Jocurile olimpice si pactizarea cu dusmanul prin fairplay

Duminica, 16 Februarie 2014, ora 15:37
5034 citiri
Jocurile olimpice si pactizarea cu dusmanul prin fairplay
Foto: Infoniac

Nu este un secret faptul ca stramosul recunoscut al jocurilor olimpice a fost Grecia antica. Cea mai veche atestare documentara dateaza din anul 776 i. Hr, cand primele jocuri au avut loc la Olympia in Grecia, iar dupa ultimele jocuri din anul 393 d. Hr, ele au fost interzise din motive religioase de catre imparatul Teodosie I.

In acel an, insusi imparatul a asistat la campionat, tragand concluzia ca jocul nu este in concordanta cu religia crestina, recent adoptatata de romani, si cu dogmele stabilite prin sinodul de la Niceea, ce avusese loc in anul 325. Ideea de fairplay, promovata de sportivi parea diabolica, intrucat sugera pactizarea cu dusmanul.

Jocurile olimpice au fost interzise prin autoritatea imperiala, iar apoi au ramas abandonate de cutuma, dupa ce timp de aproape un mileniu constituisera una din principalele atractii ale vietii sociale in antichitatea greaca.

Reluarea jocurilor si repunerea lor in valoare dateaza din anul 1896, cand s-a deschis o noua era olimpica, unde bineinteles nu lipsesc curiozitatile - noteaza Infoniac.

Primele premii

In mod neasteptat, in 1896, primele trofee ale jocurilor, tinute atunci la Atena, n-au fost din aur. Castigatorul primea o medalie de argint si o ramura de maslin. Cel de al doilea clasat era recompansat cu medalia de bronz. Urmatorii clasati primeau diplome sau nimic.

Cele mai ciudate distinctii

Nici castigatorii trofeelor de la Olimpiada anului 1900, tinuta la Paris, n-au primit medalii de aur. In locul acestora, li s-au decernat tablouri ale unor pictori recunoscuti, Parisul fiind in acea perioada un fel de capitala a artelor plastice.

Aur, argint si bronz

Primele Jocuri Olimpice din epoca moderna, unde s-au atribit medalii de aur, de argint si de bronz au avut loc la St. Louis, in anul 1904. Piesele erau din metal masiv. Interesant este faptul ca, la acea data, circulau pe piata si monezile din aur, in concurenta cu care medaliile nu pareau sa atarne prea greu.

Flacara olimpica

La fiecare editie, flacara olimpica este aprinsa in orasul Olympia de catre o femeie imbracata in haine de zeita antica. Flacara e obtinuta ecologic din sursa de energie solara, printr-o oglinda concava, avand focarul indreptat spre puunctul unde se va produce aprinderea. Dupa aprindere, incepe spectaculoasa cursa cu flacara prin tari si continente, pana ajunge la tara gazda. Anul acesta destinatia a fost Rusia.

Logo-ul jocurilor

Nu este o noutate ca logo-ul consta in cinci inele impletite, reprezentand cele cinci continente. Culorile lor sunt bine stabilite: albastru, negru, verde, galben si rosu.

Participarea femeilor

La primele editii ale jocurilor, participarea femeilor era exclusa, unii puritani considerand ca etalarea performantelor corporale ale acestora este in contradictie cu morala si chiar cu religia. Dar n-a durat mult. La JO din 1900, tinute la Paris, organizatorii au admis probele feminine, iar de atunci doamnele si domnisoarele sunt nelipsite la toate campionatele, spre prestigiul tarilor din care provin.

Medalia din aur masiv

Asa cum am aratat, initial, prima pozitie pe podium era rasplatita cu o medalie de argint, iar ulterior prin una de aur. Dar n-a durat mult. Ultimele medalii de aur au fost decernate in 1912, dupa care au fost inlocuite cu medalii din argint placate cu aur, asa cum se atribuie si in prezent.

Gazdele jocurilor

Pana in in 2010, Jocurile Olimpice au fost gazduite de 41 de orase din 22 de tari. In 2021, Londra devenea primul oras din lume care gazduia de trei ori Jocurile Olimpice (exluzand bineinteles Grecia antica).

Cumulul de medalii

Cele mai multe premii obtinute vreodata la JO i-au apartinut campioanei Larissa Latynina, din fosta URSS, careia i s-au atribuit 18 medalii, in perioada 1956-1964, astfel: 9 de aur, 5 de argint, 4 de bronz. A fost declarata cel mai titrat sportiv olimpic si inclusa in International Gymnastics Hall of Fame in 1998. S-a retras din activitatea de performanta in 1966, la 32 ani, iar in prezent se mandreste cu varsta de 80 ani.

China

Chinezii n-au obtinut nicio medalie pana in anul 1984. Cu toate acestea, ca sa nu-si descurajeze concurentii, China si-a organizat propriile intreceri la Beijing, distribuind o suta de medalii paraolimpice, dintre care 51 medalii corespund standardelor internationale.

Jocurile de iarna

Jocurile de iarna nu-si trag obarsia din antchitatea greaca. Ele au fost initiate in iarna anului 1924 si s-au bucurat de la inceput de un succes deosebit, in prezent alternand cu cele de vara. Intamplator, aniverseaza fix 90 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Jocuri Olimpice Iarna, #Jocuri Olimpice vara, #flacara olimpica, #Jocurile Olimpice Soci , #stiri Olimpiada iarna 2014