Lectia de la Jucu (Opinii)

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 12:23
5702 citiri
Lectia de la Jucu (Opinii)
Foto: fabricadebani.ro

Rar am auzit o colectie mai mare de enormitati, din guri pretins avizate, ca dupa anuntul fulger privind inchiderea fabricii Nokia de la Jucu. Ca ar fi o consecinta a scandalului florilor din Olanda, de parca vreo mare companie ia o asemenea decizie de azi pe poimaine. Ca ar fi exclusiv vina unui guvern incompetent, ca multinationalele nu au suflet (Pe bune? Si eu care credeam ca sunt intruchiparea sentimentalismului) si altele asemenea.

A da vina exclusiv pe guvern pentru decizia finlandezilor este o prostie. Cine citeste presa economica internationala, si ar fi trebuit s-a faca si Emil Boc pentru a nu fi atat de surprins, stie ca Nokia are mari probleme din cauza crizei, dar si a competitiei pierdute in fata Apple sau Samsung. Pierderile Nokia sunt de ceva vreme foarte mari si au impus masuri radicale in toate ramificatiile companiei. Da, multinationalale nu lucreaza cu sufletul, ci cu cifrele.

Asa cum au plecat din Germania, pentru ca afacerea de acolo nu mai era suficient de profitabila, si atunci ce ne-am mai bucurat, iata ca acum finlandezii pleaca si din Romania. "Ceea ce se intampla astazi cu muncitorii de la Jucu este o copie fidela a ceea ce s-a intamplat in Bochum", titreaza chiar cotidianul german Der Spiegel. Criza, concurenta, profitul, acestea sunt coordonatele capitalismului, si cand ele ne convin si cand nu ne convin.

Pe de alta parte, este la fel de aberant sa scoti cu totul din cauza guvernul, dupa cum a punctat si presedintele Traian Basescu atunci cand a acuzat birocratia si lipsa de curaj a guvernului, metehne care vor alunga si alti mari investitori. Tocmai pentru ca banii sunt putini si investitiile cu mult mai limitate, batalia pentru marii investitori este apriga. Este firesc ca acestia sa alega locurile cele mai avantajoase, iar guvernul roman ar fi trebuit sa se straduiasca sa faca Romania un astfel de loc.

Daca previziunile presedintelui se vor confirma si urmeaza si alte plecari de multinationale, este clar ca ne aflam in fata unui esec major al executivului. Nu stiu daca finlandezii, care au generat anul trecut cam 1% din PIB, ar fi ramas la Jucu, dar poate ca s-ar fi gandit de doua ori inainte sa plece, asa cum s-au gandit in Ungaria, daca, de exemplu, povara fiscala ar fi fost mai mica, legislatia mai stabila si coruptia macar in limite acceptabile. Dar chiar daca Nokia totusi pleca, mediul de afaceri prietenos ar fi facut ca peste tot, deci inclusiv in zona Cluj, sa existe alte variante de angajare pentru forta de munca disponiblizata.

Mare drama nu este ca 2000 de oameni vor fi disponiblizati, ci faptul ca pentru ei nu exista, deocamdata, alte solutii de angajare, piata muncii este inca mult prea slaba pentru a-i absorbi. Si aceasta este deja exclusiv vina guvernului. Consiliera premierului, Andreea Paul Vass, ne anunta ca zeci de investitiori de-abia astepta sa se instaleze in Romania. Sunt vehiculate nume mari, precum Bosch, IBM sau chinezii de la ZTV, unii interesati chiar de Jucu. Dar de la intentie la fapt implinit e cale lunga, iar noii investitori pot pleca la fel de repede ca Nokia daca nu vor fi suficienti de motivati sa ramana.

Dar in povestea Jucu ar putea intra in discutie si raspunderea guvernului care a incheiat contractul cu Nokia. Caci investitia nu a fost doar a finlandezilor, ci si a statului roman, care a cheltuit 30 de milioane de euro in schimbul carora Nokia s-a angajat sa investeasca 60 de milioane de euro si sa creeze 15 mii de locuri de munca in 5 ani. Comisia europeana a avut chiar suspiciuni ca Nokia ar fi primit ajutoare de stat nepermise. Aceasta investitie majora ar fi trebuit securizata prin clauze contractuale ferme. Nu stim daca ele exista, cat timp contractul este secret, dar usurinta cu care Nokia a renuntat la afacere nu da motive de mare optimism. Iar daca aceste clauze lipsesc, vorbim de incompetenta sau despre coruptie?

Pana la urma plecarea Nokia ar trebui luata ca un semnal de alarma: contractele prost facute se razbuna, marile companii sunt mai nomade decat credeam si, culmea!, total lipsite de suflet, asa ca instalarea uneia este doar o jumatate de victorie, ce nu valoreaza prea mult fara cealalata jumatate - pastrarea investitorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nokia Romania Jucu Cluj, #Fabrica Nikia Jucu inchisa , #fabrica Romania