Jocurile Olimpice 2018 au inceput: Cum a fost ceremonia de deschidere

Vineri, 09 Februarie 2018, ora 15:11
6940 citiri
Jocurile Olimpice 2018 au inceput: Cum a fost ceremonia de deschidere
Foto: Twitter/Pyongchang2018

Editia a XXIII-a a Jocurilor Olimpice de iarna, gazduita de PyeongChang intre 9 si 25 februarie, a fost declarata deschisa oficial de catre presedintele Republicii Coreea, Moon Jae-in, vineri, in cadrul unei ceremonii spectaculoase.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarna 2018 a debutat cu un schimb de mesaje politicoase ce parea de neconceput in urma cu cateva saptamani intre sora liderului nord-coreean Kim Jong Un si presedintele Coreei de Sud, ca un simbol al Jocurilor pacii dorite de tara organizatoare, relateaza AFGP.

O imagine fugitiva, dar un zambet surprins de camerele de filmat a avut loc in momentul debutului ceremoniei de deschidere, putin dupa ora locala 20,00, cand Kim Yo Jong, primul membru al dinastiei conducatoare a Nordului care a pus piciorul pe pamantul rival dupa sfarsitul razboiului dintre cele doua Corei, in 1953, si Moon Jae-in, presedintele Coreei de Sud, si-au strans mana. Un gest de o banalitate absoluta, dar cu o importanta extraordinara tinand cont de situatia geopolitica.

Jocurile Olimpice 2018 au devenit astfel martorele unei spectaculoase apropieri dintre cele doua Corei, inamici istorici dupa 1953.

In timp ce ultimele luni au fost marcate de puternice tensiuni legate de ambitiile nucleare si balistice nord-coreene, ultimele saptamani au bulversat realitatea si au condus la participarea a 22 de sportivi nord-coreeni la Jocurile Olimpice, in afara unei delegatii diplomatice de inalt nivel.

Vineri, inaintea ceremoniei de deschidere, presedintele sud-coreean Moon Jae-in si seful de stat onorific al Coreei de Nord, Kim Yong Nam, au avut o intalnire soldata cu o strangere de mana istorica inaintea ceremoniei de deschidere.

Intr-un echilibru totusi fragil, vicepresedintele Statelor Unite, Mike Pence, s-a eschivat de la dineul organizat anterior ceremoniei. Conform planului de protocol, Pence ar fi trebuit sa imparta aceiasi masa cu presedintele sud-coreean si cu responsabilul din Nord, Kim Yong Nam. Dar un purtator de cuvant al presedintiei sud-coreene a explicat ca a sosit cu intarziere, "i-a salutat pe cei asezati la masa de onoare si a plecat fara sa se aseze".

Dar pentru spiritul olimpic va trebui sa se conteze mai mult pe sportivi. Peste 2.900 de sportivi din 92 de state, natiuni sau delegatii, vor disputa cele 102 titluri puse in joc la sapte sporturi si 15 discipline, patinaj (patinaj artistic, patinaj viteza si patinaj viteza pe pista scurta), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordica, sarituri cu schiurile si snowboard), bob (bob si skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheata si sanie, in timpul celor doua saptamani de competitie, primul mare eveniment sportiv al anului 2018 inaintea Cupei Mondiale de fotbal din Rusia, programata in aceasta vara.

Momentul special asteptat al ceremoniei a fost aparitia comuna a delegatiilor din Coreea de Nord si de Sud, care a incheiat defilarea.

Anterior, rusii, a caror tara a fost suspendata pentru dopaj institutionalizat, au defilat sub drapel olimpic, mai precis sportivii invitatie de CIO si considerati suficient de "curati". In final, ei vor fi in numar de 168 care vor putea participa la Jocuri.

