Miracolul Nokia, spulberat de criza financiara

Luni, 09 Februarie 2009, ora 11:50
4333 citiri
Miracolul Nokia, spulberat de criza financiara
Foto: Nokia - Cluj

La doar un an de cand Nokia si-a mutat fabrica la Jucu, langa Cluj, previziunile optimiste au fost inlocuite de realitatea crizei financiare, constructiile zac in paragina si furnizorii Nokia nu mai vin pe acolo.

Planurile s-au schimbat intr-un an din cauza crizei economice care a scazut vanzarile, a alungat furnizorii si a domolit ritmul anuntat al angajarilor, informeaza Clujeanul.

Initial, se stia ca la Nokia ar fi urmat sa lucreze 3.500 de oameni, atunci cand fabrica ar fi ajuns sa functioneze la capacitate maxima, dar realitatea este diferita, au fost angajate mult mai putine persoane.

Reprezentantii Sindicatului Liber Nokia, care au participat la negocierile de anul trecut, sustin ca primul an a fost bun pentru angajati.

"Au fost multe imbunatatiri in conditiile oferite angajatilor. In primul rand, acum ca fabrica e gata, avem sala de fitness si terenuri de baschet sau fotbal", spune Cristian Copil, liderul Sindicatului Liber.

Insa unii angajati nu au fost multumiti de schimbarea programului de lucru. Asamblarea telefoanelor are loc non-stop, dar muncitorii nu mai lucreaza in trei ture de opt ore, ca la inceput

Managerul Nokia, John Guerry, se declara mandru de conditiile de munca oferite angajatilor. "Nu pot discuta nivelul salariilor, desi mi-ar placea, pentru ca nu sunt deloc mici. Avem una dintre cele mai mici rate de fluctuatie a personalului din orice fabrica Nokia din lume", a precizat managerul Nokia.

Investitiile si proiectele imobiliare anuntate la Jucu au ramas pe hartie sau altele la nivel de fundatie. Langa soseaua europeana, santierul unui viitorul complex de blocuri, spatii comericale si gradinita e pustiu.

Si nu doar aici lucrurile merg prost, satenii care au magazine sustin ca plecarea muncitorilor le-a afectat afacerea.

"Stiti cand o crescut vanzarile? In perioada in care se construia. Atunci era o gramada de personal, veneau pe aici si se cazau, la case si localuri. Si iar am avut vanzari bune cand or fost studentii de la geologie, ca ei or trebuit sa elibereze de sarcini arheologice. Si cand o tandalit-o pe-aici vreo trei luni de zile, sau mai bine, atunci am vandut 8-9 butoaie de bere pe saptamana. Acuma am vandut 4 sau 5 toata vara!", Petre Muresan, localnic Jucu.

Toata lumea asteapta acum ca rezolvarea crizei financiare sa vina cat mai repede ca lucrurile sa revina la normal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#fabrica Nokia Jucu, #afectata criza financiara, #proiecte restat Nokia , #stiri Nokia