Editorial: Romania a vorbit din nou

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 19:06
4829 citiri
Editorial: Romania a vorbit din nou
Foto: Arhiva

Romania a traversat mereu evenimente pe care cei mai multi dintre noi am putut pune cu greu stampila normalitatii.

A fost tranzactionata de fiecare data cand a avut cineva un interes electoral, in numele ei s-au savarsit toate potlogariile pe care, ca sa nu ne pierdem mintile, le-am considerat obisnuinte ale unei democratii care se chinuie sa-si construiasca reguli. De obicei originale, ca sa justificam meschinaria.

Asa ca, daca un patron de televiziune pe care niciun politician "adevarat" nu dadea in urma cu un an vreun chior decat pentru a se inscrie la cuvant in fata segmentului social atat de hulit, dar atat de bun de agatat in trena voturilor "frecventabile", a cumparat o uzina, si habar nu avem cum, nu asistam decat la inca o demonstratie de normalitate in acceptiunea consacrata de acesti ani de aiureli.

In momentul in care am auzit ca Oltchim este o unitate strategica ar fi trebuit ca privatizarea ei sa ne fie explicata in cele mai mici detalii si supusa regulilor transparentei fara ca asta sa se rezume la transmiterea licitatiei la televizor. Faptul ca in afara de Remus Vulpescu si sefii sai din Guvern nimeni nu cunoaste numele bancii emitente a unor scrisori de garantie, ca nimeni nu stie nici macar investitorul la fel de strategic anuntat de Dan Diaconescu ne arata ca in Romania este posibil orice.

De pilda, o grupare mafiota poate oricand sa angajeze o persoana publica sa-i reprezinte interesele, sa-i puna in mana un certificat de bonitate si sa o trimita sa cumpere Tarom sau CFR Marfa, toate aceste operatiuni desfasurandu-se potrivit regulilor achizitiilor.

E o nebunie? Desigur! Dar in absenta unor informatii pe care institutiile statului le pot valorifica inteligent, prin intermediul unor jurnalisti de investigatie, intrebari de genul "ce interes are un investitor serios sa se ascunda in spatele lui DD?" sunt justificate.

Fireste ca detaliile acestei povesti vor iesi la iveala, insa eu nu sunt agitat. Daca in Romania s-ar fi derulat pana acum doar afaceri curate, rod al concurentei sanatoase, daca ar fi avut loc numai competitii electorale bazate pe inclestari de idei si programe, daca n-ar fi furat toti cu zece maini, in dispretul acestui popor naiv si prea obosit sa reactioneze, as spune ca suntem martorii unei potlogarii fara precedent.

Haideti sa fim seriosi! Privatizarea Oltchim nu reprezinta decat o manifestare in plus a bolii cu care a fost infestata Romania atat de profund. Este un act de normalitate. Si, ca sa fiu malitios, un vehicul inteligent prin care Victor Ponta isi poate pierde capul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Dan Diaconescu privatizare Oltchim, #romani politicieni vot alegeri, #bani Dan Diaconescu Oltchim , #Dan Diaconescu