Ziare.com

Nouriel Roubini: A inceput "jocul de sfarsit" al zonei euro

de Florin Necula
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 20:50

   

Nouriel Roubini: A inceput "jocul de sfarsit" al zonei euro
Economistul Nouriel Roubini crede ca adoptarea masurilor de austeritate va avea ca urmare o adancire a crizei, pe termen scurt, si va crea o situatie pe care tarile de la marginea Uniunii Europene nu o vor putea stapani.

Intr-un articol scris pentru Al Jazeera, Roubini afirma ca Germania si celelalte state au ales masurile de austeritate cele mai drastice si daunatoare pentru tarile de la marginea Uniunii. El crede ca ar fi trebuit depreciat euro si intarite tarile periferice.

Economistul este de parere ca recesiunea din zona euro va atinge in curand punctul culminant, cu Grecia pe marginea default-ului si o renuntare "fara glorie" la moneda euro, dar si cu pericolul ca Italia sa piarda accesul la anumite piete. Cu toate acestea, problemele Uniunii sunt mult mai mari, si afecteaza cel putin inca alte patru tari, Irlanda, Spania, Portugalia si Cipru.

Roubini aminteste situatia creata in ultimii ani, cand Grecia, Italia, Portugalia, Irlanda si Spania au fost principalii consumatori europeni si au cheltuit mai mult decat produceau. In acest timp, tari precum Germania, Franta sau Austria au avut cheltuieli mai mici decat veniturile.

Datoria publica si cea privata din tarile risipitoare nu au mai putut fi controlate in momentul crizei bulei imobiliare, din Spania si Irlanda, iar deficiturile bugetare si diferentele fiscale nu au mai putut fi sustinute in tarile de la periferia zonei euro, crede economistul american.

Adoptarea unor alte masuri sau destramarea zonei euro

Cele mai bune stimulente pentru cresterea economica si a competitivitatii in tarile de la marginea zonei euro ar fi suplimentarea monetara si reducerea taxelor, impreuna cu reducerea masurilor de austeritate si a reformelor structurale. Acestea implica deprecierea monedei euro, dar si inlesnirea politicii monetare a Bancii Centrale Europene, lucruri cu care BCE si Germania nu vor fi de acord, este de parere Nouriel Roubini.

Totodata, economistul crede ca cele doua, Germania si BCE, au o putere mai mica decat cred ca au. El spune ca ar trebui renuntat la ajustarile asimetrice, in favoarea unei abordari mai simetrice, pentru ca tarile marginase sa nu intre in default si, apoi, sa fie nevoite sa iasa din zona euro.

Roubini mai afirma ca Italia este "prea mare pentru a esua", dar si "prea mare pentru a fi salvata" si se afla intr-un punct fara intoarcere. In acest moment, este de parere economistul, a inceput "jocul de sfarsit" al zonei euro. Previziunile lui Roubini sunt sumbre: intai vom asista la restructurari coercitive ale datoriilor, dupa care la renuntari la moneda euro, care vor duce, in final, la destramarea zonei euro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5502 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Intr-un articol scris pentru Al Jazeera, Roubini afirma ca..."

Ia uite unde-si publica asta opiniile. Ma intreb cine-l finanteaza pentru toate grozaviile si catastrofele pe care le proroceste?

 

grupul de pretaiati ce au finantat frauda alegerii matrozului

anti-europeni, anti pacifisti, anti-omenire... cei 1% ce jefuiesc pe ceilalti 99%!

1 % ?????

Cred ca unu la 10 milioane,ceea ce ar da o suma de 700 de triliardari care stapinesc lumea. Dar si asa mi se par multi,eu as crede ca sint doar 5-6 care o fac pe-a dirijorii. Restu de 694-695 sint si ei la mina celor 5-6 !

@ t_beriu

Din pacate asta este nenorocirea noatra a romanilor. Noi consideram ca ne pricepem la toate. Noi suntem mai destepti ca orcine si ne bagam coada in orice domeniu indiferent ce pregatire avem. (vedeti invitatii de la posturile de televiziune, cam aceeasi,care vorbesc si despre economie si despre industrie si despre cultura si despre autostrazi si despre...si despre....
Roubini a avut noroc ca a luat premiul Nobel???????????
Numai un roman putea sa debiteze asa ceva.
Am inceput prin a nu ne ne respecta valorile noastre si vad ca acum am trecut la nivel superior. Nu mai respectam valorile indiferent de unde provin, interesele politice ale romanilor, indiferent de care parte a baricadei ne fac sa aruncam cu noroi in orcine.Noroc ca atunci cand se decerneaza premii importante(Nobel, etc)nu ne cere nimeni parerea noua romanilor.Eu nu imi permit sa il contrazic. Daca tu ai argumente economice clare (nu cutremurologice) as fi interesat sa le vad

@ Dyana

Nu are nevoie sa il finanteze nimeni. Este laureat al premiului Nobel pentru economie. (s-ar putea ca tu sa consideri ca l-a luat pe spaga, cum sunteti voi obisnuiti in Romania, dar ...nu este cazul)

sa fim seriosi

omul e un fel de "cutremolog" de-al lor, care a avut norocul sa i se adevereasca o previziune
dovada este falimentul ce paste firma lui de consultanta, dovada ca omul nu se pricepe decat la previziuni emo.

Omule, esti tare!

Mi-au placut ambele comentarii. La romani este ca la coada caprei raioase, sta sus!

Solutiile propuse sunt de cel mai mare bun-simt si boală lungă. Dar,

cum niciunul din elementele triadei stat-drept-ban nu poate fiinta separat de celelalte decat temporar si artificial, pană nu se realizează uniunea suprastatală (S.U.E.), care să preia efectiv functiile executive si legislative, toată constructia U.E.-C.E.D.O.-euro e intr-un permanent pericol.

