Colapsul sportului romanesc

Joi, 31 Martie 2011, ora 21:39
3277 citiri
Colapsul sportului romanesc

Oltchim Ramnicu Valcea, cea mai importanta echipa de club din Romania in 2010, este in pragul colapsului dupa ce principalul finantantor Constantin Roibu si-a anuntat retragerea.

Finalista a Ligii Campionilor la handbal feminin in sezonul trecut si detinatoare a 16 titluri in Liga Nationala, Oltchim este la un pas de o prabusire dramatica, pe baza unui scenariu deja cunoscut in Romania.

Dupa retragerea managerului general al Combinatului Chimic Oltchim, campioana Romaniei la handbal feminin pare a se indepta spre aceeasi prapastie in care si-au gasit sfarsitul echipe precum Rulmentul Brasov, Metal Galati sau Fibrex Piatra Neamt.

Eliminata prematur din Liga Campionilor, Oltchim a ramas si fara principalul om din conducerea tehnica, Ioan Gavrilescu, acesta parasind echipa dupa 33 ani.

Fara Constantin Roibu, omul care asigura aproximativ 80 la suta din bugetul clubului, gruparea pregatita de Radu Voina va fi nevoita, in cazul in care nu va gasi o solutie de ultim moment, sa se desparta de cele mai valoroase jucatoare.

Din nefericire pentru handbalul romanesc, consecintele situatiei de la Oltchim vor fi dramatice si pentru echipa nationala feminina, aceasta fiind cladita pe scheletul echipei din Ramnicu Valcea.

Situatia de la Olchim nu este insa unica, mai multe echipe de handbal, baschet sau volei din Romania avand de suferit in ultimii ani.

Handbalul, in colaps

Marea rivala a Oltchimului, Rulmentul Brasov, a decazut dupa ce a jucat finala Cupei Cupelor din 2008. Finantatorul Teodor Florescu a decis sa nu mai sustina echipa, iar cele mai importante jucatoare au plecat, printre ele numarandu-se si Cristina Neagu, actualmente la Oltchim.

UCM Resita este cel mai recent exemplu, marea favorita la titlul national in 2011 fiind aruncata in faliment dupa ce presedintele UCMR, Adrian Chebutiu, a fost arestat pentru evaziune fiscala. Neplatiti de mai multe luni, majoritatea jucatorilor au depus memorii la Federatia Romana de Handbal si au plecat la alte formatii.

Cea mai buna echipa de handbal masculin din anii 2000, Fibrex Piatra Neamt a disparut in urma cu sapte ani, dupa ce Petru Paleu si-a retras sprijinul financiar. Steaua si Dinamo, foste campioane ale Europei, au ajuns cel mult formatii de pluton, ultima fiind mutata tocmai la Brasov.

Situatii similare si in volei, baschet si fotbal

Situatia este dramatica si la volei, acolo unde echipe precum Metal Galati, Deltacons Tulcea sau Petrom Ploiesti s-au desfiintat in ultimii ani din cauza problemelor financiare si a lipsei de implicare a autoritatilor locale.

Detinatoare a noua titluri de campioana si sase Cupe ale Romaniei, echipa de baschet feminin MCM Targoviste s-a desfiintat in septembrie 2010 din cauza lipsei de fonduri care sa-i permita inscrierea in Divizia A.

Aceeasi soarta o va impartasi, din cate se pare, si fosta campioana a Romaniei la fotbal in 2009, Unirea Urziceni. Antrenata la acea vreme de Dan Petrescu, "Chelsea de Ialomita" a obtinut rezultate notabile in Liga Campionilor, acumuland 8 puncte in faza grupelor, un record pentru Liga 1. Lovit de criza, patronul Dumitru Bucsaru a vandut aproape toti jucatorii, iar clubul are toate sansele sa fie desfiintat la finele actualei stagiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#Oltchim Ramnicu Valcea, #faliment Oltchim, #colaps sport Romania , #stiri Oltchim Ramnicu Valcea