Proteste la Oltchim - 20 de angajati in greva foamei

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 12:05
1736 citiri
Proteste la Oltchim - 20 de angajati in greva foamei
Foto: Arhiva

Alti doi angajati ai combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au intrat in greva foamei, miercuri dimineata, dupa ce 18 salariati au recurs la aceasta forma de protest cu o zi in urma.

Potrivit presedintelui Sindicatului "Victoria" din Oltchim, Corneliu Cernev, doi dintre cei 20 de salariati care in urma cu o zi au intrat in greva foamei au renuntat marti seara, din motive medicale, insa miercuri dimineata alti doi angajati li s-au alaturat celor 18 grevisti ai foamei.

"In prezent, 20 de angajati sunt in greva foamei, in cortul amenajat in fata pavilionului administrativ al combinatului, dupa ce doi au renuntat aseara, iar alti doi au decis acum sa adopte acesta forma extrema de protest. Cei 18 au ramas noaptea trecuta la dispensarul Oltchim, sub supravegherea medicilor, au fost vazuti si de cei de la DSP Valcea si de la Ambulanta, iar deocamdata starea lor de sanatate este stabila. Oamenii vor sa fie respectati, vor sa aiba de munca, nu mai vor sa fie mintiti ca nu stiu ce strategii are Guvernul", a declarat Corneliu Cernev.

Marti seara, grevistii foamei s-au intalnit cu reprezentantii conducerii Oltchim, carora le-au inmanat un document cu mai multe revendicari.

"Am cerut asigurarea pentru o functionare minimala a combinatului a 42 meagawati pe ora si 140 de tone pe zi de propilena, cota de electricitate si cantitate de materie prima fara de care nu putem functiona, asigurarea acordarii unui avans si a unei lichidari in fiecare luna, fixandu-se pentru 15 februarie plata unei lichidari, pe 28 februarie un avans, iar pe 15 martie o alta lichidare.

Am solicitat dovezi concrete ca va fi asigurat capitalul de lucru, am cerut ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sa ne prezinte rezultatul discutiilor de la Bruxelles, am mai cerut ca in cazul restructurarilor de personal, daca acestea vor fi totusi realizate, sa se respecte Contractul Colectiv de Munca privind acordarea salariilor compensatorii, respectiv acordarea a 6, 12 si 18 astfel de salarii, in functie de vechime, si am mai cerut sa ni se spuna verde in fata ce s-a hotarat cu petrochimia de la Pitesti, respectiv daca aceasta Divizie Petrochimica de la Bradu va fi pastrata sau nu in cadrul Oltchim. Asteptam un raspuns la toate aceste revendicari", a precizat liderul sindical.

Proteste in curtea combinatului

Aproximativ 200 de angajati ai combinatului Oltchim au protestat, marti, in fata unitatii, dupa ce din cauza lipsei de materie prima a fost oprita activitatea in cele trei sectii unde productia fusese reluata in noiembrie 2012.

Combinatul Oltchim se afla in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.

Guvernul a incercat anul trecut sa privatizeze Oltchim, insa licitatia pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni a esuat din cauza ca patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat castigator al licitatiei, nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#greva Oltchim proteste, #greva foamei angajati Oltchim , #insolventa