O lectie pentru Romania: Cecenul care ne-a adus o medalie olimpica

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 22 August 2016, ora 07:21
6980 citiri
O lectie pentru Romania: Cecenul care ne-a adus o medalie olimpica

Un sportiv de origine cecena a adus Romaniei o medalie olimpica. Nu auzim prea des asa ceva, nu-i asa? Iar medalia este cu atat mai pretioasa cu cat vorbim despre una dintre cele mai slabe Olimpiade pentru delegatia "tricolora".

Povestea lui Albert Saritov este una simpla, cum deseori se intampla in sport. Vorbim despre un luptator suficient de bun pentru a se lupta pentru titlu in orice competitie evolueaza, insa suficient de ghinionist pentru a nu fi pe placul antrenorului lotului national al tarii sale.

Prin urmare, naturalizarea lui Saritov a fost una benefica pentru ambele parti, sportivul avand sansa de a-si demonstra valoarea in cea mai importantta intrecere, la Jocurile Olimpice, iar noi primind in schimb o medalie. Daca ne gandim ca delegatia Romaniei se intorce de la Rio cu numai cinci medalii, bronzul lui Saritov este cu atat mai pretios.

Albert Saritov reprezinta o lectie pentru intreg sportul romanesc, un fenomen ai carui factori de decizie trebuie adusi in secolului 21 pentru a intelege, in sfarsit, ca naturalizarile nu reprezinta un bau-bau de care trebuie sa ne ferim ci, dimpotriva, pot si trebuie sa fie cat se poate de benefice pentru disciplina respectiva.

Nu numai prin rezultatul sportivului naturalizat sau pentru aportul sau direct intr-un joc de echipa, ci si pentru umarul serios pus de respectivul pentru cresterea nivelului.

Intr-o perioada in care conducatorii sportului de la noi incearca aproape cu disperare sa isi mascheze incompetenta imbratisand tema lipsei de investitii, o tema cat se poate de reala, de altfel, Saritov trebuie sa ne ofere un motiv serios de reflexie.

Naturaliazarea unui sportiv este dificila, nu atat din punct de vedere legal, Romania facand pasi mari pentru a simplifica acest proces, cat din punct de vedere al integrarii acestuia in lotul national. Un sportiv naturalizat trebuie sa fie evident mai bun decat competitorii sai locali pentru a reusi sa se impuna, sa isi faca loc in lotul pentru competitii si de a avea ulterior sansa care i-a fost refuzata, din diverse motive, de tara natala.

Iar aducerea unui sportiv de top intr-un lot national nu poate decat sa creasca nivelul acelui lot. Albert Saritov evolueaza la lupte libere, categoria 97 de kilograme. Sportivii romani de la aceasta categorie stiu acum ca trebuie sa fie cel putin la fel de buni ca cecenul pentru a prinde lotul la competitiile majore. Iar daca sunt macar la nivelul lui Saritov, asta inseamna ca sunt foarte buni si ca pot invinge orice adversar din lume.

Mergand mai departe, rationamentul poate fi extins la orice disciplina sportiva. Inclusiv la fotbal, sportul nostru national, cel care atrage cei mai multi spectatori si cei mai multi bani.

Nationala "tricolora" a avut o evolutie modesta, ca sa nu spun chiar jenanta, la Campionatul European, insa nu putini au fost cei care au gasit un motiv de mandrie in faptul ca n-am avut in tot lotul niciun jucator naturalizat. Au fost toti romani si, exagerand putin, putem spune ca acest lucru s-a vazut. N-am avut nici macar un strain care sa aduca un plus de valoare pe un post si in echipa, dar si care sa ii faca pe fotbalistii romani sa munceasca mai mult, sa fie mai seriosi si sa incerce sa isi depaseasca nivelul.

Imaginati-va putin cum era daca aveam un strain de valoarea lui Mutu naturalizat. Pe langa ideea de a avea doi jucatori de mare valoare concurenti pe un post important, strainul ar fi fost, fara indoiala, privit cu infinit mai multa exigenta si nu i s-ar fi tolerat niciun "mutulism", nicio bauta cu Tamas in cantonament, nicio petrecere cu interlopi sarbi dupa infrangeri si asa mai departe. Ori asta nu l-ar fi facut si pe Mutu sa se tempereze serios, neavand luxul selectiilor sigure?

Sigur ca sportul romanesc are nevoie de investitii, in special la nivelul de jos, acela al copiilor si juniorilor. Insa sportul romanesc are nevoie si de conducatori cu viziune, care sa poata "ochi" strainii ce ne pot ajuta. Iar presedintele Federatiei Romane de Lupte, Razvan Parcalab, se dovedeste a fi unul dintre acei conducatori.

Parcalab este singurul presedinte de federatie pe care l-am auzit inaintea Olimpiadei garantand direct si clar ca un sportiv de-al sau va lua medalie la Rio. Si vorbea tocmai despre Saritov.

P.S. L-ati vazut pe Albert Saritov dupa ce a castigat bronzul olimpic? A luat drapelul Romaniei si a facut turul salii. O asemenea bucurie nu poate fi mimata. Un asemenea gest de recunostinta pentru tara care i-a dat ocazia de a-si demonstra valoarea pe cea mai importanta scena a sportului mondial este cat de poate de pretios.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#sportiv naturalizat Romania Olimpiada, #Romania rezultate Olimpiada, #Romania medalii Olimpiada, #sportiv cecen Romania Olimpiada , #Jocurile Olimpice 2016