Femeile si barbatii, platiti egal - raport adoptat in Parlamentul European

Joi, 24 Mai 2012, ora 15:53
1556 citiri
Femeile si barbatii, platiti egal - raport adoptat in Parlamentul European
Foto: Arhiva

Parlamentul European a adoptat, joi, un raport privind aplicarea principiului remunerarii egale a barbatilor si a femeilor pentru munca egala sau munca de valoare egala.

Raportul prevede o mai mare capacitate de insertie profesionala a femeilor, in special in functii importante, care ar putea contribui la reducerea diferentelor de remunerare dintre femei si barbati.

Totodata, raportul arata ca este necesar ca femeile sa joace un rol mai activ in procesul decizional economic, folosindu-si influenta pentru a propune solutii care sa cuprinda perspectiva egalitatii de gen.

In plus, exista o corelatie puternica intre existenta unui numar mai mare de femei aflate in pozitii de conducere in cadrul unei companii si profituri mai mari ale companiei respective din active, vanzari si capitalul de investitii.

Norica Nicolai, in calitatea sa membru supleant al Comisiei pentru Drepturile Femeii si Egalitatea de Gen a subliniat, in discursul sau pe marginea acestui raport, ca nu putem avea egalitate de sanse in Uniunea Europeana atat timp cat nu este asigurata egalitatea salariala, acesta fiind principalul obstacol intampinat de statele membre in aplicarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati.

"Nu stiu daca trebuie sa mai imbunatatim ceva in materie de legislatie, nu stiu daca trebuie sa adoptam alta legislatie, dar as vrea sa stiu din partea Comisiei cum respectam legislatia existenta pentru ca Directivele 17/2004 si 18/2004 nu permit companiilor care practica inegalitatea de sanse sa participe la licitatii publice, sa participe la obtinerea de fonduri europene, sa participe la proceduri de subventii si de achizitii publice.

A intrebat vreodata cineva vreun stat membru daca a respectat aceste criterii in cele trei domenii? A verificat Comisia vreodata daca societatile comerciale din statele membre ce ce au obtinut fonduri europene participand la achizitii publice au indeplinit conditia egalitatii salariale intre femei si barbati? Sigur nu, si atunci cred ca singura solutie pentru a implementa acest principiu ca regula de onoare pentru noi toti este sa respectam si sa aplicam mai ales legislatia existenta, sa gasim mecanisme prin care sa cotrolam aplicarea ei", a sustinut Norica Nicolai.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#egalitate sanse femei barbati, #Norica Nicolai Parlamentul European , #europarlamentar