Nokia, reclamata de un muncitor roman pentru nerespectarea Codului Muncii

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 07:36
1824 citiri
Nokia, reclamata de un muncitor roman pentru nerespectarea Codului Muncii
Foto: Arhiva

Fabrica Nokia de la Jucu (judetul Cluj) are probleme atat de mari incat multi muncitori au fost trimisi acasa in concediu fara plata. In plus, veniturile celor care au ramas au scazut pana la 500-600 de lei.

Avand probleme mari la nivel mondial, fabrica Nokia din Romania a ajuns, dintr-unul dintre cei mai mari exportatori din tara noastra, o fabrica aproape pustie.

Potrivit

Evenimentului Zilei Nokia are probleme mari la nivel mondial, inregistrand cea mai mare rata a scaderii cotei de piata din intreaga industrie. Salariile la Jucu sunt demne de lumea a treia: un muncitor este platit cu 100-150 de euro lunar.

Bogdan Colceriu, unul dintre muncitorii de la Nokia, lucreaza pentru concernul finlandez de trei ani, iar cel mai mare salariu pe care l-a primit in acest an este de 600 de lei.

Pentru ca nu sunt comenzi, muncitorii sunt trimisi acasa in concediu fara plata. Colceriu a reclamat situatia la Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj.

"Din cate stiu eu doar muncitorul are dreptul de a solicita zile de concediu fara plata. Daca cei de la companie vor sa trimita oamenii acasa, singura cale este somajul tehnic, caz in care angajatul ar primi 75% din salariu. La noi te suna dimineata de la fabrica si te anunta ca azi nu mergi la lucru si ca ar fi mai bine sa iti iei o zi de concediu fara salariu", spune Colceriu.

Productia a inceput sa fie afectata incepand cu luna martie, cand toti angajatii au fost informati ca, din cauza lipsei comenzilor, vor fi trimisi acasa, prin rotatie, in concedii fara salariu.

Articolul 153 din Codul Muncii prevede ca doar angajatii pot solicita concedii fara plata, in anumite conditii stabilite in contractul colectiv de munca sau a regulamentului intern. Aceasta initiativa nu poate veni din partea companiilor.

Codul Muncii mai stabileste ca, pe durata reducerii sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Oficialii Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj sustin ca, in cursul saptamanii viitoare, vor merge in control la fabrica de telefoane mobile de la Jucu. In prima faza, directorul ITM Cluj, Emilian Rosca a spus ca singura institutie abi

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Nokia Jucu, #salarii Nokia Jucu, #salarii nokia romania, #reclamatie nokia romania , #fabrica Romania