Privatizarea Oltchim Guvernul ar putea oferi ajutor de salvare in noiembrie

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 16:42
1335 citiri
Privatizarea Oltchim Guvernul ar putea oferi ajutor de salvare in noiembrie
Foto: Digi24

Guvernul ar putea oferi ajutor de salvare combinatului chimic Oltchim de abia in luna noiembrie, deoarece este nevoie de aprobarea din partea Comisiei Europene, in acest caz, potrivit lui Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

"In astfel de situatii, raspunsul Comisiei Europene este mult mai rapid, intrucat se presupune ca ai o urgenta, vrei sa tii o companie in viata. Totusi, termenul este de 30 de zile de cand se primeste notificarea", a spus Chiritoiu, citat de Mediafax.

Potrivit spuselor sale, ajutorul de salvare poate fi acordat pentru o perioada de maximum sase luni, sub forma de bani si de garantii. Daca dupa aceasta perioada autoritatile nu vin cu un plan de restructurare care sa fie acceptat de Comisia Europeana, banii trebuie rambursati, cu dobanda si penalitati.

"Se ia in calcul EBIDTA de anul trecut, care probabil e negativa, plus amortizarea, plus diferenta dintre capitalul circulant de la momentul T0 si la T1 si o impart la doi. Am cerut niste date de la combinat, pentru a face o estimare, dar nu le-am primit pana acum. Fundamentarea pentru ajutorul de stat o va face insa Ministerul Economiei", a adaugat Chiritoiu.

Combinatul chimic va avea nevoie de ajutor de salvare in cazul in care Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, care a castigat licitatia de vanzare a pachetului de actiuni de 54,8 la suta din companie, nu va plati suma promisa, de 203,1 milioane de lei.

Privatizarea Oltchim Dan Diaconescu: Toata planeta este interesata sa cumpere combinatul

Diaconescu ar fi trebuit sa semneze contractul si sa efectueze plata luni, insa a refuzat, invocand lipsa unor anexe. Ulterior, el a plecat din tara, cu destinatia Munchen. Miercuri, la intoarcerea in tara, acesta a declarat ca a fost in Germania, Franta, Spania, Monaco si Austria, unde a discutat cu investitori.

Presedintele PP-DD are termen limita pana luni. Premierul Victor Ponta a declarat, in cadrul sedintei de guvern, ca trebuie sa se pregateasca pentru ambele cazuri: daca semneaza sau nu contractul. Marti, prim-ministrul l-a avertizat ca va raspunde penal daca a mintit in cadrul licitatiei si a anuntat ca sesiseaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in cazul Oltchim.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Dan Diaconescu privatizare Oltchim, #ajutor salvare Oltchim , #Dan Diaconescu