Candidez pentru ca imi pasa de ce se va intampla in Romania - Interviu

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 12:17
8126 citiri
Candidez pentru ca imi pasa de ce se va intampla in Romania - Interviu
Foto: nouarepublica.ro

Manati de curiozitatea de a afla cine indrazneste sa isi incerce puterile in lupta electorala cu un candidat de talia lui Calin Popescu Tariceanu am dat peste un nume: Augustin Ofiteru.

Ce cauta un doctor in biologie in balamucul numit politica romaneasca, in timp ce colegii sai de breasla rup portile la granita, cititi in interviul acordat Ziare.com.

Veti descoperi un tanar cu o cariera profesionala remarcabila, cu principii solide si proiecte de viitor, pentru care integritatea, respectul pentru munca si pretuirea individului sunt valorile politice fundamentale.

Un politician fresh, "taran in adevaratul sens al cuvantului" si totodata mandru ca este roman, un politician care considera ca Ion Iliescu a facut cel mai mare rau acestei tari si isi sustine acuzatia cu argumente, si care o are ca model pe Margaret Thatcher apreciind ca tipul de gandire politica al acesteia ar putea scoate Romania din "labirintul in care se agita de atatia ani".

Cine sunteti domnule Augustin Ofiteru? In CV-ul dumneavoastra scrie ca aveti un doctorat in biologie, de aceea va intrebam si ce parere aveti despre plagiatul premierului Victor Ponta si cum considerati ca ar fi firesc sa se incheie?

Sunt un politician de 39 de ani, cercetator de profesie, tata a doua fete, Lea si Ina. Am fost un copil si un adolescent care a crescut si s-a format cu ideea clara ca menirea sa pe lume este aceea de a "reusi in viata".

Mi-am petrecut primii 17 ani la Slatina, Olt, intr-un climat dominat de doua aspecte esentiale: invatatura ca "ocupatie" principala si radacini puternice in gospodaria bunicilor din partea mamei.

Ma consider un taran in adevaratul sens al cuvantului. Lungile mele vacante de vara, petrecute undeva, intr-un sat pierdut in inima Olteniei, si-au pus amprenta asupra mea. De acolo am vii in memorie caractere tari, am mirosul pamantului acela in nari, iar colbul ulitelor din copilarie il port inca pe talpi oriunde merg prin lume.

N-am facut apel gratuit la episodul acesta. Vedeti, cinstea in forma sa neaosa s-a nascut la sat. Domnului Ponta cred ca ii lipseste teribil reflexul onestitatii si asta face din istoria plagiatului domniei sale o istorie trista pentru o intreaga natie. Nu este posibil sa ai ca prim-ministru un individ care si-a copiat trei sferturi din lucrarea de doctorat, utilizand apoi titlul obtinut pentru a capata recunoastere academica si beneficii materiale.

Parerea mea este ca domnul Ponta trebuie sa se retraga din functii de raspundere politica. Este interesant si baletul dezlanat al doamnei Andronescu ... Pe 23 August, impreuna cu Mihail Neamtu si Adrian Papahagi, am depus in aceasta speta o plangere penala, al carei rezultat il asteptam cu interes. Nu vad niciun fel de motiv pentru ca domnul Ponta sa nu fie inculpat, dar desigur, nu sunt jurist. Vom vedea care este parerea procurorilor.

De ce si cand ati intrat in politica?

La sfarsitul anului 2011 se regasea si la mine acea asteptare a noului, constiinta faptului ca dupa atatia ani de la iesirea formala, nu si faptica, din sistemul comunist, impresia generala era ca am progresat mult mai putin decat am fi putut sa o facem.

Pentru multi dintre noi, cei de la Noua Republica, manifestul din 17 septembrie a starnit un sentiment de recunoastere cvasi-instantanee a semnalului ca acela este momentul in care lucrurile incep sa se schimbe, cel putin pentru fiecare din noi ca individ. Privind retrospectiv, pot identifica acum corect faptul ca ceea ce imi doream nu era implicarea politica, ci asumarea nevoii de schimbare.

