Ziare.com

Privatizarea Oltchim: Cele doua zile in care se va decide viitorul a 3.500 de persoane

de Teodora Bodeanu
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 11:12

   

Privatizarea Oltchim: Cele doua zile in care se va decide viitorul a 3.500 de persoane
Companiile interesate de achizitia Oltchim vor participa, luni, la deschiderea plicurilor cu oferte, la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), in timp ce ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, se va intalni cu angajatii combinatului chimic, in incercarea de a dezamorsa situatia.

Verificarea si analizarea documentelor de participare la licitatie se va face pana marti, la ora 11.00, cand se va intocmi si afisa, la sediul OPSPI, lista ofertantilor acceptati.

Licitatia cu oferta in plic urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare, va fi organizata tot la sediul OPSPI, marti, la ora 12.00, urmand ca, ulterior, sa aflam cine este noul proprietar al combinatului chimic.

Oltchim, o gaura neagra?

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Privatizarea Oltchim Ramnicu-Valcea a fost ceruta de creditorii Romaniei - Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana. In acest moment, compania nu mai are resurse financiare nici macar pentru a-si plati salariatii, iar discutiile cu bancile, de saptamana trecuta, in vederea sprijinirii companiei, nu par sa fi dus la nici un rezultat.

Combinatul chimic are nevoie, in fiecare luna, de aproximativ 40 de milioane de euro pentru a functiona.

Insa, din cauza datoriilor, distribuitorul de energie Electrica a anuntat compania ca, incepand cu data de 15 septembrie, opreste furnizarea de electricitate.

Oltchim Ramnicu-Valcea are, in prezent, datorii de 2,6 miliarde de lei, in timp ce pierderile sale din ultimii ani se ridica la 1,2 miliarde de lei.

Potrivit lui Remus Vulpescu, seful OPSPI, pierderile combinatului se ridica la 7 milioane de euro pe luna, din care 3 milioane de euro reprezinta doar salariile.

Statul roman este actionarul majoritar, controland 54,6 la suta din capitalul social al companiei. Recent, Vulpescu a declarat ca statul nu este prea mult interesat de pretul la care se va vinde acest pachet de actiuni, ci de achizitia companiei de catre un investitor care sa o redreseze.

"Daca am vinde combinatul la fier vechi, atunci m-ar interesa pretul. Vreau sa gasim un investitor dispus sa preia Oltchim in situatia dificila in care se afla, un investitor care sa reporneasca combinatul", a spus seful OPSPI.

Al doilea cel mai important actionar al Oltchim este grupul german PCC, care detine un pachet de 18,31 la suta din actiuni. Potrivit salariatilor, insa, grupul german ar urmari inchiderea combinatului, pentru a nu mai avea concurenta. Cei 3.500 de angajati ai combinatului se afla in greva de cateva saptamani, in timp ce 15 dintre ei sunt in greva foamei.

De altfel, si Guvernul isi doreste cat mai multe oferte pentru Oltchim, nu doar din partea PCC. Saptamana trecuta, ministrul Economiei a declarat ca s-au cumparat 12 caiete de sarcini in vederea participarii la licitatie. Printre companiile vehiculate a fi interesate de achizitia Oltchim se numara si compania de stat din Rusia Gazprom.

Ce presupune procesul de privatizare

Potrivit anuntului de privatizare publicat de Ministerul Economiei, pretul de oferta al actiunilor este de 0,1 lei/titlu, reprezentand 18.810.097,6 lei pentru pachetul oferit la vanzare. Procedura de licitatie permite adjudecarea la un pret superior, egal sau inferior pretului de oferta.

Luni, pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pretul actiunilor Oltchim (OLT) era in crestere 2,11 la suta, in jurul orei 10.30, tranzactiile desfasurandu-se la pretul de 0,7250 lei/unitate.

Viitorul actionar majoritar al combinatului va avea optiunea de a decide cumpararea, de catre Oltchim sau alta entitate, a activelor Arpechim Pitesti aferente activitatii de rafinare, detinute de OMV Petrom. Grupul austriac mai are o rafinarie, la Petrobrazi, in schimb negocierile ar putea fi dure, deoarece OMV Petrom s-ar putea sa nu-si doreasca un eventual concurent. Incepand cu 2008, Petrom a redus treptat productia la Arpechim, ajungand sa o inchida de tot.

Pentru a participa la licitatie, companiile interesate trebuiau sa depuna o garantie in valoare de 564.303 lei. De asemenea, pentru a participa la procedurile de vanzare ale creantei AVAS si creantei Electrica, este necesara depunerea unei alte garantii de participare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2752 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cuvintele magice folosite in 90 de guvernul lui Iliescu

abra-cadabra ...... hocu-pocus
..... nu e este
..... s-a terminat
.....

 

S-au luat toate masurile ca si aceasta privatizare sa esueze!

Si totusi, ceva necurat se pregateste, altfel actiunile OLT nu s-ar vinde pe bursulitza de la Bucu la un pretz de 7 ori mai mare decat valoarea nominala! Si decat pretzul de oferta! Cam seamana situatzia cu privatizarea Petrom, sau cu aceea de la Automobile Craiova!

 

e chiar mic pretul

anul trecut pe vremea asta se vindeau la un pret de 15-20 de ori mai mare decat valoarea nominala


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor