Trecutul magistratilor, la secret

Marti, 17 Februarie 2009, ora 08:54
3120 citiri
Trecutul magistratilor, la secret

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu mai are dreptul sa faca publice mapele profesionale ale magistratilor. Aceasta interdictie se aplica dupa o decizie a Curtii de Apel Bucuresti din 28 octombrie 2008.

Potrivit sentintei, CSM nu mai poate dezvalui traseul profesional al magistratilor, Curtea de Apel motivand ca aceste informatii nu ar fi de interes public, relateaza Evenimentul Zilei.

Practic, instanta a decis anularea hotararii (38/2008) prin care CSM stabilise ca informatiile respective pot fi comunicate contribuabililor. Hotararea fusese atacata in instanta de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR). CSM nu a facut recurs. Aceeasi hotarare a CSM a mai fost contestata si de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR).

Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza AMR, care a atacat in instanta hotararea CSM, pe motiv ca ar fi "gresit fundamentata juridic" si ca ar incalca rolul Consiliului, de garant al independentei justitiei, "prin adaugiri nepermise la textul de lege".

Reclamantul sustine ca statutul judecatorilor si procurorilor (art. 42 al Legii 303/2004) prevede ca datele din dosarul profesional al magistratilor sunt confidentiale si ca interesul public vizeaza activitatea, si nu persoana magistratului. Prin urmare, CSM ar fi apreciat eronat ca mapele profesionale s-ar incadra in categoria informatiilor publice.

Argumentul AMR: dosarul profesional are date cu caracter personal, referitoare la o persoana fizica "identificata sau identificabila". In aceste conditii, arata Asociatia, ar fi o greseala sa se faciliteze publicului monitorizarea datelor, "cata vreme finalitatea acestei operatiuni este necontrolabila".

Numai ca, in continuarea expunerii sale, AMR se contrazice, afirmand totusi ca finalitatea "nu poate fi decat aceea de decredibilizare a magistratului si a sistemului". Altfel spus, prezentarea in presa a erorilor comise de magistrati si a sanctiunilor aplicate acestora duce la distrugerea increderii in justitia din Romania.

Pe de alta parte, AMR uita ca in mapele profesionale ale unor magistrati nu apar doar sanctiuni, ci si avansari sau evaluari pozitive.

Argumentul suprem al Asociatiei se rezuma astfel: "Distrugerea prestigiului individual al unui magistrat, chiar daca legea ii da acestuia dreptul sa ramana in sistem, in ciuda greselilor comise, este o tratare lipsita de profesionalism a rolului magistratului in societate".

AMR nu tine cont nici de faptul ca etapele carierei unui magistrat, printre care sanctiunile, avansarile, numirea, promovarea sau revocarea din functii, sunt la vedere prin evidentierea lor in documentele publice ale altor institutii ale statului. Astfel, ascunderea informatiilor centralizate in mapele profesionale are doar un efect major: ingreuneaza abuziv accesul la informatii publice.

Totodata, AMR ignora si Codul de Procedura Civila, care prevede ca sanctionarea unui magistrat pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta duce la revizuirea procesului. Ceea ce face ca respectiva sanctiune sa nu mai fie una confidentiala. Chiar si in ciuda evidentei, AMR considera ca nu se justifica diseminarea informatiilor despre sanctionarea unui magistrat.

O decizie "corecta si legala"

In opinia presedintei AMR, judecatoarea Mona Maria Pivnicieru, decizia Curtii de Apel Bucuresti este "corecta si legala". Ea a precizat pentru Evenimentul Zilei ca intreaga mapa a magistratului nu poate fi publica deoarece "exista reglementari internationale care protejeaza datele cu caracter personal".

Judecatoarea Pivnicieru sustine ca in celelalte state europene devin publice doar numirile, avansarile, revocarile sau eliberarile din functie. Presedintele AMR subliniaza ca aceste masuri vizeaza intarirea increderii in sistemul judiciar.

"In cazurile in care se decide sanctionarea unui magistrat, dar fara excluderea acestuia din sistem, acesta trebuie sa se bucure in continuare de increderea justitiabililor", a adaugat Pivnicieru.

Mapa profesionala

Mapa profesionala contine informatii despre traseul profesional al unui procuror sau judecator. Fiecare dintre acestia are, in baza de date a CSM, o mapa profesionala, care include documentele emise de institutiile in care magistratul a activat. Concret, la mapa profesionala se regasesc informatii despre calificative obtinute de-a lungul carierei, promovari, retrogradari, dar si despre sanctiunile primite pentru posibile erori sau deficiente in exercitarea activitatii.

Dezbaterile publice pe acest subiect au fost declansate de aparitia in presa a mapelor profesionale ale senatoarei PNL Norica Nicolai si ale fostilor ministri ai justitiei Monica Macovei si Cristian Diaconescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Negocierile secrete ale Simonei Halep. Ar fi lovitura anului în sportul românesc
Negocierile secrete ale Simonei Halep. Ar fi lovitura anului în sportul românesc
Simona Halep, care a revenit în competiții ca urmare a deciziei pe care a anunţat-o TAS, de reducere a suspendării de 4 ani dictate de ITIA la 9 luni, pregătește o lovitură de imagine în...
CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
Consiliul Superior al Magistraturii a amânat miercuri, 17 aprilie, decizia în cazul judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Inspecţia Judiciară solicitase suspendarea acesteia...
#CSM, #mapa profesionala, #secret, #magistrati, #Norica Nicolai, #Mona Maria Pivnicieru , #stiri Norica Nicolai