Am inceput sa urmaresc din ce in ce mai atent propagarea in mediul virtual a manifestului lui Mihail Neamtu, primele incercari de agregare sub forma blogurilor si apoi a intalnirii de la Preoteasa.

Desi poate mi-am negat latura de conservator, partial din cauza profesiei ce prin natura ei te obliga sa alergi spre nou, latura aceasta a raspuns in cele din urma chemarii. Am ajuns la prima reuniune, unde i-am intalnit pe multi dintre actualii colegi din conducerea Noii Republici. Sentimentul de apartenenta la grup a fost pentru mine instantaneu. Am ajuns acolo si am ramas.

De ce nu ati ales un partid consacrat?

Noua Republica este prin excelenta o initiativa noua nascuta din dorinta de implicare a unor oameni care nu au mai facut politica, dar simt instinctiv ca in peisajul romanesc trebuie sa se schimbe niste mentalitati, sa se modifice niste perceptii.

E nevoie de oameni care nu au fost pervertiti de sistem, cu un set de valori care sa suplineasca vidul de integritate existent astazi la acest nivel. Niciunul dintre partidele existente anterior nu corespundea acestor exigente ale majoritatii covarsitoare a celor ce au initiat aceasta miscare la firul ierbii.

De ce candidati pentru Parlament? Care sunt principalele trei valori pe care va propuneti sa le respectati cu strictete in cariera dumneavoastra de politician ?

Candidez pentru ca imi pasa de ce se va intampla in Romania. Este tara in care traiesc si tara in care cresc si copiii mei, neimplicarea nu rezolva prea mult.

In plus, sunt convins ca se poate sa schimbam traiectoria actuala. Eu ma uit totdeauna la partea plina a paharului. De altfel, consider ca optimismul este mai mult decat o stare de spirit, este si o forma de politete sociala. Este contraproductiv sa imi proiectez in exterior mai degraba angoasa decat speranta. Nadejdea, daca vreti...

Prima valoare la care ar trebui sa se raporteze un politician este integritatea. Este prima pe scara mea de valori. Are o explicatie mai adanca decat cea "estetica".

Un sistem politic bazat pe politicieni integri va refuza sa se minta si sa minta si va ajunge la concluzia ca singura sansa de prosperitate pentru Romania este regandirea sistemului pe baze rationale, cu o abordare pur stiintifica a notiunii de bunastare. Dintr-un foc scapam de mai multi demoni ai politicii de azi: populismul, tentatia spre furt din banii publici, cu toata cohorta de manifestari (traficul de interese, sistemele de tip mafiot, dezinteresul pentru binele public, compromisul de toate felurile).

A doua ar fi respectul pentru munca, singura sursa legitima de bunastare. Primul dusman al bunastarii romanilor este ne-munca, iar aceasta orientare este indusa in randul cetatenilor Romaniei de o clasa politica concentrata pe interesele personale, mai degraba decat pe interesul national.

Vedeti, lucrurile sunt inlantuite. Lipsa de integritate duce in mod necesar la adoptarea unor solutii populiste, ilogice, fara baza documentata sau chiar rau-voitoare si in cele din urma anti-nationale, solutii menite sa pastreze captiv alegatorul intr-o filosofie asistentialista care descurajeaza munca.

Pretuirea individului si a calitatilor sale native, ca motor al progresului societatii, este a treia valoare fundamentala. De aici trebuie sa porneasca renasterea politicii romanesti. Omul si nu gruparile mai mult sau mai putin artificiale, comunitatea si nu statul, acestea trebuie sa fie tinta.

In substrat, acest principiu ascunde o valoare fundamentala. Drepturile si libertatile individului, aspiratiile si dorintele lui legitime trebuie sa fie mai presus de orice alte calcule la scara macro. Odata mutat centrul de greutate in aceasta directie, toate celelalte politici si directii vor fi mai usor de identificat si de promovat.

