Norica Nicolai acuza PSD ca nu s-a consultat cu ALDE pe OUG care propune majorarea pedepselor

Vineri, 23 August 2019, ora 16:14
2981 citiri
Norica Nicolai acuza PSD ca nu s-a consultat cu ALDE pe OUG care propune majorarea pedepselor
Foto: Arhiva Ziare.com

Norica Nicolai sustine ca decizia premierului de a inaspri pedepsele pentru anumite infractiuni este una pozitiva, insa condamna faptul ca PSD nu s-a consultat cu ALDE referitor la aceste masuri.

In plus, sustine Nicolai, sunt cateva chestiuni care trebuie reglementate suplimentar.

"Decizia premierului Viorica Dancila, promovata de ministrul Justitiei, de a inaspri pedepsele pentru anumite infractiuni este una pozitiva, in esenta. Sunt insa cateva chestiuni care trebuie reglementate suplimentar. Vorbesc in primul rand despre traficul de persoane, care este o realitate cu care Romania se confrunta si care este ignorata, din pacate, atat in maniera in care autoritatile statului, si ma refer la Politie si Parchet, isi fac datoria de a investiga profesionist acest lucru, cat si in tratamentul penal. Consider ca aici se impune categoric o majorare a limitelor de pedepse.

Propunerea de ordonanta de urgenta cu privire la eliberarea conditionata anuleaza practic aceasta institutie penala si este evident, in opinia mea, ca, pentru o societate europeana, solutia este nu perioada de detentie excesiva, ci cea de prevenire si de prevedere de masuri de reintegrare a persoanelor care au comis o fapta penala, masuri care de altfel au fost ignorate total pana acum.

Nu inteleg de ce competenta cu privire la infractiunile de omor trebuie sa treaca la DIICOT, atata vreme cat in Parchetul General avem specialisti de exceptie si cu rezultate notabile. Nu cred ca este o masura de politica penala corecta slabirea principalelor institutii pe care Constitutia le consacra in actiunea impotriva criminalitatii. Si aceste obervatii sunt la o prima vedere, generate de prezentare publica a ordonantei de catre ministrul justitiei", a scris Norica Nicolai pe contul ei de Facebook.

De asemenea, ea a notat ca atat Guvernul, cat si presedintele Klaus Iohannis ignora romanii care au votat la referendumul din 26 mai.

"In al doilea rand, in opinia ALDE, statul de drept, atunci cand cetateanul este consultat cu privire la o masura de politica penala prin referendum, inseamna respectarea vointei cetateanului.

Romanii s-au pronuntat categoric in 26 mai si nu inteleg de ce presedintele Klaus Iohanns, initiatorul acestui referendum, dar si Guvernul aleg sa ignore aceasta vointa. Presedintele, in opinia mea, ar fi fost primul care ar fi trebuit sa reactioneze in privinta acestor propuneri. Ma intreb de ce nu o face. Sau pentru dl Klaus Iohannis vointa poporului a fost doar un sprijin electoral la momentul oportun si atat?", a adaugat Norica Nicolai.

In fine, aceasta a evidentiat si problema de colaborare cu social-demcoratii, in conditiile in care PSD nu s-a consultat cu ALDE inainte ca Ana birchall sa prezinte aceste masuri.

"Nu in ultimul rand, ridic si o problema de colaborare la nivel de coalitie. Ma asteptam, ne asteptam, ca, la discutia de zilele trecute din sedinta coalitiei, sa ne fie prezentate aceste masuri, sa le discutam, si nu sa le aflam ieri dintr-o conferinta, fie ea si a unui ministru. Sa fie oare explicatia acestei situatii faptul ca unul dintre partenerii din aceasta coalitie a decis sa incalce ceea ce, imediat dupa referendumul din 26 mai, ne-am angajat sa respectam, ca urmare a vointei exprimate a romanilor, si anume sa nu mai intervenim in niciun fel prin ordonante de urgenta in domeniul juridic?

PS. Am vazut zilele astea insistenta cu care fostul ministru Tudorel Toader se grabeste sa justfice in spatiul online faptul ca motivele revocarii domniei sale din functia de ministru, de catre coalitia PSD-ALDE, au fost generate de opozitia de a sustine amnistia si gratierea, printre alte masuri. Imi amintesc doar ca, nu numai ca eu am spus ca o astfel de masura nu ar fi adecvata, ci ca, mai ales, dl Calin Popescu Tariceanu s-a opus, in toate discutiile, promovarii unor astfel de masuri. Pentru adevar, stimate coleg, te-as ruga sa iti amintesti si tu!", se mai arata in postare.

Ana Birchall a prezentat, joi, concluziile si propunerile grupului de lucru reunit la nivelul Ministerului Justitiei, dupa ce premierul Viorica Dancila a declarat ca isi doreste sanctiuni drastice si inasprirea legislatiei penale pentru criminali, violatori si pedofili si ca, in acest sens, va da o ordonanta de urgenta.

Ea a precizat ca, in urma analizei, s-au constatat deficiente in modul de incriminare a infractiunii de "lipsire de libertate in mod ilegal".

Iata detalii - Birchall anunta ce schimbari vrea in Codurile Penale dupa cazul Caracal

Vezi si:

A.D.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Norica Nicolai PSD ALDE , #stiri Norica Nicolai