Nokia isi inchide fabrica din Romania - mii de oameni disponibilizati

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 10:27
10420 citiri
Nokia isi inchide fabrica din Romania - mii de oameni disponibilizati
Foto: Arhiva

Fabrica Nokia de la Jucu, din judetul Cluj, se inchide, odata cu punerea in aplicarea a acestei decizii urmand sa-si piarda locul de munca 2.200 de angajati.

"Nokia intentioneaza sa inchida capacitatile de productie din Cluj, Romania, pana la sfarsitul anului 2011, intrucat fabricile Nokia de mare volum din Asia asigura beneficii mai mari in privinta proximitatii si eficientei", se arata intr-un comunicat de presa al companiei.

"Estimam ca intentia de a inchide fabrica din Cluj, impreuna cu ajustarile din cadrul operatiunilor de distributie si livrare vizeaza aproximativ 2.200 de angajati. Schimbarile planificate in cadrul diviziei Location & Commerce ar putea afecta aproximativ 1.300 de angajati. Aceste reduceri de personal vin in completarea masurilor anuntate in aprilie si sunt programate sa se produca pana la sfarsitul anului 2012", puncteaza documentul.

Angajatii fabricii Nokia de la Jucu au fost chemati, joi, la o sedinta, la care au fost anuntati ca firma la care lucreaza sa ve inchide.

"Nimeni nu stie despre ce este vorba si de ce ne-au chemat la aceasta intalnire. Trebuie sa fim acolo la ora 07:50. Am auzit ca este un cort imens in spatele fabricii, ferit bine de ochii de afara, unde va avea loc sedinta cu cei din conducerea Nokia Europa", a explicat unul dintre angajati, joi dimineata, inainte de anuntul ca fabrica se va inchide.

"Materia prima care a venit la Nokia Jucu a fost trimisa inapoi la furnizori. De asemenea, marfa care era in fabrica a fost trimisa la alte puncte de lucru. Este o incertitudine mare si nimeni nu stie la ce sa se astepte", a declarat un alt angajat, citat de Stiri de Cluj.

Dupa sedinta, fiecare angajat a primit o hartie, prin care este instiintat ca va primi "un pachet compensatoriu plus bonusuri suplimentare".

Rata somajului creste cu 0,7% in judetul Cluj

Seful AJOFM Cluj, Daniel Don, a asigurat ca, la nivelul judetului Cluj, exista 1.000 de locuri de munca vacante, precizand ca angajatii de la Nokia care vor pleca in somaj au sanse sa se reprofileze.

"Nokia se va inchide. Informatia este oficiala, din pacate. Cei 1.956 de oameni angajati la Nokia vor fi trimisi in somaj. Acest lucru inseamna ca rata somajului creste de la 3,3% pana la circa 4%. Nu este chiar un dezastru, dar va fi dificil", a explicat Daniel Don.

Avertismentul lui Emil Boc

Seful Executivului, Emil Boc, a avertizat de miercuri ca exista un risc major de delocalizare a unor investitii multinationale din Romania, din cauza crizei economice. Avertismentul a fost lansat atunci cand Emil Boc a anuntat ca va prelua in coordonare directa Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine.

Nokia isi inchide fabrica din Romania - Boc a avertizat de miercuri

"Am observat ca, daca lasam mecanismul birocratic sa isi faca de cap, investitorii isi iau intentiile si pleaca acasa, si iau banii cu ei de asemenea (. ..) Suntem intr-o competitie globala, iar criza economica accentueaza aceasta competitie globala. Exista risc major de delocalizare a unor investitii multinationale din Romania sau din Europa si sa plece in alta parte. Trebuie sa avem grija ca, intr-o asemenea eventualitate, oricand sa fim pregatiti sa atragem alte investitii straine in Romania", le-a spus Boc ministrilor, in sedinta de Guvern, potrivit Mediafax.