 

economia Europei va fi atat de distrusa iar

populatia atat de demoralizata incat atunci cand vor propune centralizarea si noul URSS al Europei, nimanui aproape nui va mai pasa. Multi oameni vor lupta si muri luptand impotriva Noii Ordini Mondiale...

 

"vor lupta si muri luptand "

si cintind Internationala ?

Uniunea europeana,este fara consistenta economica si monetara !

Uniunea Europeana este o constructie vulnerabila economic,inca de la nastere ,fiind incompleta,"eliptica" de componentele care sa-i asigure consistenta economica si monetara,pentru a o face durabila si functionala.
Pe linga crizele ciclice ale sistemului financiar mondial,datorat lipsei unei coordonari mondiale a echilibrului monetar si economic,UE are propriile crize sistemice.
1.Nefiind o uniune politica reala si nici macar cu un inceput de "federalizare" ,clasa politica nationala a tarilor componente a avut "independenta" de a-si face de cap cu finantele tarilor componente,pentru interesele sale electorale si de putere politica.Angajarea unor imprumuturi imense de catre state ,pina la depasirea PIB,devenite acum incapabile sa sustina restituiri de datorii in conditiile crizei,au impins in incapacitate de plata tari,care asigurau aproape jumatate din produsului brut al UE.Aceasta face ca ajutorarea financiara a tarilor in dificultate sa fie deja nesustenabila.
Solutia nu poate fi pentru acestea,decit retragerea din zona Euro.
Alte tari au fost primite in UE pe motive politice,ca Romania, lipsita de o structura economica industriala minimala,care sa-i asigure sustinerea sectoarelor bugetare,fiind nevoita sa se imprumute masiv in acest scop.Probabil ca la un moment dat,UE o va lasa din "brate",raminind pe cont propriu.
2.In decursul istoriei,toate tarile au utilizat deficitul bugetar ca resursa financiara si pentru dezvoltare,fiind posibila in caz de derapaj o criza nationala,din care se iesea mai devreme sau mai tirziu.
Odata ce moneda Euro a fost adoptata ca moneda comuna,libertatea "dezvoltarii prin deficit" a disparut,fara ca tarile UE sa beneficieze de alt "mecanism financiar" utilizabil pentru sustinerea financiara a dezvoltarii.Acestt neajuns este agravat de lipsa "federalizarii" economice,care sa oblige sustinerea dezvoltarii tarilor componente prin resurse de investitii europene,neconvenind Germaniei sa cheltuie banii sai pentru dezvoltarea Romaniei sau altei tari slab industrializate.
Tarile slab industrializate ca Romania,nu au avut astfel,nici un beneficiu din apartenenta la o UE formala,neeconomica.
3.Puse in situatia de profunda criza,ca urmare a neajunsurilor aratate,tarile incapabile sa se alinieze imperativelor UE nu au alta cale,decit cea de a se retrage voluntar din Uniune.
Daca aceasta cerere de retragere nu va fi facuta unor tari cu cert potential economic(industrial) ca Italia sau Spania,celelalte victime ale propriei clase politice sau crizei,vor ajunge sa se autoelimine,fie sa fie eliminate din UE de propriul falimant economic.
3.Oare Roubini nu vede solutii pentru ca ele nu exista?
Daca n-as sti ca exista solutii,n-as mai comenta concluziile sale.
Solutia este "programul de iesire din criza",prin reindustrializare,ca program PRO-ACTIV valabil in orice economie de piata,diferit de programul contabil al FMI,de taieri de salarii si drepturi sociale ce blocheza consumul - producind o alta criza.

 

tu crezi ca ei nau stiut

:) nu fi naiv, noi am stiut, ei crezi ca nu? Asta a si fost planul, sa fie defect, pt a da nastere altei mutaii monstruoase.

Razboinicule

Monstruos esti tu...... cu mintea ta bolnava.

Ca simplu cetatean

Dine cele sustinute de Roubini, inteleg ca Basescu , Isareascu si Boc ne sacrifica, pentru salvarea monedei europene. Asa se explica de ce, moneda europeana - euro, in raport cu monedede tari ca dolarul, sau slabe ca leul moldovenesc ori leva bulgara scade, numai in raport cu leul romanesc creste. Oare chiar vor sa aserveasca poporul roman unor interese de grup.

 

teai prins :)

sa-ti dau asa o mica lamurire. Romania nu are industrie proprie, ci e plina de "plantatii cu sclavi" (fabricile straine), daca leul creste va ajuta doar speculatorii din interior.

PATETIC TEORETICIANUL

distrugerii Europei! Cam subtirel, ca intotdeauna! In fiecare an, ma amuz, cui se acorda milioanele lasate de Nobel in urma, si pentru ce?! Jocul lor la FORTA Germaniei, se vede din avion! Parc-am mai vazut poza asta de doua ori pana acum? Voi noi, dragilor? Trebuie cineva sa le spuna ca de fiecare data, chiar invinsa, Germania a iesit invingatoare! Si mult mai puternica! Nici chiar teoreticienii platiti pe ora, nu vor schimba structura acelui neam! Succes, Doamnei Cancelar, Merkel! Are lupta vietii poporului sau, in maini!

 

Trebuie sa fii naiv sa iei de bune aceste previziuni

Cind stii ca pe seama lor d-l cu pricina face tot felul de speculatii la bursa.

 

Oare?

Dar cand a prevazut inca din 2005 criza care urma sa vina in 2007, tot nebuni au fost cei care l-au crezut? De exemplu cei care cumparau in 2008 cu 100.000 euro apartamente care acum valoreaza 50.000 Euro? Mai gandeste-tePlatforma pentru solutionarea online a litigiilor