Nicolai: Unele cereri ale PSD sunt rezonabile

Marti, 26 Februarie 2008, ora 17:40
1065 citiri
Nicolai: Unele cereri ale PSD sunt rezonabile

Senatorii au inceput, marti, dezbaterea motiunii simple initiate de PSD "Stop degradarii nivelului de trai! Stop iresponsabilitatii din sectorul energetic!", in sala fiind prezenti 92 de parlamentari din totalul de 136.

Printre cei absenti se numara premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si liderul UDMR Marko Bela. Textul motiunii a fost prezentat in plen de senatorul PSD, Dan Mircea Popescu, iar din partea Executivului este desemnat sa ia cuvantul Varujan Vosganian

"Unele cereri al PSD sunt rezonabile", a declarat, marti, senatorul PNL Norica Nicolai privind motiune simpla "Stop degradarii nivelului de trai! Stop iresponsabilitatii din sectorul energetic" depusa de PSD si sustinuta de PC, dezbatuta, marti, in Senat.

Potrivit procurorului, masurile cerute de PSD sunt pe termen lung si nu pot fi luate acum. Mai mult, Nicolai sustine ca o masura asemanatoare cu cea ceruta de PSD in motiune a fost adoptata prin proiectul de lege 154, in 1999, privind sistemul de salarizare a serviciilor publice.

Norica Nicolai a mai spus ca "Guvernul ar putea sa creeze un cadru unitar de salarizare", insa "reducerea cheltuielilor bugetare nu este posibila in urmatoarele trei luni".

Pe de alta parte, senatorul PNL considera ca PSD vrea sa obtina prin aceasta motiune ceea ce vor toate partidele din opozitie: PSD are nevoie de imagine si sa arate ceateanului ca social-democratii sunt interesati de problemele acestuia.

Mai mult, in opinia Noricai Nicolai, PSD ar fi trebuit sa depuna aceasta motiune la inceputul guvernarii si nu acum, motiv pentru care senatorul PNL considera ca este un plan de campanie electorala.

Initiatorii motiunii simple solicita stoparea imediata a majorarii pretului la gaze naturale din productia interna si utilizarea sumelor colectate pe seama ultimei majorari intr-un fond destinat protejarii populatiei.

Mai mult, PSD solicita initierea unor negocieri reale cu Federatia Rusa pentru stoparea cresterii pretului la gazele naturale, carbune si pacura importate si promovarea participarii Romaniei in proiecte alternative de transport al hidrocarburilor catre Europa de Vest.

Finalizarea strategiei din domeniul energetic in conformitate cu noul pachet de legi pentru energie si schimbari climatice la nivel european, promovarea Programului de reabilitare termica a cladirilor multietajate prin suportarea de la bugetul de stat si bugetele locale a costurilor aferente populatiei aflata sub pragul de saracie sunt alte doleante ale senatorilor PSD si PC.

Semnatarii motiunii cer Executivului luarea de masuri imediate pentru protejarea puterii de cumparare a cetatenilor cu venituri medii si mici si instituirea unor mecanisme specifice de compensare a cheltuielilor cu intretinerea locuintei pentru cei aflati sub pragul saraciei.

De asemenea, social-democratii si conservatorii solicita corelarea etapizata a veniturilor populatiei cu valoarea cosului minim de consum lunar calculat de INS, astfel incat nici o pensie si nici un salariu sa nu fie sub aceasta valoare.

Social-deocratii mai cer si prezentarea in Parlament a unui program national actualizat de lupta impotriva saraciei si a saraciei severe, cu masuri concrete si etape de derulare, precum si cu responsabilitati concrete ale institutiilor statului implicate si a unui raport privind starea de sanatate a tinerei generatii din Romania si aprobarea unui program national de masuri pentru asigurarea securitatii alimentare a acesteia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#Norica Nicolai, #PSD, #motiune simpla, #Senat, #Iliescu , #stiri Norica Nicolai