Cine plateste costul politic pentru esecul Oltchim?

Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 18:13
6883 citiri
Cine plateste costul politic pentru esecul Oltchim?

Deocamdata, nu plateste nimeni. Paradoxal, la finalul uneia dintre cele mai caraghioase intamplari economico-politice din Romania, cei doi principali protagonisti, USL si Dan Diaconescu, au castigat puncte electorale.

"Intruchipez visul romanesc! Ce n-as da sa ajung din nou dupa gratii. As obtine peste 50 la suta din voturi", spune patronul OTV si, din pacate, acesta pare a fi adevarul. Alegatorul roman a ajuns imun la democratie. La noi, un certificat de colaborator al Securitatii sau de condamnat pentru coruptie da bine in CV, te salta pe lista de candidati la parlamentare, iar alegatorul te voteaza aplaudand.

Sigur, meciul intre domnul Ponta si domnu' Dan inca se mai joaca acum, in curtea DNA. Dar acolo se va decide doar daca cineva raspunde sau nu din punct de vedere legal. Poate ca judecatorii vor sanctiona ceva, o eventuala incalcare a legii din partea unuia sau a altuia. Dar politic? Cine plateste politic pentru dandanaua facuta? Tot Emil Boc si Traian Basescu?

Cea mai ridicola privatizare

"Oltchim, sub guvernarea USL, a scris cea mai ridicola fila din istoria privatizarilor din Romania. S-au facut numeroase greseli majore. S-a ratat foaia de parcurs de privatizare, care prefigura pentru luna mai derularea acestui proces, cand era un moment favorabil, in care interesul investitorilor strategici, seriosi, era real si era pe masa guvernului. S-a schimbat caietul de sarcini si a fost diminuat cuantumul garantiilor necesare pentru inscrierea in cursa(...) ceea ce a permis participarea lui Dan Diaconescu, o persoana fizica", ne-a explicat Andreea Paul (Vass), fost consilier al premierului Boc.

Incompetenta? Rea-credinta? Interese obscure? Toate acestea la un loc? Cine raspunde politic pentru toata distractia din ultimele saptamani, pentru ca, economic vorbind, o sa platim noi toti, ca de obicei.

"Daca vorbim despre actuala privatizare punctual, raspunde politic guvernul, nu Oficiul Participatiilor Statului (OPSPI), acolo raspunderea este administrativa, civila, tine de dreptul muncii, de alte lucruri. Dar politic vorbind, raspunde guvernul. Iar daca va referiti la toate tentativele nereusite de privatizare a Oltchimului, atunci raspund toate partidele. Aceasta e a patra oara cand se incearca privatizarea Oltchim", a declarat pentru Ziare.com Valentin Ionescu, fost ministru al privatizarii in guvernul CDR.

Intrebat daca in ultimii douazeci de ani a mai asistat la o privatizare atat de ridicola, acesta a raspuns ca s-au mai facut "greseli de acest gen", dar ele nu au fost date publicitatii.

"Insa eu nu cunosc un alt caz de inlocuire a caietului de sarcini cu cateva zile inainte. Nu imi aduc aminte asa ceva", a mai subliniat fostul ministru.

Nu a fost o privatizare transparenta

Valentin Ionescu a remarcat si un alt aspect extrem de important. "Nu a fost o privatizare transparenta. Nu stiu de ce toata lumea spune ca a fost vorba de asa ceva.

Transparenta nu inseamna televizare, transparenta se refera la informatia care este difuzata publicului. Ce informatie ati aflat dumneavoastra atunci cand s-au deschis niste plicuri la televizor? Si daca s-au deschis ce? Ati aflat ceva? Asta e adevarata problema - nu a fost vorba de nicio transparenta", a subliniat fostul ministru.

Cand in guvern sunt incompetenti, vin investitori incompetenti sau escroci

Revenind la raspunderea politica pentru acest esec, Valentin Ionescu a afirmat ca "vinovatul principal" nu este Remus Vulpescu, fostul sef al OPSPI, ci "ministrul Economiei, Daniel Chitoiu".

"Bine, domnul Vulpescu a facut multe stangacii, dar domnul Ponta si domnul Chitoiu l-au pus acolo. Pe de alta parte, ministrul Chitoiu a trecut un memorandum prin guvern cu privire la privatizarea Oltchim. Asta inseamna, clar, ca tot guvernul si-a asumat aceasta privatizare. De aici porneste raspunderea. Daca nu se inainta niciun memorandum, atunci toata vina o purtau Remus Vulpescu si Daniel Chitoiu. Asa, tot guvernul e de vina. De ce au aprobat?", a mai comentat Valentin Ionescu.

Videanu: Daca Ponta nu explica in 48 de ore, sesizez Parchetul pentru subminarea economiei

Cat priveste vina pentru indepartarea investitorilor strategici interesati de viitoarele privatizari din Romania, "dupa cum iti asterni asa dormi", subliniaza fostul ministru.

"In general, atunci cand in guvernul Romaniei au fost pusi incompetenti se creau oportunitati pentru investitori la fel de incompetenti sau escroci. In momentul in care ai oameni competenti, atunci e un semnal ca nu trebuie sa participe la privatizare decat cine trebuie", a subliniat Valentin Ionescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Dan Diaconescu privatizare Oltchim, #guvern Ponta Oltchim, #privatizare Oltchim , #Dan Diaconescu
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Plăteşte orbul care votează duminica. Mortul doar votează, dar nu
Poza ORD
ORD
rank 5