Controverse dupa revenirea olimpicilor in Rusia: De ce nu vor medaliatii sa pastreze cadourile Kremlinului

Sambata, 27 August 2016, ora 09:00
16914 citiri
Controverse dupa revenirea olimpicilor in Rusia: De ce nu vor medaliatii sa pastreze cadourile Kremlinului
Foto: Hepta.ro

Sportivii rusi medaliati la Jocurile Olimpice de la Rio au fost pusi intr-o situatie incomoda la intoarcerea in tara, unde au fost recompensati cu cadouri considerate de catre acestia mult prea valoroase. Masini luxoase, apartamente si chiar si un cal de curse se numara printre premiile acordate.

Sa fii medaliat olimpic in Rusia aduce mari recompense materiale, dar si controverse, scrie agentia Associated Press, care noteaza ca, in regimul lui Vladimir Putin, a devenit o traditie ca eroii olimpici sa fie recompensati cu mari sume de bani si, uneori, cu daruri nedorite.

Vineri, la mai putin de 24 de ore dupa ce zeci de medaliati au primit masini BMW la Kremlin, ceremonie la care a participat premierul Dmitri Medvedev, pe Internet a aparut un anunt de vanzare a uneia dintre masini.

Fotografiile care insoteau anuntul aratau masina in continuare acoperita cu autocolante despre victoriile Rusiei la Rio.

Anuntul, prin care masina BMX X6 era scoasa la vanzare pentru circa 72.000 de dolari, fara a se preciza proprietarul, a fost insa retras rapid. Agentia rusa R-Sport sustine ca vanzatorul era un medaliat care considera ca masina este prea mare si greoaie.

Citeste si cum au fost primiti sportivii rusi la revenirea in tara, dupa parcursul de la Jocurile Olimpice

Maxim Trankov, patinator care a primit un SUV Mercedes pentru medalia sa de aur cucerita la Jocurile Olimpice de iarna de la Soci, Rusia, din 2014, a spus ca putini olimpici isi pot permite sa detina macar astfel de masini.

"Nimeni nu s-a gandit ca aceste masini facute cadou nu sunt usor de intretinut, iar castigurile nu pot acoperi aceste lucruri? Si eu mi-as vinde masina, daca ar fi cazul. Sau toti cred ca in toate sporturile se castiga la fel de bine ca in fotbal, hochei sau tenis?", a scris Trankov pe Twitter.

De asemenea, gimnasta Seda Tutkalian a spus ca nu ar putea sa conduca BMW-ul sau, deoarece inca nu a implinit varsta legala pentru a avea permis, avand doar 17 ani.

Guvernul rus, criticat pentru cadourile scumpe

In mediul online, unii au sustinut dreptul sportivilor de a-si vinde cadourile scumpe primite, in timp ce altii au criticat Kremlinul pentru asemenea cheltuieli si daruri ostentative, intr-o perioada in care sistemele de pensii si de sanatate ale Rusiei au de suferit. Inca nu este clar cat a cheltuit guvernul rus pentru aceste premii.

Postul tv de stat Rusia 24 a relatat ca flota de BMW-uri a fost furnizata de Fondul de Sprijin al Olimpicilor, care este finantat de un unii dintre cei mai bogati rusi, in timp ce premiile in bani de zeci de mii de dolari provin in parte din bugetul de stat.

Alte premii au sosit din partea guvernelor regionale, multe dintre acestea afisandu-si public generozitatea, in ciuda propriilor probleme financiare.

Spre exemplu, in regiunea Osetia de Nord, din Caucaz, medaliatilor ce provin din aceasta zona li s-a promis luna trecuta cate un apartament, in timp ce liderul regiunii Daghestan i-a dat campionului olimpic la lupte Abdulrashid Sadulaev echivalentul a 93.000 de dolari si un cal de curse, in cadrul unei ceremonii somptuoase de sosire acasa.

Rusia a incheiat Jocurile Olimpice pe locul 5 in clasamentul medaliilor, cu un total de 56, dintre care 19 de aur, in ciuda faptului ca peste 100 de sportivi nu au putut participa la Rio din cauza scandalului de dopaj din ultimele luni.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#medaliati rusi premii Kremlin, #premii olimpici rusi, #masini premii medaliati rusi, #cadouri scumpe olimpici rusi , #Jocurile Olimpice 2016