Situatie disperata la Oltchim: Cati angajati vor fi dati afara sau trimisi in somaj tehnic

Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 09:33
3157 citiri
Situatie disperata la Oltchim: Cati angajati vor fi dati afara sau trimisi in somaj tehnic
Foto: Adevarul (Arhiva)

Circa 1.600 de salariati de la Olchim vor ramane fara un loc de munca, dintre care 1.055 vor fi concediati, iar circa 500 vor intra in somaj tehnic, a declarat sambata avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorului judiciar al combinatului valcean.

"Deocamdata, pana se aproba noua forma a Ordonantei 116/2006, aceasta este decizia autoritatilor: procedura de disponibilizare este suspendata. Dar, imediat ce se aproba aceasta ordonanta, care presupune si plati de salarii compensatorii de la stat, urmeaza sa se reia.

Daca cel care urmeaza sa cumpere Oltchim, inclusiv cu Arpechim, platforma petrochimica Bradu, va fi cu siguranta interesat sa recheme disponibilizatii de la combinat si sa dimensioneze cum va considera de cuviinta personalul. In momentul de fata, cei care vor sa ne sprijine pentru salvarea societatii, finantatori si traderi, au pus, ca una dintre conditiile importante, disponibilizarea aceasta de personal.

S-a ajuns la o cifra: 1.055 de salariati vor pleca, dintr-un total de 3.318, 485-495 vor ramane in somaj tehnic. Ceea ce inseamna ca, practic, putem vorbi despre concedieri cam la 1.600 de persoane. Acestea sunt cifre care au fost discutate inclusiv cu sindicatele", a explicat Piperea la Antena3.

El a precizat ca procedura disponibilizarii este suspendata in prezent, fiind conditionata de emiterea ordonantei, care nu priveste doar Oltchim, dar se va face, fiind obligatorie atat din punct de vedere al pregatirii societatii pentru reorganizare, cat si din cel al conditiilor puse de finantatori.

Gheorghe Piperea a subliniat ca disponibilizarea si stergerea creantelor sunt masuri presupuse de insolventa, dar a atras atentia ca, in cazul falimentului, ar pleca acasa toti cei 3.318 salariati de la Oltchim, dar si multi altii din industria orizontala.

"Se vorbeste despre insolventa, dar lumea se mira ca sunt preconizate disponibilizari si stergeri de creante. Insolventa inseamna disponibilizari si stergeri de creante, uneori in totalitate. Insolventa presupune aceste doua masuri dure, dureroase, cu impact care, pe termen scurt, sunt este foarte dur.

Masurile nu se iau insa pentru a face lumea sa sufere, ci pentru a salva pacientul. Daca salvezi pacientul, atunci este posibil ca aceste stergeri de creante, inclusiv datorii catre stat, sa fie recuperate in timp, iar oamenii, locurile de munca sa fie recreate, chiar majorate in timp.

Pe de alta parte, daca se ajunge la faliment in loc de insolventa, inseamna stergerea totala a celor 693 milioane euro datorii. De fapt, nici macar 20 milioane euro, dupa calculele noastre, nu se vor duce la creditori, pentru ca a vinde Oltchim la fier vechi inseamna sa il decontaminezi, iar asta presupune 60 pana la 80 milioane euro, iar valoarea activelor este in jur de 100 milioane euro.

A intra in faliment inseamna nu doar ca pleaca acasa 3.318 salariati, ci toti cei care lucreaza in industria orizontala, incepand cu mari intreprinderi din Valcea, ca de exemplu CET Govora, Uzinele Sodice Govora, Salrom, si continuand cu toate micile sau mediile companii care depind de Oltchim", a mai spus reprezentantul administratorului judiciar.

Guvernul a aprobat, in 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea in insolventa a SC Oltchim SA. Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consortiul format din Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring RPRL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Oltchim angajati disponibilizati, #Oltchim concedieri, #Oltchim somaj tehnic , #angajati
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5