Oficialii din Cluj, luati prin surprindere

Florin Stamachian, prefectul de Cluj, s-a declarat, intr-o interventie telefonica la Tvr INFO, suprins de disponibilizarile in masa decise de conducerea Nokia.

"Am fost luat prin surprindere. Nu s-a discutat nicio clipa ca s-ar putea pune in discutie inchiderea fabricii. Ramane sa ne adunam, sa analizam si sa vedem ce masuri luam de urgenta. La ora 13:00 am convocat o reuniune cu cei care pot aduce solutii in acest caz. Mai multe detalii nu am momentan", a spus Stamachian.

"Imi pare rau ca se va inchide Nokia, regret aceasta decizie si totusi mai sper sa nu fie una definitiva. Plecarea Nokia afecteaza bugetul local al comunei Jucu, in conditiile in care incasam din taxe si impozite cateva milioane de lei pe an", a declarat si primarul comunitatii Jucu, Dorel Pojar.

"Eu nu stiu nimic. Nu ne-a anuntat nimeni. Suntem la primarie, avem sedinta de consiliu local. Pe noi nu ne-a anuntat nimeni absolut nimic. Nu avem colaborare cu ei", a declarat si viceprimarul comunei Jucu, Ioan Bucur, citat de Agerpres.

Liderul Cartel Afla, Bogdan Hossu, a explicat ca, prin modificarea Codului Muncii, intreaga responsabilitate apartine statului roman.

"Noi ca sindicate nu putem face nimic. Singurul protest pe care l-am putea face ar fi sa cerem tuturor cetatenilor romani sa nu mai cumpere produse Nokia. Noua, insa, in acest moment, legislatia nu ne mai permite sa facem nimic, este un mare faliment a unor politici de ocupare", a spus Bogdan Hossu.

Investitiile straine, in scadere dramatica

Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, a comentat subiectul, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, apreciind ca "lipsa unei diplomatii economice" a dus la situatia de la Cluj.

"Fabrica de la Jucu a fost unul dintre succesele noastre economice. Perspectivele erau pentru angajarea a peste 15.000 de oameni in zona. Aceasta situatie care s-a creat acum nu este singulara, investitiile straine in Romania s-au prabusit dramatic, ajungand la nivelul de acum zece ani.

Este o situatie care tine si de credibilitatea autoritatilor statului. Noi nu vorbim despre relatiile cu investitiile straine, care sunt extrem de precare. Investitorii fug din tara noastra, cum s-a intamplat si la Cernavoda", a explicat fostul ministru al Economiei.

Nokia inchide si alte fabrici

La inceputul acestui an, Nokia a concediat 7.000 de persoane in intreaga lume, pe masura ce cota sa de piata a fost acaparata de Apple si telefoanele care folosesc sistemul de operare Google Android.

"Nokia intentioneaza sa-si inchida fabrica din Cluj, Romania, pana la sfarsitul lui 2011... si intentioneaza sa-si inchida operatiunile din Bonn, Germania si Malvern, SUA", spun reprezentantii gigantului finlandez.

Explicatiile companiei

Presedintele si CEO-ul Nokia, Stephen Elop, a explicat, joi, motivele pentru care fabrica de la Cluj s-a inchis, oficialul asigurand ca angajatii vor fi recompensati si vor fi ajutati sa isi gaseasca noi locuri de munca.

"Vrem sa ne ajutam anagajatii, ei vor primi si bani suplimentari. Avem deja un plan bine pus la punct, iar angajatii vor fi reantrenati pe piata muncii, suntem deja in discutii cu autoritatile locale din Cluj si Bucuresti, pentru a putea trece peste acest moment in cel mai bun mod posibil", a explicat Stephen Elop, intr-o teleconferinta.

Presedintele Nokia a explicat ca nu doar la Cluj s-au facut astfel de schimbari, iar masurile luate de Nokia reprezinta continuarea strategiei incepute in februarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
#Nokia Romania se inchide, #Nokia Jucu Cluj, #companie Nokia inchisa , #fabrica Romania