Competitia are loc la 30 de ani dupa JO de vara de la Seul, din 1988. Va fi prima editie a Jocurilor Olimpice de iarna si a doua a Jocurilor Olimpice organizate in Coreea de Sud. PyeongChang va fi, de asemenea, al treilea oras asiatic care organizeaza Jocurile de iarna, dupa Sapporo in 1972 si Nagano in 1998, ambele din Japonia. In plus, vor fi primele Jocuri Olimpice de iarna organizate intr-un oras-statiune din anul 1992.

Sloganul competitiei este "Pasiune. Conectare", iar mascota, Soohorang, a fost inspirata de tigrul alb, mult timp considerat un animal de paza coreean.

Intrecerile sportive se vor desfasura in 13 locatii: PyeongChang Olympic Stadium (35.000 de locuri), Alpensia Ski Jumping Centre (8.500 de locuri), Alpensia Biathlon Centre (7.500 de locuri), Alpensia Cross-Country Skiing Centre (7.500 de locuri), Olympic Sliding Centre (6.000 de locuri), Yongpyong Alpine Centre (6.000 de locuri), Jeongseon Alpine Centre (6.500 de locuri), Phoenix Snow Park (18.000 de locuri), Gangneung Hockey Centre (10.000 de locuri), Gangneung Oval (8.000 de locuri), Gangneung Ice Arena (12.000 de locuri), Gangneung Curling Centre (3.000 de locuri) si Kwandong Hockey Centre (6.000 de locuri).

Sunt doua Sate Olimpice, PyeongChang si Gangneung, in care vor locui sportivii si tehnicienii care vor participa la Jocurile Olimpice de iarna. Satul Olimpic de la PyeongChang, cu 600 spatii de cazare dispuse in opt cladiri cu cate 15 etaje, urmeaza a gazdui 3.894 de sportivi si membri ai delegatiilor, in perioada 9-25 februarie, alti 2.268 de sportivi paralimpici fiind asteptati in perioada 8-18 martie 2018. Satul Olimpic din localitatea Gangneung va putea oferi cazare pentru 2.900 sportivi participanti la JO din februarie. Apartamentele din incinta celor doua Sate Olimpice vor fi oferite spre vanzare dupa luna martie 2018.

Din Echipa Olimpica a Romaniei pentru PyeongChang 2018 fac parte 28 de sportivi, printre care si o rezerva, si 27 de tehnicieni si oficiali.

Biatlonistul Marius Petru Ungureanu a fost portdrapelul delegatiei Romaniei la ceremonia de deschidere.

Echipa Romaniei pentru JO 2018:

Bob (8 sportivi): Maria Adela Constantin si Andreea Grecu (bob-2), Mihai Cristian Tentea si Nicolae Ciprian Daroczi (bob-2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Craciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezerva), antrenori Paul Neagu (bob-2 - feminin), Iulian Daniel Pacioianu (bob-2 - masculin), Silviu Dan Scurtu (bob-4);

Schi alpin (2 sportivi): Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill - antrenor Sebastian Petrus Barbu;

Patinaj viteza (o sportiva): Alexandra Ianculescu - antrenor Gregg Douglas Planert;

Schi fond (3 sportivi): Alin Florin Cioanca, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz - antrenori Carlo Zoller si Constantin Daniel Borca;

Sarituri cu schiurile (o sportiva): Daniela Vasilica Haralambie - antrenor Csaba Magdo-Nemeth;

Biatlon (6 sportivi): Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Razvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu - antrenori Gheorghe Girnita, Gheorghe Vasile, Simon Marton; masor - Cristian Marian Mosoiu; serviceman - Roland Ciprian Gerbacea;

Sanie (5 sportivi): Raluca Stramaturaru (simpu feminin), Valentin Cretu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Stefan Musei (dublu masculin) - antrenori Eugen Teodor Radu (sanie dublu), Alexandru George Comsa (sanie simplu);

Skeleton (2 sportivi): Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu - antrenor Delia Ivas.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#ceremonie deschidere Jocuri Olimpice , #stiri Olimpiada