Nokia inchide fabrica din Romania. Vor urma alte multinationale?

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 14:54
4470 citiri
Nokia inchide fabrica din Romania. Vor urma alte multinationale?
Foto: Arhiva

Compania Nokia a hotarat sa inchida fabrica din Cluj, lasand fara loc de munca 2.200 de persoane. Este acesta semnalul pentru un val de plecari ale investitorilor straini din Romania?

Potrivit presedintelui Nokia, Stephen Elop, angajatii fabricii din Nokia vor continua sa fie platiti pana in martie 2012 si vor putea urma programe pentru relocarea lor. "Avem un program pus la punct, in care angajatii vor fi reantrenati in piata muncii. Suntem in discutii cu autoritatile din Cluj si Bucuresti, pentru a putea reloca angajatii", a precizat Elop.

Seful celui mai mare producator de telefoane din lume explica inchiderea fabricii din Romania prin faptul ca oamenii nu mai sunt atat de interesati de telefoanele traditionale, asa cum sunt cele produse la Cluj, orientandu-se spre smartphone-uri. In plus, atat clientii, cat si productia in general, se muta in pietele asiatice, fiind nevoie de relocare pentru a respecta principiul proximitatii.

De altfel, unii oameni de afaceri sunt de parere ca este mai mult o problema a industriei telefoanelor mobile, dar si a companiei Nokia, in special, nu a investitorilor din Romania in general.

"La Nokia, povestea este foarte simpla. N-au stiut sa faca pasul pentru evolutia tehnologica pe care a impus-o Apple. Nokia a ramas pe telefonul traditional si au pierdere pe fiecare trimestru. La nivel global, mai ales in tehnologii, afacerile astea se schimba rapid", a explicat, pentru Ziare.com, Stefan Vuza, presedintele grupului industrial SCR. "In tehnologie, daca nu esti atent un an la concurentii tai, ceea ce Nokia a facut, atunci iesi in afara pietei. Ei au mers pe produse traditionale, ori lumea se schimba, nu este fidela unei companii, lumea vrea ceva diferit", a adaugat omul de afaceri clujean.

De altfel, el a dat exemplul companiei Emerson, lider in industria motoarelor electrice, unde nu exista probleme similare cu ale companiei Nokia.

Potrivit spuselor sale, afacerile globale sau regionale, cum sunt cele din IT, tehnologie, telecomunicatii sau banci, de exemplu, sunt cele mai riscante, deoarece, in momentul cand exista o revolutie tehnologica - lansarea produselor iPhone si iPad - sau un derapaj - probleme bancilor din Europa - atunci sufera si unitatile din alte tari, nu doar din cele unde isi au sediul. "Fabrica Nokia nu era decat un fabricant, cei de la Jucu nu au nici o vina, ci creierul din Finlanda", a precizat Vuza.

De ce pleaca investitorii straini?

In comunicatul prin care se anunta inchiderea fabricii din Cluj, oficialii Nokia precizeaza ca motivul il reprezinta faptul ca fabricile din Asia sunt mult mai eficiente din punctul de vedere al costurilor.

Prin inchiderea acestei fabrici, Romania pierde aproximativ 1 procent din produsul intern brut. Exista, insa, riscul sa plece multe alte multinationale, ceea ce ar reprezenta o adevarata lovitura pentru economia locala.

"Eu am avut acest punct de vedere, legat de posibila retragere, de mai mult timp. Am tras semnalul din 2009: exista pericolul ca aceste multinationale, care au venit pe un fond de oportunitate, mai ales din 2007 - 2008, cand au fost cresteri economice la noi si au fost facilitati, in momentul in care nu le mai ies calculele matematice, sa se retraga", a declarat, pentru Ziare.com, Maria Grapini, presedintele Consiliului de Administratie al Pasmatex Grup.

"Evident ca Nokia a dat semnalul, dar au plecat si altii. Pe domeniul nostru, a plecat Geox, lasand 1.200 de oameni din Timisoara someri. Deci exista pericolul sa fie o plecare in lant a multor firme care au venit pe fondul oportunitatilor din Romania", a adaugat Grapini.

