Disponibilizarile de la Nokia nu intra sub incidenta noului Cod al Muncii

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 19:17
933 citiri
Disponibilizarile de la Nokia nu intra sub incidenta noului Cod al Muncii
Foto: Arhiva

Ministerul Muncii anunta ca la nivelul societatii Nokia Romania este in vigoare un contract colectiv de munca inregistrat acum cateva luni, inainte de intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii.

Ministerul infirma astfel spusele liderului Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care a declarat joi ca in acest moment sindicatele nu mai pot face nimic in cazul Nokia, deoarece nu le permite legislatia impusa in aprilie de Guvernul Boc.

"La nivelul societatii S.C. Nokia Romania S.R.L este in vigoare un contract colectiv de munca, incheiat intre SC Nokia Romania SRL pe de o parte, si Sindicatul Liber Nokia, Sindicatul Nokia Metal, pe de alta parte, pentru perioada 2011-2014, inregistrat la ITM Cluj la data de 1 februarie 2011. Prin urmare, contractul colectiv de munca a fost incheiat si inregistrat cu 3 luni inainte de intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii. Prevederile noului Cod al Muncii nu se aplica retroactiv", se arata intr-un comunicat al ministerului remis vineri Ziare.com.

Reprezentantii institutiei mai anunta ca toate masurile de protectie a salariatilor puteau fi prevazute in contractul colectiv de munca la nivel de unitate, in conformitate cu prevederile Legii nr 130/1996, republicata, prin acordul partilor si fara implicarea Ministerului Muncii.

"Nu au fost modificari ale Codului Muncii in privinta concedierilor colective. Astfel, au ramas nemodificate: conditiile si termenele in care se pot efectua concedieri colective, obligatia angajatorului de a initia negocieri cu sindicatul pentru a conveni asupra metodelor de evitare a concedierilor colective, reducerea numarului de salariati care vor fi concediati, atenuarea consecintelor concedierii.

In plus, sunt mentinute prevederile care obligau angajatorul sa notifice concedierile colective la Inspectoratul Teritorial de Munca si la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca in vederea identificarii unor solutii pentru recalificare", se mai arata in documentul citat.

Ministerul Muncii mai anunta ca toate modificarile aduse Codului Muncii sunt in concordanta cu practica europeana si reglementarile directivelor europene si au creat cadrul legislativ necesar dezvoltarii mediului de afaceri, concomitent cu protectia salariatilor.

I.U.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#fabrica Nokia inchisa Romania, #contract colectiv munca Nokia , #fabrica Romania