Statul exista pentru ca cetatenii il investesc cu o putere limitata, pe care trebuie sa o foloseasca in interesul lor, si nu invers. Cetatenilor nu li se "permite" sa traiasca si sa creeze intr-un anume fel, cel impus de stat.

Sunteti de stanga sau de dreapta? De ce? Mai are vreo importanta in Romania de azi?

Sunt un om cu vederi de dreapta. Nu ma caracterizeaza relativismul doctrinar. Ca si in viata, in politica trebuie sa ai lucruri in care sa crezi, o filosofie, un sistem de valori, o conduita.

Optiunea mea are doua componente majore: una care tine de trecut si alta care tine de viitor.

Comunismul a fost un experiment esuat, dar mai mult decat atat, a fost un sistem profund injust, ilegitim si criminal. Este tipul de oranduire sociala care a adus dupa sine cel mai mare sacrificiu omenesc, atat in termeni cantitativi, cat si calitativi. Dupa unele estimari, 150 milioane de oameni si-au pierdut viata in mod direct din cauza regimurilor comuniste din intreaga lume, de cateva ori mai mult decat intreg Razboiul al Doilea Mondial.

Dar poate ceea ce a facut cel mai grav este destructurarea sistemului de valori si imensul prejudiciu adus notiunii de libertate.

Pentru viitor, optiunea de dreapta este singura care permite descatusarea energiei creatoare a individului. Acel "drept la cautarea fericirii" nu este o utopie, asa cum unii o considera. Este o promisiune, aceea ca statul iti protejeaza drepturile fundamentale: viata, libertatea si proprietatea.

Restul vine de la sine. Nici nu este nevoie de alte drepturi pentru a reusi, atunci cand vrei, cand muncesti si cand nu-ti lasi creierul sa lancezeasca. In contrapunct, sistemele etatist-protectioniste amaneteaza libertatea (in cazul socialismului prin suprimarea libertatii economice si transformarea in sclav electoral), confisca proprietatea in numele unei iluzorii egalitati si nu ezita sa te anihileze in caz ca ai alte opinii (cum s-a intamplat in comunism).

Dorin Dobrincu: Comunismul explica multe despre starea actuala a societatii romanesti, dar nu explica totul

Ati vorbit despre comunism. Ce parere aveti despre colaboratorii fostei Securitati? Mai are acest aspect vreo relevanta in Romania anului 2012?

Din pacate, Romania nu a trecut printr-un catharsis timpuriu, dupa '89, asa cum au avut sansa alte tari din blocul sovietic. Iliescu a stiut totdeauna ce urmari profunde si benefice ar fi avut o lege a lustratiei si a avut tot interesul sa pastreze un climat imbacsit de cangrena comunista.

Nu s-a intamplat si din acest motiv s-a putut perpetua un sistem mafiot, securist, cripto-comunist. Nu-i intamplator, deci, ca dupa 23 de ani cei care trag sforile si fac jocurile politice ale stangii sunt aceiasi comunisti cu state vechi, securisti si turnatori venali, oameni care au sustinut din umbra si au girat un sistem care a creat un lant concentrationar. Sub obladuirea acestor oameni s-au putut petrece barbarii de genul "experimentul Pitesti", Sighet, Aiud si cate altele.

Ce parere aveti despre traseistii din politica? In ce conditii ati trece la un alt partid?

Relativismul doctrinar este strans legat de fenomenul traseismului. Un alt lucru care a lipsit Romaniei a fost un sistem de valori politice care sa gireze o anumita persistenta a ideilor.

Este imoral ca dupa ce castigi un mandat pe o anumita platforma, fie ea de dreapta sau de stanga, sa migrezi, ca si cum voturile primite ar fi doar un sac cu bile pe care le poti lua cu tine.

