Cine si cand a boicotat Jocurile Olimpice

Duminica, 23 Februarie 2014, ora 18:20
4233 citiri
Cine si cand a boicotat Jocurile Olimpice
Foto: Copilul

De-a lungul istoriei lor, Jocurile Olimpice au fost boicotate nu o data. Au fost cazuri cand nu s-au prezentat echipele programate, alteori tarile au refuzat sa ia parte la Jocuri si uneori personaliati reprezentative ale acestor state au considerat ca nu este cazul sa onoreze festivitatile cu prezenta lor.

Demonstratia cea mai spectaculoasa in acest sens a avut loc in ianuarie 1980, cand presedintele SUA Jummy Carter a cerut oficial boicotarea J.O. de la Moscova, ca replica la invazia sovietica in Afganistan, iar reprezentantii a 64 de state i-au sustinut pozitia, scrie portalul Radioc.

Jocurile din acel an au fost ca un fel de petrecere restransa in familie. Nu e o nimica toata absenta de la jocuri a 64 de state deodata.

Soci, 2014

Jocurile din acest an au fost marcate prin absenta unor personalitati de varf ale planetei, Au lipsit: primul ministu britanic David Cameron, presedintele SUA Barak Obama, presedinele Germaniei Joachim Gauk, presedintele Frantei Francois Hollande si altii. Dar echipele acestor tari au participat la competitii. Absenta conducatorilor de state a avut un sens simbolic, care n-a dorit sa umbreasca desfasurarea competitiilor.

Seul, 1988

Jocurile au fost boicotate de Coreea de Nord, Cuba, Nicaragua si Etiopia. URSS a oscilat mult intre a veni sau nu in sprijinul Coreii de Nord. Pana la urma, a renuntat, socotind pagubos sa nu participe deloc la doua randuri de jocuri consecutive (1984 si 1988).

Los Angeles, 1984

La acste jocuri nu au luat parte reprezentantii "tarilor socialiste", cu exceptia Jugoslaviei si a echipelor din Romania care au participat cu titlu neoficial. Nu s-au prezentat deasemeni echipele din Libia si Iran, nemultumite de politica fata de Israel.

Montreal, 1976

Aceste jocuri au fost boicotate de 26 tari africane, plus Irak si Guyana. Taiwanul n-a participat deasemeni, in semn de protest fata de nerecunoasterea acestui stat de catre Canada.

Tokio, 1964

In acel an, echipele Africii de Sud s-au abtinut de la participara la jocuri, in semn de protest fata de condamnarea lui Nelson Mandela.

Melbourne, 1956

N-au participat: Egiptul, Iranul, Libanul, Camodgia ca replica la criza canalului de Suez, deasemeni Spania, Suedia, Olanda in semn de protest fata de interventia militara sovietica in Ungaria si, bineinteles, Ungaria insasi care tocmai isi lingea ranile provocate de respectiva interventie. Deasemeni, n-a participat China, nemultumita de faptul ca fusese invitat Taivanul, ca stat independent.

1936, Berlin

Jocurile din 1936 n-au fost boicotate de nimeni, desi s-au desfasurat sub steagul noii Germanii a lui Hitler, dominat de celebra svastica. Un singur incident: a fost exclus din competitii elvetianul Paul Martin, cu argumntul ca era casatorit cu o evreica.

1924, Paris

Uniunea Sovietica, invitata oficial, a refuzat sa partcipe la jocurile "burghezilor" si a fost sustinuta de Germania. Drept replica, URSS si-a organizat propria "spartachiada proletara", cu intentia de a contrabalansa prestigiul J.O.

1920, Anvers, Belgia

Nu a fost invitata Germania si nu au fost invitati fostii sai aliati din Primul Razboi Mondial, inclusiv Rusia Sovietica. A fost un boicot politic, organizat de occident.

Traseul flăcării olimpice ar putea fi perturbat. Polițiștii francezi transmit un avertisment
Traseul flăcării olimpice ar putea fi perturbat. Polițiștii francezi transmit un avertisment
Sindicatul poliţiştilor francezi Alliance a ameninţat marţi că va perturba ştafeta torţei olimpice dacă bonusurile şi compensaţiile financiare promise pentru angajamentul lor pe durata...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Jocuri Olimpice, #Jocuri Olimpice boicotare, #Jocuri Olimpice boicot, #Jocuri Olimpice neparticipare , #stiri Olimpiada iarna 2014