Europarlamentar roman pentru perioada 2009-2014; a candidat pentru un loc in Parlamentul European la alegerile din 7 iunie 2009, din partea PNL, locul 1 pe lista

Despre Norica Nicolai

Norica Nicolai este un politician liberal, cu pregatire juridica, actualmente vicepredinte al PNL, care a pasit pe scena politica in PNTCD.

Nascuta Norica Clinci, la Sinaia, pe 27 ianuarie 1958, este casatorita si are o fetita pe nume Delia.

Cariera politica i-a fost marcata de doua scandaluri rasunatoare: nepoata si nominalizarea la Ministerul Justitiei.

In aprilie 2006, nepoata Noricai Nicolai a fost surprinsa de camerele de luat vederi ale Senatului in timp ce vota o lege aflata pe ordinea de zi.

In decembrie 2007, premierul Calin Popescu Tariceanu a desemnat-o pe Norica Nicolai drept ministru al Justitiei, insa Traian Basescu a refuzat sa semneze decretul de numire. Circul a fost total cu implicarea Curtii Constitutionale. Pana la urma Tariceanu a renuntat si a facut alta nominalizare.

Intre 1983 si 1991 a fost procuror la Parchetul Oltenita, functie din care se pare ca a facut unele greseli profesionale, care au determinat-o sa plece din magistratura.

In 2000, a fost exclusa din PNTCD, dupa ce a semnat o scrisoare care sustinea candidatura lui Theodor Stolojan la presedintia Romaniei.

La alegerile din iunie 2009, a candidat din partea PNL pentru un loc in Parlamentul European si l-a obtinut.

Studii

- Din 2007, este doctorand in management la Universitatea Valahia, Targoviste

- Din 1991 este doctorand in drept penal, cu tema "Sisteme contemporane de executare a pedepsei"; documentare la Marshall Law School din cadrul Cleveland State University

- A studiat si la Kennedy School of Government din cadrul Universitatii Harvard in 2001

- A absolvit in 1983 Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti

- A absolvit in 1979 liceul "George Enescu" din Sinaia

Activitate profesionala

- Din 2007 este profesor universitar asociat la Universitatea Spiru Haret din Bucuresti

- Intre 1991-1997 a fost avocat in cadrul Baroului Calarasi si profesor asociat in drept penal si criminologie la Universitatea Bucuresti; profesor asociat in drept penal la Universitatea Ecologica, Bucuresti; profesor asociat in drept penal comparat la Academia Romana de Management

- Intre 1991-1993 a fost consilier juridic la Agrotransport Calarasi

- In perioada 1983-1991 a detinut functia de procuror la Parchetul local Oltenita, judetul Calarasi

- Intre 1977-1978 a fost profesor suplinitor la Scoala generala Secaria, judetul Prahova

Cariera politica

- Din iunie 2009 este europarlamentar ales pe lista PNL

- In noiembrie 2008 a candidat pentru un nou mandat de senator, dar a pierdut

- Din 2007 este vicepresedinte al PNL

- In perioada 2004-2008 a fost senator PNL de Cluj, ales pe listele Aliantei D.A.

- In prezent este si presedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind inchisorile CIA, membru in Comisia juridica, vicepresedinte al Senatului si membru in Biroul Permanent al acestei camere a Parlamentului

- Din 2003 este presedinte al Organizatiei Nationale a Femeilor Liberale

- Intre 2000 si 2004 a fost senator PNL

- In august 2000 s-a inscris in PNL

- In 2000 a fost exclusa din PNTCD

- Intre 1997 si 2000 a fost secretar de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale in Guvernul Victor Ciorbea

- In 1996 s-a inscris in PNTCD

Nepoata de belea

Pe 26 aprilie 2006, o persoana straina, despre care Norica Nicolai a declarat ca este nepoata sa, s-a aflat in plen si a votat o lege aflata pe ordinea de zi a Senatului. Camerele de luat vederi au surprins ca tanara ocupa un fotoliu de parlamentar, cu o cartela de vot in mana. Senatorul Norica Nicolai a declarat jurnalistilor ca persoana prezenta in sala nu a votat.

La asaltul jurnalistiilor, nepoata a sustinut ca nu a votat, ci doar a vrut sa vada „cum sunt butoanele”.

Conform listelor, nepoata a votat in locul unui alt liberal, Serban Stratila, care la randul sau nu a fost prezent in sala.

Norica Nicolai a recunoscut ca nu stia ca exista o prevedere in Regulamentul Senatului, care sanctioneaza o astfel de situatie.

A fost constituita la nivelul Senatului o comisie de ancheta, care a sanctionat-o pe Nicolai cu avertisment.

Senatorul si-a asumat responsabilitatea pentru ca a introdus in plenul Senatului si a lasat nesupravegheata o ruda.

Nominalizarea la Ministerul Justitiei

In decembrie 2007, dupa demisia lui Tudor Chiuariu din functia de ministru al Justitiei, premierul Calin Popescu Tariceanu a propus-o pe Norica Nicolai pentru acest post.

