflat ca tinta noului partid la alegerile parlamentare este undeva intre 10 si 20%, la nivel national.

Nu ar fi nimic amuzant aici, daca vreunul dintre liderii partidului ar fi in stare sa schiteze macar un program minimal sau un set de masuri pe baza carora sa fie luati in serios cand vorbesc despre schimbarea clasei politice si a Romaniei in intregul ei.

Cum liderii USR repeta ca sunt interesati doar de orase, acolo unde au cat de cat o vaga reprezentare, e de asteptat ca marea salvare si schimbare sa se petreaca in doar jumatate de tara, cealalta parte din mediul rural fiind abandonata apriori partidelor "corupte" ca PNL si PSD.

In ce priveste politica partidului pentru cadrele care provin din alte partide si care isi doresc sa se alature USR, testul acceptarii este chiar mai naiv si radical decat programul partidului atat cat e cunoscut pana acum.

Desi seamana cu o lepadare dintr-un proces de exorcizare, conditiile de carantina propuse de Clotilde Armand amintesc mai degraba de deparazitarea si purificarea ideologica din perioada interbelica, o perioada din care USR pare sa fie parasutat direct in prezent:

"In principiu, nu vom accepta fosti membri ai altor partide. Am putea accepta ca fosti membri de partid sa fie membri USR dupa ce vor trece printr-o perioada de carantina de trei sau cinci ani. Ei nu vor putea fi membri acum. Insa daca ei arata cat de mult sunt gata sa se dedice pentru comunitate si ce fel de oameni sunt, atunci i-am putea accepta".

Asadar, nu e suficient sa se lepede de trecutul lor politic, viitorii membri USR trebuie sa fie si purificati pana cand devin iluminati precum liderii fondatori ai Uniunii Salvati Romania.

Oferta deschisa pe care Nicusor Dan a facut-o lui Ciolos, Ghinea si Vlad Voiculescu se inscrie in acelasi tipar al puritatii care doar ea poate sa schimbe Romania.

Dar daca mediul urban e tinta USR, probabil partidul propunandu-si sa se ocupe doar de amenajarea centrelor pentru treapta superioara a clasei de mijloc din marile orase, periferiile acestora si ce mai ramane din extrem de volatila clasa de mijloc sunt asaltate de experimente precum partidul lui Marian Munteanu.

Alianta Noastra Romania, formatiunea fostului lider din Piata Universitatii, a fost lansata din start ca un partid national crestin si conservator, scopul sau final fiind aceeasi purificare promisa si de Nicusor Dan.

"Alianta Noastra Romania isi propune sa avem un stat romanesc puternic si suveran, care sa fie in slujba romanilor, nu in slujba unor grupuri diverse. Ceea ce ne dorim toti este sa ne aparam familiile. Sa ne aparam pamanturile, compatriotii si, iata, ca suntem pusi in fata posibilitatii de a primi imigranti", a declarat liderul ANR cu ocazia lansarii partidului.

O oferta pentru cealalta Romanie pe care prea nisatul USR nu o acopera cel putin prin structura de organizare nationala. Pentru ce mai ramane neprins in hora USR si ANR, exista si "Patrula lui Vlad Tepes" condusa de campionul K1, Daniel Ghita, un fel de formatiune paramilitara a Partidului Romania Unita al lui Bogdan Diaconu.

Mi-e teama ca dupa atata purificare si radicalizare a partidelor si raspunsul alegatorilor va incepe sa urmeze calea ofertei politice. Pentru ca, dupa exemplul partidelor mai mici radicalizate, este foarte posibil sa inceapa si partidele mari sa transmita mesaje tot mai deplasate catre extreme.

Tristetea e ca inmultirea iluminatilor care se prezinta ca salvatori ai tarii nu creste, ci scade sansele ca Romania sa fie schimbata in bine.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#USR conditii inscriere , #USR