Motivele care au dus la prabusirea unui gigant IT - cazul Nokia

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 18:42
7851 citiri
Motivele care au dus la prabusirea unui gigant IT - cazul Nokia
Foto: highsnobiety.com

Dupa o perioada de restructurare masiva care ar fi trebuit sa resusciteze Nokia, compania finlandeza a disparut. Unde a gresit fostul gigant IT, care domina piata de telefonie pana in urma cu doar trei ani?

Recent, Microsoft a anuntat ca va cumpara producatorul de dispozitive mobile pentru 7,2 miliarde de dolari, in conditiile in care Nokia avea o capitalizare de piata in 2001 de 250 miliarde de dolari.

Adio telefoane Nokia: Finlandezii ies de pe piata, ingenunchiati de Apple si Samsung

Amenintarile serioase pentru finlandezi au venit in 2010, scrie CNBC, cand acestia erau atacati pe doua fronturi: pe de o parte, de producatorii de telefoane ieftine, iar pe de alta parte, de Apple si mai tarziu de Samsung, care tinteau la suprematia pe gama premium.

Compania s-a confruntat cu esecul de a prezenta inovatii tehnologice si de a se mentine lider, atat pe pietele emergente, cat si in cele dezvoltate.

O moarte rapida

Unii lideri ai companiei sunt de parere ca Nokia a pierdut sansa cu smartphone-urile, care au inregistrat cea mai mare ascensiune dintre produsele IT, dupa 2010.

In acest timp, Nokia a incheiat un parteneriat strategic cu Microsoft, astfel ca a renuntat la sistemul propriu de operare, Symbian, pentru cel dezvoltat de gigantul condus de Bill Gates.

Microsoft va cumpara divizia de telefoane mobile a Nokia (Video)

Astfel, CNBC sustine ca miscarea a fost prost gandita de finlandezi, deoarece Windows Phone a ucis Symbian. In schimb, producatorul de telefoane trebuia sa isi revitalizeze propriul sistem de operare si sa il faca mai competitiv, mai modern si mai usor de utilizat.

De asemenea, putea sa foloseasca Android de la Google. In ambele scenarii, Nokia ar fi ramas pe piata si ar fi putut avea sansa de a ataca dominatia Apple.

De asemenea, lipsa de flexibilitate in Statele Unite si alte piete a daunat foate mult, mai scrie CNBC.

Pentru tara de origine, disparitia Nokia inseamna sfarsitul unei ere. Atata vreme cat companiei i-a mers bine, Finlanda a profitat foarte mult, datorita brevetelor de inventie. Insa dupa preluarea Microsoft, se va aplica si reversul medaliei.

Totusi, majoritatea angajatilor se afla in statul nord-european, astfel ca ei si-ar putea gasi de munca in IMM-urile care se extind in forta.

Lectia care trebuie invatata

Microsoft spera sa isi tripleze cota de piata pe segmentul smartphone-urilor. Insa in realitate, acest scop va fi greu de atins.

Inainte de preluare, Windows Phone era instalat pe 3,9% dintre dispozitivele mobile. Dupa cumpararea Nokia, cota de piata ramane aceeasi, desi Microsoft va detine un control mai mare al sistemului de operare.

"In ceea ce priveste platformele, Android are peste 80% din piata, iar Apple - 13%. Cu toate acestea, cota propriului sistem de operare al Google nu este dominata de unitatea sa, Motorola, ci de sud-coreenii de la Samsung. Apple a reusit sa castige Statele Unite, dar nu s-a impus la nivel global. Nokia a reusit globalizarea, insa a dat gres in SUA.

Concluzia acestei situatii este ca gigantii IT trebuie sa se axeze la fel de mult atat pe pietele dezvoltate, cat si pe cele emergente", se arata in articolul mentionat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#motive prabusire Nokia, #prabusire Nokia, #Nokia cumparat Microsoft, #esec Nokia, #Nokia Apple Samsung , #profit