Presedintele Traian Basescu a refuzat insa sa semneze numirea sa. Motivul oficial invocat de Cotroceni a fost incidentul din Parlament cand nepoata acesteia a votat in locul altui parlamentar.

Explicatia a fost perceptia publica negativa asupra faptelor Noricai, care ar duce la scaderea increderii in Justitie pe plan intern si extern.

Ulterior, in ianuarie 2008, Traian Basescu a facut publica mapa profesionala a procurorului Norica Nicolai si a acuzat-o ca, in anul 1987, a instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata a fost con¬damnata si incarcerata.

PNL a anuntat ca o va sustine in continuare pe Nicolai si i-a cerut presedintelui sa respecte Constitutia. Mai mult, Tariceanu s-a adresat Curtii Constitutionale, care a decis ca seful statului are dreptul sa refuze o data o nominalizare facuta de primul ministru.

Premierul a cedat si a facut o alta nominalizare, in persoana lui Catalin Predoiu, care a fost acceptata imediat de Traian Basescu.

Scandalul mapei profesionale

Presedintele Traian Basescu a fost cel care a starnit scandalul mapei profesionale a Noricai Nicolai in ianuarie 2008. El a prezentat date din activitatea acesteia din perioda cand era procuror la Parchetul Oltenita.

Potrivit unei note din mapa profesionala, Norica Nicolai a fost sanctionata de Procuratura judeteana Calarasi, printr-un ordin din 4 aprilie 1988, cu "avertisment" pentru nerespectarea unor dispozitii legale in solutionarea unei cauze penale, care au dus la trimiterea in judecata si condamnarea unui om nevinovat.

Apoi, in 1991, pe vremea cand era tot procuror la Oltenita, Nicolai a incalcat legea, reprezentand, in baza unei procuri, un cetatean strain, intr-un proces de infiere a unui copil din Bucuresti. La o luna dupa acest incident, Nicolai a parasit magistratura.

Mapa mai contine o cerere adresata procurorului general, in 1990, in care se considera nedreptatita de incadrarea salariala, dar si o contestatie a fisei de apreciere pe anul 1986.

A ratat locul in Senat

Norica Nicolai nu reusit sa castige, in urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, un mandat in Parlament, desi a obtinut cele mai multe voturi in colegiul din Calarasi in care a candidat.

Intrebata despre situatia paradoxala in care se afla, Nicolai a explicat ca este vorba despre efectul legii, "care face o combinatie intre uninominal si proportional pe lista".

"La uninominal, categoric am castigat. Am avut cel mai mare scor al partidului, cel mai mare scor personal si cel mai mare procent, dar, la redistribuirea pe liste, am pierdut", a mentionat Nicolai.

Ea a apreciat ca acesta este efectul unei legi asupra careia parlamentarii nu s-au aplecat foarte serios, pe care au lucrat-o la presiunea opiniei publice si care "a adus tot felul de aberatii in Parlament".

Intrebata daca intentioneaza sa candideze peste patru ani pentru un loc in Parlament, Norica Nicolai a lasat sa se inteleaga ca va face acest lucru. "Nu stiu daca peste patru ani sau mai devreme, dar, categoric, ca voi incerca", a spus ea.

Europarlamentar

In martie 2009, Norica Nicolai a fost desemnata de catre Biroul Politic Central al PNL sa ocupe primul loc pe lista candidatilor partidului la alegerile pentru Parlamantul European.

Pe 7 mai  2009, si-a lansat campania cu atacuri la adresa lui Traian Basescu. "Putem genera o coalitie a cetateanului impotriva dezbinarii, impotriva lui Traian Basescu si a celor care il sprijina, de frica sau de interes", a declarat Norica Nicolai.

"Nu exista proiectul politic Traian Basescu, ci numai ambitia bolnava a unui om care vrea sa conduca singur o tara, mult mai mare desigur decat un vapor", a mai acuzat Norica Nicolai.

"Noi si numai noi suntem cei care se pot opune izolarii, distrugerii care domina scena politica. UE are criterii clare in privinta exporturilor. Ea interzice ceea ce este stricat, fals, expirat, ceea ce e bazat pe publicitate mincinoasa. A venit vremea sa trimitem in capitala Europei marfa de calitate – liberalii", si-a incheiat discursul Nicolai.

In urma scrutinului de pe 9 iunie, Norica Nicolai a devenit europarlamentar.

Alte activitati

- Intre 1997 si 2003 a fost membru al Consiliului de Administratie al Institutului ONU pentru drepturile femeii

- Intre 1998 si 2001 a fost presedintele Consiliului Economic si Social

- In 1994 a fost reprezentant al Romaniei la Congresul International de Drept Penal de la Rio de Janeiro

- In 1993 a fost reprezentant al Romaniei la Congresul International de Criminologie de la Budapesta

Link-uri utile:

Norica Nicolai
Norica Nicolai

Data nasterii: 27 ianuarie 1958

Cariera:  procuror, vicepresedinte PNL, europarloamentar

Evenimente importante:  - nu a mai intrat in Parlament in 2008

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Norica Nicolai, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.