Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Jocurile Olimpice 2016: Reactia medaliatului roman care ar fi fost prins dopat la Rio

Marti, 30 August 2016, ora 07:40
5533 citiri
Jocurile Olimpice 2016: Reactia medaliatului roman care ar fi fost prins dopat la Rio
Foto: COSR

Halterofilul Gabriel Sancraian, medaliat olimpic cu bronz, care ar fi fost prins dopat in urma unui control efectuat la Jocurile Olimpice, a spus ca nu are nicio informatie oficiala despre acest lucru.

"Nu am primit nicio informatie oficiala. Nu mi-e teama, nu am de ce sa imi fie teama", a spus Sancraian, potrivit TVR.

Acesta a precizat ca nu stie nimic despre substanta cu care ar fi fost depistat pozitiv, epitestosteron.

"Eu nu am primit nimic oficial despre vreun test doping pozitiv. Am primit doar un telefon ca ar fi ceva probleme cu proba A, pe care l-am facut imediat dupa concurs, si apoi mi s-a cerut si acordul pentru proba B.

Eu stiu ca un rezultat pozitiv la test doping trebuia sa-l primesc in 48 de ore, or eu am mai stat la Rio inca cinci zile si nimeni nu a spus nimic. A fost caz de halterofil gasit dopat acolo, a si plecat acasa dupa concurs, au fost alti doi trimisi acasa inainte de concurs...

Am inteles ca la mine ar fi vorba de niste valori la epistestosteron, care stiu doar atat ca se gaseste in corp. Nu vine din medicamente sau substante pe care le iei. Eu nu am luat nimic, nu ma simt vinovat, au fost vitamine si totul supravegheat medical.

Nu ma pricep la astfel de substante, ca epitestosteron, sunt cam socat si astept un raspuns oficial, mai ales ca se testeaza si proba B", a declarat halterofilul si pentru News.ro.

Sportivul a precizat ca a fost supus unor teste antidoping si inainte de Olimpiada si nu au fost probleme.

"Inainte de Olimpiada am mai avut 2-3 testari si nu au fost probleme. Nu stiu ce sa spun, atata timp cat nu am nimic oficial. Sunt acuzat, dar nu exista vreo dovada nici de la CIO, nici de la federatia internationala, nici de la a noastra", a mai precizat Sancraian.

Ce spune antrenorul lui Sancraian

Presedintele clubului la care este legitimat halterofilul, Adrian Moldovan de la CSM Bistrita, spune ca testul antidoping al lui Sancraian nu a fost pozitiv, ci doar unul cu ceva probleme, iar oficialii au solicitat analizarea probei B.

"Situatia este neclara. Nu se stie nimic concret. Proba este negativa, dar exista ceva suspiciuni si s-a solicitat proba B", a declarat Moldovan.

De asemenea, antrenorul lui Sancraian, Ovidiu Fatu, a confirmat ca s-a cerut acordul pentru proba B, deoarece s-au depistat valori prea mici de epitestosteron.

"Imediat dupa ce a castigat medalia, Sancraian a fost dus la testarea antidoping, i s-au luat probele de urina A si B. Atunci nu i s-a spus nimic, mai ales ca a fost cazul unui sportiv de la 69 de kilograme care a fost depistat pozitiv si a fost imediat anuntat. In 48 de ore trebuia sa i se dea rezultatul, nu am primit nimic, a plecat acasa.

Apoi, Gabriel mi-a povestit ca a fost anuntat, in 19 august, de domnul Epuran parca (seful delegatiei Romaniei la Rio - n.red.) ca ar fi o problema cu testul lui, eu am inteles ca ar fi vorba de nivelul de epitestosteron, ca ar fi fost prea mic, adica sa zic el avea vreo 2, iar normal ar fi de 3,2-3,3 unitati.

Eu nu ma pricep, dar am vorbit si eu cu specialisti care mi-au spus ca nu se stie in prezent nici de ce creste, nici de ce scade acest epitestosteron. Gabriel a slabit peste 8 kilograme pentru Rio, nu stiu daca si asta are vreo importanta.

In 20 august noaptea, pe la ora 2:30, am inteles de la Gabriel ca tot domnul Epuran i-a cerut acordul pentru testarea probei B de urina, ne-am dat acceptul, pentru ca aceasta nu poate fi testata fara acest accept. Aceasta proba B nu a mai intrat in analizare la Rio, ci a fost trimisa la Laboratorul de la Lausanne", a spus Fatu.

Potrivit postului public de televiziune, halterofilul Gabriel Sancraian, medaliat cu bronz la categoria 85 de kilograme, a picat un test antidoping. Informatia nu a fost confirmata oficial pana marti dimineata, insa daca se va dovedi a fi reala, Romania va pierde o medalie olimpica. In plus, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman risca o amenda in valoare de 100 de mii de euro din partea CIO.

Gabriel Sancraian a fost surpriza placuta a delegatiei Romaniei de la Rio, el obtinand medalia olimpica de bronz intr-o proba in care nici oficialii nostri nu se asteptau, la categoria 85 de kilograme.

Sportivul in varsta de 27 de ani nu este insa un strain de scandalurile legate de dopaj.

In anul 2013, el a fost suspendat doi ani dupa ce a fost prins dopat cu stanozolol la un control efectuat in afara competitiilor oficiale.

A revenit in activitate dupa aceasta pauza fortata si rezultatele au fost tot mai bune, acestea culminand cu bronzul de la Olimpiada.

La Jocurile Olimpice de la Rio, Romania a obtinut doar cinci medalii: aur prin echipa feminina de spada, argint la tenis dublu masculin, si bronz prin Sancraian, la haltere, echipajul feminin de canotaj 8+1 si Albert Saritov, la lupte.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Gabriel Sincraian doping, #reactie Gabriel Sancraian, #Gabriel Sancraian prins dopat, #Sancraian dopat Jocurile Olimpice, #Sancraian medalie bronz Olimpiada, #Sincraian test antidoping , #Jocurile Olimpice 2016