Nu, oamenii te trimit in Parlament pentru ca ceea ce ai promis, ceea ce ai spus, are o anumita relevanta pe esicherul optiunilor personale. Traseismul este expresia unei obisnuinte de a tranzactiona ceva ce de facto nu este al tau. In acest context, este bine ca cei care ne citesc sa stie despre mine ca sunt si voi ramane membru al Noii Republici de indata ce va aparea cu personalitate juridica definitiva.

Ce va displace cel mai tare in politica romaneasca actuala? Daca veti intra in Parlament, care va fi primul proiect de lege pe care il veti depune?

Amatorismul si empirismul. Dublate de nepotism si dezinteres fata de binele cetatii, duc la ocuparea functiilor de raspundere din administratie de catre oameni incompetenti, nepregatiti, care vor genera solutii proaste, traduse in final in saracie si un mediu socio-economic plin de piedici, legi care se bat cap in cap, reguli aberante si in general o stare de blocaj pe toate palierele.

Construirea unui sistem meritocratic real de selectie este o necesitate absoluta. Avem nevoie de manageri inteligenti (fie ca se numesc politicieni sau directori de agentii guvernamentale), nu de executanti de partid.

Demontarea acestui mecanism al raului va duce la o societate bazata in mod necesar pe meritocratie, cunoastere, decizii avizate, nu populism. Solutiile adecvate necesita stiinta analizei situatiilor. In functiile cheie vor fi cei care stiu sa faca, nu cei care stiu sa induca impresii sau promit fara acoperire. Astfel, nu vom mai avea nevoie de principii socialiste in guvernare.

Primul proiect de lege va adresa interfata dintre cercetare si industrie. Exista o serie de blocaje care submineaza aceasta zona potential deosebit de profitabila. Prevederile legate de proprietatea intelectuala, de regimul inventiilor de serviciu, de sistemul de deductibilitati pentru investitii in activitati de cercetare aplicata sunt greoaie sau inexistente.

Romania pierde anual zeci de miliarde de euro potential de investitie straina, in conditiile in care avem o mana de lucru inalt calificata care prefera sa emigreze, in lipsa oportunitatilor locale.

Sunteti pro-european sau mai degraba euro-sceptic?

Exista doze egale de argumente. Este evident ca Romania nu are alte solutii pentru a-si asigura securitatea si prosperitatea decat intr-o constructie de acest tip. Pe de alta parte, sunt un conservator in multe aspecte. Traditia este la fel de importanta, identitatea nationala la fel. Cred ca, la momentul oportun, raspunsurile la intrebarile punctuale vor fi tratate cu atentie si se vor lua cele mai bune decizii, functie de context.

Va veti confrunta cu Calin Popescu Tariceanu, liberal cu vechime de peste 20 de ani in politica, fost premier, fost lider de partid. Va e teama de aceasta confruntare? Ce arme veti folosi in lupta cu el si cu ceilalti contracandidati?

Nu mi-e teama si nu as vrea sa sune arogant acest lucru. Domnul Tariceanu este de buna seama un politician cu experienta si care si-a lasat amprenta pe politica post-decembrista. Pe de alta parte, insa, a facut greseli si este momentul sa raspunda electorilor pentru acestea. Eu voi fi doar catalizatorul.

Eu nu am facut politica si nu mi se poate reprosa nimic, cel mult faptul ca sper la un viitor mai bun pentru noi toti si ca sunt dispus sa-mi cheltuiesc energia si abilitatile pentru acest lucru. Strategia electorala va fi de buna seama bazata pe rostirea raspicata a adevarului, despre mine y compris.

Gigi Becali spune ca, in calitate de parlamentar, nu trebuie sa reprezinti pe nimeni, ci trebuie "sa faci". Cum comentati declaratia si cum vedeti dumneavoastra relatia cu alegatorii?

Domnul Gigi Becali se insala, dar asta nu mai e o surpriza pentru nimeni. Sper sa ii pot convinge pe alegatori ca in politica se poate sa fie si altfel.

