Oltchim, finalul e departe (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 11:51
7237 citiri
Oltchim, finalul e departe (Opinii)

Nici nu stiu ce ar fi mai rau. Ca Dan Diaconescu sa vina astazi cu banii sau nu. Pentru ca in ipoteza, teoretic fericita, ca el va plati pretul actiunilor, cele 45 de milioane de euro reprezinta doar o farama din tot ceea ce ce ar insemna salvarea partii viabile din Oltchim.

Dan Diaconescu ar tebui sa mai aiba cateva sute de milioane cu care sa plateasca datoriile Olchim si alte sute de milioane pentru a reporni productia. Trebui sa gaseasca piete de desfacere pentru productia repornita, trebuie sa convinga banci si sa scoata din joben manageri competenti.

Nu cred sub nicio forma ca Dan Diaconescu dispune de banii si competentele necesare unui astfel de demers. Prin urmare, eventualele 45 de milioane de euro ale lui Dan Diaconescu nu numai ca nu vor vindeca boala Oltchimului, ci o vor agrava printr-o noua amanare. Dar tocmai pentru ca platind Dan Diaconescu nu face decat sa se bage singur intr-o situatie extrem de dificila, nu cred ca el va plati. A anuntat deja ca potrivit caietului de sarcini nu are obligatia sa plateasca pana in februarie 2013.

Asta nu inseamna ca circul se va incheia. De fapt, aceasta este singura certitudine in toata nebunia - spectacolul va continua, poate chiar se va inteti pana la alegeri. Pentru ca spectacolul national este tot ceea ce doreste Dan Diaconescu sa obtina. Si pana acum i-a iesit de minune.

Pana la acest scandal, Dan Diaconescu era un autentic star doar pentru publicul sau de la OTV. Mesteca in aceeasi oala si isi atinsese plafonul electoral. De vreo doua saptamani insa, el a devenit o vedeta incontestabila si pe posturi care pana acum strambau din nas cand venea vorba despre moderatorul din tomberon, cercetat penal pentru santaj si cu renume de escroc.

Iata-l insa acum invitat in prime-time in dezbateri cu pretentii, iata-l urmarit de dimineata pana seara, la aeroport, in masina, acasa, de toate televizunile, cu o efervescenta pe care n-am vazut-o nici in cazul lui Lady Gaga. Toate emisiunile vorbesc despre el sau macar ajung, in cele din urma, la el, in toate emisiunile vorbeste el, invitat in studio, prin telefon sau inregistrat, de pe toate ecranele razbat enormitatile debitate de acest om despre care niciodata nu mi-am dat seama exact daca este dus cu capul si vorbeste serios sau pur si simplu isi bate joc de toata lumea.

De doua saptamani, Dan Diaconescu a devenit un autentic personaj national, adulat sau detestat, crezut sau dispretuit, dar in centrul atentiei generale. Stiti cat ar fi costat o asemenea publicitate electorala sustinuta? Pe Dan Diaconescu nu l-a costat nimic, pentru ca nici macar garantia de participare la licitatie intelegem ca nu poate fi executata, din cauza procedurii ridicol de deficitare a intregului proces. Si atunci cum sa renunte Dan Diaconescu la asa ceva?

Dimpotriva, ridica miza. A anuntat ca este gata sa plateasca salariile de la Oltchim, daca il lasa ciocoii din guvern. Guvernul l-ar fi fericit sa dezamorseze bomba sociala de la Oltchim, dar cat timp DD nu plateste actiunile, nu are nicio baza legala sa plateasca salariile cu acte in regula. Poate doar sa se duca la poarta Oltchimului si sa imparta banii din mana in mana. Dar DD nu va face asa ceva.

Va acuza guvernul ca nu il lasa sa salveze combinatul, oamenii, poporul, tara, planeta. Va acuza ciocoii ca vor sa-l jefuiasca pentru a pune borduri in loc sa dea banii salariatilor, va inventa o suta de motive populiste, va cere negocieri in direct, va ridica miza populismului pana la cer.

De fapt, Dan Diaconescu nu are nimic de pierdut. Are numai de castigat. Cine nu-l crede, oricum nu-l va vota. Cine-l crede, are ocazia sa se adune sub steagul partidului sau. Cat despre o punere sub acuzare, nu cred ca Dan Diaconescu poate visa la vreun cadou mai mare. Dar nici Victor Ponta nu cred ca isi imagina un cosmar mai mare decat cel pe care-l traieste, tocmai pentru ca, dupa cum a si recunoscut cu amaraciune, Dan Diaconescu nu e uzat si plicticos ca PDL.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Oltchim Dan Diaconescu, #Oltchim privatizare Dan Diaconescu , #Dan Diaconescu
Comentarii
A
alvorado
rank 1
...nici nu stiti ce ati pierdut cacarailor,in fata lui DD!
Poza ORD
ORD
rank 5
Daca DD s-ar cupla ci Videanu la cumpararea Oltchim,nu ar fi nici-o