Vasile Puscas acuza nemtii de denigrarea muncitorilor romani in cazul Nokia

Sambata, 19 Ianuarie 2008, ora 13:33
1217 citiri
Vasile Puscas acuza nemtii de denigrarea muncitorilor romani in cazul Nokia

Deputatul PSD de Cluj Vasile Puscas, secretar al Comisiei de afaceri europene, ii acuza pe crestin-democratii germani de presiuni asupra companiei Nokia si de denigrarea muncitorilor romani, ca urmare a deciziei companiei de a deschide o unitate de productie la Cluj.

"Dincolo de dovedirea unui protectionism primitiv si eludarea principiilor si mecanismelor concurentei libere de Piata Interna ale Uniunii Europene, acesti lideri crestini democrati uzeaza si de argumente emotionale, inclusiv denigrand calitatile lucratorilor romani si conditiile de piata din Romania", se arata intr-o declaratie de presa a deputatului PSD, citata sambata de NewsIn.

Puscas atrage astfel atentia asupra faptului ca liderii crestini-democrati din zona landului Renania de Nord-Westfalia continua presiunile asupra companiei Nokia, autoritatilor regionale si statale, ca si in mediul international, in legatura cu decizia Nokia de a deshide la Jucu (Cluj) o unitate de productie.

In contextul criticilor la adresa politicienilor germani, deputatul PSD precizeaza ca Nokia a decis aceasta investitie in judetul Cluj tocmai datorita faptului ca exista o forta de munca "inalt calificata, apreciata inclusiv in Germania, dar si in alte State membre ale UE", precum si datorita potentialului de piata autohton si invecinat de "mare anvergura, care poate contribui ca cresterea competitivitatii economice a Uniunii Europene".

Decizia companiei finlandeze Nokia, anuntata in ianuarie, de a-si reloca activitatile de productie din Germania la fabrica din Romania a starnit un val de proteste al muncitorilor, dar si al clasei politice germane, care au adus cazul in atentia Comisiei Europene.

Principalul producator de telefoane din lume, Nokia, isi anuntase in luna martie 2007 intentia de a construi o noua unitate de productie in comuna Jucu, judetul Cluj, care urmeaza sa fie inaugurata in februarie 2008.

Chiar cu o luna inaintea inaugurarii fabricii de la Jucu, Nokia a anuntat ca planuieste sa-si inchida fabrica din orasul Bochum, in Germania, pana la jumatatea anului 2008. Cauza invocata de finlandezi a fost faptul ca fabrica de la Bochum, ce produce accesorii pentru telefoanele mobile, nu este suficient de competitiva, chiar si dupa investitiile facute in plus.

Decizia are un puternic impact social, recunoscut de altfel si de companie, insemnand reducerea a 2.300 de locuri de munca. De altfel, potrivit presei germane, peste 4.000 de angajati ar suferi pe urma acestei decizii, daca se iau in considerare legaturile existente cu subcontractorii din regiune.

Protestele nu au intarziat sa apara, de la manifestarile de strada ale muncitorilor de la Bochum si protestele sindicatelor pana la luarile de pozitie la cel mai inalt nivel, in Parlamentul European. Liderul grupului socialist din Parlamentul European, germanul Martin Schulz, aflat sub presiunea sindicatelor si politicienilor din tara sa, a contestat mutarea fabricii Nokia de la Bochum in Romania, solicitarea sa fiind insa respinsa de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Tot sub presiunea publica, premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, crestin-democratul Jurgen Ruttgers, a pus la indoiala - in fata unei multimii furioase de muncitori de la fabrica din Bochum - calitatile muncitorilor romani. Ruttgers a spus ca nu crede ca acestia sunt "mai flexibili, mai harnici si mai cinstiti" decat cei germani. Pozitia oficialului german nu este insa sustinuta de parlamentarii federali.

Muncitorii germani nu trebuie intaratati impotriva celor romani, a declarat intr-un interviu pentru NewsIn, deputatul social-democrat german Axel Schafer, ales in Bundestag din partea circumscriptiei electorale Bochum. Schafer a respins categoric declaratiile premierului landului Renania de Nord-Vestfalia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Vasile Puscas, #Nokia, #muncitori romani , #stiri Nokia