In campanie voi merge pe strazi si voi vorbi cu oamenii. Chiar am avut deja discutii. Am intrebat daca vreodata, in cei 23 de ani, vreun candidat a fost vazut mergand prin sectorul 1, pentru a asculta, nu pentru a monologa sau a promite. Mi s-a raspuns invariabil ca nu. Daca nu ma insel, vorbim de colegiul de unde Crin Antonescu, fost presedinte interimar al Romaniei, a ajuns in Senat de pe locul al treilea.

Relatia as vedea-o parafrazandu-l pe Barnutiu: Sa tin aproape, ca sa nu ratacesc.

Aveti vreun model de politician? De ce l-ati ales?

Margaret Thatcher, dar nu din solidaritate de breasla neaparat :)) Mostenirea doctrinara lasata este exact tipul de gandire politica ce ar putea scoate Romania din labirintul in care se agita de atatia ani si sa o aseze acolo unde ii este locul: printre puterile economice si culturale ale Europei. Avem toate atuurile, ne lipseste doar directia. Culmea, avem si o istorie care ne demonstreaza ca se poate!

Daca ar trebui sa ii relatati unui foarte bun prieten din strainatate, in doar cateva fraze, cele intamplate in Romania in aceasta vara, ce i-ati spune?

Salut Boda (un prieten real plecat in Suedia)! Noua ne-a trecut glontul pe la ureche in vara asta. Am fost la un pas de restauratia in forta a sistemului mafiot tip Nastase. In rest, toate cum le stii de cand ai plecat acum 9 ani. Sa vedem ce-o fi in toamna, ca multi dintre ai nostri cam stau cu valiza la usa, gata de plecare. Eu, cum ma stii, in caz de ceva raman sa sting lumina...

Ce politician de dupa Revolutie considerati ca a facut cel mai mare rau Romaniei? De ce?

Ion Iliescu. Pentru ca a girat un sistem mafiot bazat pe securisti si vechi cadre ale partidului comunist, care au mentinut Romania in haos economic si legislativ, mediul propice pentru jaful generalizat de dupa '89. Pentru mortii de atunci care inca nu si-au gasit asasinii. Pentru infiltrarea si deturnarea partidelor istorice. Pentru mineriade. Pentru pervertirea notiunii de proprietate.

Dar cel mai mult pentru crearea unui stat asistentialist, un leviatan care incurajeaza lenea, in care oamenii sunt tinuti prizonieri prin parghii economice si manipulati grosier in beneficiul politicienilor populisti direct interesati.

Puteti sa ne dati un exemplu de politician roman care a dovedit ca are onoare?

Iuliu Maniu.

Sunteti mandru ca sunteti roman, domnule Ofiteru?

Sunt mandru de tot ceea ce ma defineste, cu bune si rele. Iar Romania ma defineste in aproape toate aspectele. Sunt produsul acestui colt de lume, o tara cu un trecut mare si cu un viitor care acum depinde de noi. O tara cu o spiritualitate profunda, pentru cei ce o cauta, plasata mereu de-a lungul istoriei la interfata a cel putin trei civilizatii, dar mereu aici, intre relativ aceleasi granite.

Un loc unde, cand si cand, suntem uimiti sa gasim ba cel mai vechi inscris din istoria cunoscuta, ba ultimul sanctuar al padurilor virgine din Europa. Un popor de 20 de milioane care se bate la gimnastica de la egal la egal cu natii de sute de milioane, tara unui Eminescu, Eliade, Brancusi, Coanda, Paulescu, Moisil si cati altii. Romania este potential a cincea putere economica a Europei. Daca am putea sa avem incredere in noi si sa fim cu totii mandri ca suntem romani, pentru ce am fost si pentru ce vom fi ...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Augustin Ofiteru candidat Tariceanu, #Augustin Ofiteru alegeri, #Tariceanu contracandidati 2012 , #stiri Noua Republica