Actiunile Renault si Nissan au scazut puternic dupa socul provocat de arestarea presedintelui companiei

Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 12:08
3073 citiri
Actiunile Renault si Nissan au scazut puternic dupa socul provocat de arestarea presedintelui companiei
Foto: Facebook/Nissan

Actiunile Nissan au scazut, marti, cu aproape 6% dupa socul provocat la nivel mondial de arestarea presedintelui companiei, Carlos Ghosn.

Nissan a anuntat, luni, ca efectueaza o investigatie in urma unei informatii furnizate de un informator, care a dezvaluit sa Ghosn s-a folosit de banii companiei in scop personal si ca si-a subevaluat veniturile raportate timp de ani de zile. Ghosn a fost arestat si va fi concediat din boardul Nissan in aceasta saptamana.

Ghosn este si presedinte si director executiv al Renault si presedinte al Mitsubishi Motors, noteaza Reuters.

Inlaturarea lui Ghost ridica intrebari legate de viitorul aliantei pe care a construit-o personal si pe care se angajase sa o consolideze prin legaturi mai stranse, inainte de a se retrage din conducerea operationala a acesteia.

Cazul pune in centrul atentiei si viitorul Nissan, cel mai mare partener al aliantei, intr-o perioada de scadere a profiturilor companiei japoneze, pe fondul vanzarilor slabe din Statele Unite si a concurentei mai ridicate din partea rivalilor care investesc masiv in automobile conectate la internet si vehicule autonome.

Ilegalitatile de care este acuzat Ghosn ridica semne de intrebare si in privinta guvernantei aliantei in care consiliile de administratie ale celor trei companii partenere sunt prezidate de un singur om.

Un director de la sediul central al Nissan a declarat ca este ingrijorat ca procesul decizional al aliantei, care concureaza cu Volkswagen si Toyota Motor pentru pozitia de cel mai mare producator auto din lume, ar putea incetini in lipsa unei figuri unificatoare.

Directorul mai este ingrijorat ca plecarea lui Ghosn ar putea afecta vanzarile daca fanii charismaticului lider vor abandona compania, in timp ce clientii corporativi, care trebuie sa respecte regulile legate de complianta, vor suspenda comenzile din cauza scandalului.

Directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, a afirmat intr-o conferinta de presa sustinuta luni seara tarziu ca lui Ghosn i s-a acordat prea multa putere si ca implicatiile conducerii Renault si Nissan de catre acesta nu au fost verificate din 2005.

Procurorii japonezi au afirmat intr-un comunicat ca Ghosn si directorul Greg Kelly au conspirat pentru a subestima compensatiile primite de Ghosn intr-o peerioada de cinci ani, incepand din anul fiscal 2010, la jumatate fata de suma reala de 9,998 miliarde de yeni (88,9 milioane de dolari).

Ghosn s-a alaturat Nissan in 1991 si a devenit director general al companiei in 2001. Acesta a ramas in functia de director general pana in 2017 si a primit 9,2 milioane de euro (10,53 milioane dolari) pentru ultimul an in care a detinut aceasta functie.

"Prin subevaluarea salariului sau, acesta a privat actionarii Nissan de oportunitatile de a aprecia daca salariul sau este potrivit", a declarat Toru Ibayashi, director general pentru managementul averilor la UBS Securities Japan.

Directorul general Saikawa, aflat in conducerea Nissan din 2011, a subliniat ca Nissan este o victima a ilegalitatilor lui Ghosn, dar a refuzat sa spuna daca si alti directori, in afara de Kelly, au fost implicati.

Televiziunea publica japoneza NHK a relatat ca Nissan a platit miliarde de yeni pentru achizitia si renovarea unor locuinte pentru Ghosn in Rio de Janeiro, Beirut, Paris si Amsterdam, potrivit unor surse.

Proprietatile nu aveau niciun scop de afaceri si nu au fost inscrise intre beneficii in declaratiile depuse la bursa din Tokyo, potrivit NHK. Saikawa a refuzat sa precizeze cum s-a folosit de Ghosn de banii companiei.

Nissan a cheltuit doua miliarde de yeni pentru Ghosn in Rio si Beirut, prin intermediul filialei olandeze, tranzactiile fiind supravegheate de Kelly, a relatat publicatia Nikkei, citand surse.

Ghosn si Kelly nu au comentat acuzatiile si nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Vicepresedintele executiv al Nissan, Hitoshi Kawaguchi, insarcinat cu relatiile guvernamentale, s-a intalnit, marti, cu purtatorul de cuvant al guvernului japonez si a declarat presei sa a solicitat ca relatiile bune dintre Japonia si Franta sa fie mentinute.

Publicatia Asahi a relatat, citand surse, ca Kawaguchi a oferit procurorilor informatii despre Ghosn, in schimbul unui tratament mai bland din partea procurorilor. Kawaguchi este a doua persoana din Japonia care beneficiaza de o lege in acest sens intrata in vigoare in luna iunie.

Actiunile Nissan au scazut la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, de 940 de yeni pe unitate, inainte de a inchide in scadere cu 5,5%, la 950 de yeni pe unitate. Un volum record de 140 de milioane de actiuni Nissan au fost tranzactionate marti, reprezentand aproape 6% din totalul actiunilor inscrise pe principala platforma a bursei din Tokyo.

Actiunile Mitsubishi, care a anuntat la randul sau, luni, ca il va inlatura pe Ghosn din functia de presedinte, au inchis marti in coborare cu aproape 7%. Titlurile Renault au scazut luni cu 8,4%.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#actiuni Nissan arestare presedinte, #arestare presedinte Nissan , #stiri Nissan