Nokia nu va plati dividende, pentru prima data in 143 de ani

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 19:54
1945 citiri
Nokia nu va plati dividende, pentru prima data in 143 de ani
Foto: Arhiva

Nokia nu va plati dividende pentru prima data in 143 de ani, compania preferand sa pastreze banii pentru a-si redresa situatia pe piata telefoniei mobile.

Pierderile companiei finlandeze au ajuns la aproape 5 miliarde de euro, incepand cu 2011, iar directorul executiv, Stephen Elop, a luat decizia concedierii a aproximativ 20.000 de angajati, relateaza Bloomberg.

Nokia ar fi trebuit sa plateasca dividende in valoare de 750 de milioane de euro, profitul net ridicandu-se la 4,4 miliarde de euro, la sfarsitul trimestrul patru din 2012.

Pretul actiunilor companiei a scazut cu 5,2 la suta, pana la 3,31 euro/titlu, pe bursa din Helsiniki, joi. Din februarie 2011, cand a anuntat ca telefoanele vor functiona pe baza sistemului de operare Windows, actiunile Nokia si-au pierdut jumatate din valoare.

Vanzarile gamei Lumia (cu Windows) au ajuns la 4,4 milioane de unitati, in al patrulea trimestru de anul trecut, iar vanzarile totale au scazut la 86,3 milioane de unitati. In aceeasi perioada, Apple a vandut 47,8 milioane de iPhone-uri. De asemenea, in trimestrul al treilea, s-au livrat 136 de milioane de telefoane dotate cu sistemul de operare Android.

Nokia si-a inceput activitatea in 1865, in domeniul hartiei, dezvoltandu-se in domeniul cauciucului si, in cele din urma, in telecomunicatii. Compania a platit dividende in fiecare an incepand cu 1871. Inainte de introducerea iPhone si a telefoanelor cu Android, in urma cu aproximativ cinci ani, Nokia detinea jumatate din piata telefoanelor mobile. De atunci, a pierdut peste 80% din cota de piata si a iesit din top 5 al producatorilor de telefoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#plata dividende Nokia, #profit Nokia, #vanzari Nokia 2012 , #profit