Potrivit spuselor sale, principalul motiv pentru eventualele retrageri ale unor companii din Romania este ca nu isi pot realiza un plan de afaceri. "Facand abstractie de criza, nu stim ce costuri de operare vom avea in 2012, in Romania. In fiecare an, se modifica, in timpul anului, si nu poti sa-ti faci un pret al produsului, nu poti sa-ti calculezi un buget, nu poti sa-ti faci un plan de afaceri", a explicat Grapini.

De asemenea, exista o problema si in piata muncii: desi Romania se confrunta cu o rata a somajulu in crestere, exista o criza de forta de munca, pe anumite segmente. Potrivit presedintelui Pasmatex, se simte efectul inchiderii scolilor profesionale. "Avem absolventi de licee teoretice si facultati, care sunt someri pe banda rulanta. Atunci, in unele zone, si Clujul poate fi trecut aici, exista si criza de personal", a precizat ea.

IT-ul poate atrage, in continuare, investitii in Romania

Pe de alta parte, in domeniul IT, Romania ar putea atrage alti investitori, insa pe partea de servicii sau outsourcing, potrivit lui Marius Ghenea, presedintele PCFun si FIT Distribution.

"Din fericire, pe IT cel putin, Romania are o infrastructura competitiva. Pe broadband, pe acces la Internet, avem una din cele mai bune infrastructuri, in momentul de fata, si asta poate sa fie un avantaj pentru investitorii in zona de IT", a spus Ghenea, pentru Ziare.com.

Cum ar putea, insa, Romania, sa atraga acesti investitori? Potrivit omului de afaceri, ar trebui sa existe discutii cu investitorii si misiuni economice active in strainatate, atat in tarile dezvoltate, cat si in pietele emergente mari, cum ar fi China, Rusia sau chiar Israel. "Pe de alta parte, ar trebui, in general, sa se faca eforturi pe partea guvernamentala de a prezenta o imagine mai buna a Romaniei in strainate, ceea ce s-a facut foarte putin", a adaugat Ghenea.

La randul sau, Stefan Vuza sustine ca statul trebuie sa faca un singur lucru: sa asigure un climat competitional egal pentru toti investitorii, straini sau romani. "Daca vrei sa vina un german sau un roman sa produca, asigura ca taxele sa fie la fel ca in Germania, Franta, Spania. La fel si la curent, gaz, sistemele de impozitare, sistemele de control. Atat trebuie sa faca statul: sa modeleze legislatia dupa celelalte modele deja consacrate, modelul anglo-saxon, modelul german, si atunci vor veni investitorii. Dar, la noi, politicul nu face acest lucru si atunci nu este competitiv", a explicat presedintele SCR.

In plus, ar fi nevoie de politici specifice industriei, diferite de alte ramuri ale economiei, sustine Maria Grapini. De exemplu, in multe state din Uniunea Europeana, cu cat un industrias consuma mai multa energie, cu atat pretul acesteia ii scade. In schimb, in Romania, consumatorii industriali vor trebui sa plateasca un pret mai mare, din aceasta toamna.

Actiunile Nokia, in scadere

Romania nu este singura afectata de schimbarile de planuri ale producatorului finlandez de telefoane mobile. Compania a anuntat, in total, disponibilizarea a 3.500 de angajati, in plus fata de cifra de 4.000 anuntata in luna aprilie a acestui an.

Din cauza acestui anunt, pretul actiunilor Nokia s-a depreciat cu 1,1 la suta, pe bursa din Helsinki, pana la nivelul de 4,14 euro/titlu.

De altfel, in urma cu o luna, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a scazut ratingul pe termen lung al Nokia, de la BBB+ la BBB, cu perspectiva negativa. In al doilea trimestru din acest an, compania a raportat pierderi de 368 de milioane de euro si a pierdut pozitia de lider pe segmentul smarphone, in fata americanilor de la Apple.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#fabrica Nokia Romania, #inchidere fabrica Nokia Romania, #disponibilizari Nokia , #fabrica Romania