Ponta: DD va fi cercetat penal. A doua privatizare a Oltchim, in 2013

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 20:50
5051 citiri
Ponta: DD va fi cercetat penal. A doua privatizare a Oltchim, in 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, intr-o conferinta de presa, ca nu a fost incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru actiunile Oltchim, urmand ca OPSPI sa sesizeze organele statului privind tentativa de inselare a institutiilor statului comisa de Dan Diaconescu.

Seful Guvernului a aratat ca va fi organizata o noua licitatie pentru privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, urmand ca aceasta sa fie organizata in 2013.

In privinta cercetarii penale, premierul a spus ca toate actele comise de Dan Diaconescu in ultima vreme vor constitui baza unei sesizari pe care OPSPI o va depune catre organismele abilitate, in vederea acuzarii sale pentru tentativa de inselare a autoritatilor statului.

"Tot ce a facut Dan Diaconescu va constitui obiectul unei sesizari a OPSI a organelor abilitate, urmand sa fie probe pentru acuzarea sa pentru incercarea de inselare a institutiilor statului", a spus Ponta.

Acesta a spus si ca prin anularea licitatiei se va organiza o alta, in alte conditii, care, cel mai probabil, va avea loc in 2013.

"De miercuri se va discuta oficial cu toti creditorii principali, AVAS, Electrica si cele 3 banci, BCR, Banca Transilvania si CEC. Joi vom prezenta cu acestia planul de relansare a Oltchim si pregatirea pentru o privatizarea care va avea loc cel mai probabil in 2013, dar care va avea loc in cu totul alte conditii", a adaugat premierul.

Strategia pentru Oltchim, dupa esecul privatizarii

Victor Ponta a admis ca privatizarea a fost un esec si a cerut ca circul care a avut loc in ultimele zece zile sa ia sfarsit, acuzand PDL pentru situatia in care se regaseste combinatul

"S-a luat act de anularea licitatitiei, a esuat. Din aceasta seara circul declansat acum 10 zile trebuie sa inceteze, avem obligatia fata de angajatii de la Oltchim si Arpechim sa punem capat circului declansat de unul dintre participantii de la licitatie. Oamenii nu au nevoie de circ, ci de paine. S-a ajuns in acest moment la o situatie extrem de grava, in urma unor ani de gestiune frauduloasa, girata de mai multi ministri, incepand cu Videanu si directorul Roibu, de firme PDL", a explicat Ponta.

Acesta a continuat spunand ca ministrul Muncii, Mariana Campeanu, cu ajutor institutiilor va identifica cazurile sociale grave de la Oltchim, urmand ca cei care se califica sa primeasca ajutorul social in valoare de RON 1.400.

"Miercuri, ministrul Muncii ne va informa asupra stadiului anchetelor sociale efectuate referitor la muncitorii de la Oltchim, toti cei eligibili vor primi ajutorul social de RON 1.400. Din acest moment toti reprezentatii Guvernului trebuie sa nu se mai lase implicati in niciun fel de actiuni de circ, au ca sarcina aceste decizii care trebuie luate imediat si care vor duce la asigurarea unei strategii clare pentru Oltchim. Regret acest spectacol pe care l-am vazut cu totii, astept de la Ministerul Economiei profesionalism si responsabilitate", a mai spus seful Guvernului.

Care sunt culpabilitatile lui Dan Diaconescu

Premierul a explicat ca Dan Diaconescu, adjudecatorul licitatiei pentru privatizarea Oltchim, nu si-a indeplinit mai multe sarcini, printre care plata banilor, prezentarea planului de afaceri sau prezentarea echipei manageriale.

"Ce a promis castigatorul licitatiei pe 21 septembrie prin oferta sa - ca va semna contractul in 10 zile, astazi a expirat termenul. A promis ca va plati 45 milioane de euro pentru actiuni, nu 1,8 milioane euro, nu bani pentru salarii. Bani pe care Guvernul i-ar fi dat ca ajutor pentru repornirea combinatului. Si-a asumat obligativitatea prezentarii unui plan de afaceri, au trecut 10 zile si nu a fost prezentat, nu a fost o oferta seriosa ci o bataie de joc fata de cei care lucreaza la Oltchim. Si-a asumat ca se va prezenta echipa manageriala, lucru care nu sa intamplat", a mai spus Victor Ponta.

Pozitia lui DD: Avem dreptul de a ataca in instanta

Imediat dupa aflarea deciziei de anulare a licitatiei, Dan Diaconescu a declarat ca acest fapt reprezinta o escrocherie a Guvernului, decizia fiind luata in jurul orei 21, desi castigatorul licitatiei avea dreptul de a plati banii pentru actiuni pana la ora 23:59.

Mai mult, Dan Diaconescu a mai spus ca isi rezerva dreptul de a ataca statul roman in justitie.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Oltchim Diaconescu privatizare esec, #Oltchim Diaconescu cercetare penal, #Oltchim Diaconescu Ponta privatizare , #Dan Diaconescu