Statul ar putea esua in vanzarea Oltchim

Joi, 29 Martie 2012, ora 08:57
1360 citiri
Statul ar putea esua in vanzarea Oltchim
Foto: Ghimpele

Conversia creantei AVAS in actiuni la Oltchim, aprobata de catre Comisia Europeana, nu rezolva situatia acestuia, sustine Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, actionarul minoritar al "Oltchim".

El considera ca, dupa toate eforturile facute, conversia creantei si urgentarea privatizarii, statul ar putea sa aiba surpriza ca nimeni sa nu vina sa cumpere "Oltchim".

"Datoria Oltchim nu se va micsora. In primul rand, in bilant, creanta AVAS este deja equity, nu este calculata drept datorie. Aceasta datorie pe care o avem acum, de circa 600 de milioane euro a fost si este fara creanta AVAS. Nimic nu se schimba", a precizat Zaremba, pentru bursa.ro.

El considera ca volumul datoriei va fi acelasi si a atras atenita ca statul roman a pierdut o mare oportunitate, deoarece putea obtine sustinerea Comisiei Europene pentru Oltchim. In plus, schimbul datorie-actiuni nu trebuia prezentat ca un beneficiu adus creditorilor, ci ca ajutor de stat.

"Dar, conform legii, statul putea cere dreptul sa ofere un "ajutor de salvare" a companiei. Conform acestei proceduri, trebuia notificata o masura de salvare pentru Oltchim, astfel ca societatea putea obtine bani de la stat pentru capitalul de lucru si un ragaz de sase luni pentru a pregati restructurarea companiei. Aceste lucruri erau minimul pe care il puteau obtine. Dar nu au folosit aceasta oportunitate si s-au gandit doar la AVAS", a continuat acesta.

Wojciech Zaremba a spus ca PCC SE nu este interesat sa ia combinatul, la orice pret si in orice conditii.

El a explicat tacerea sa din ultima perioada prin faptul ca statul a inceput, la presiunea FMI, sa faca reformele pe care le cerea PCC SE de ani de zile. "Rolul meu de 'Robin Hood' s-a terminat, deoarece rezultatul a fost atins. Ce as mai putea face? FMI a convins Romania sa faca refomele necesare, se pare ca nu doar la Oltchim, ci si la alte companii. Sunt foarte bucuros, ca potential investitor".

Privatizarea combinatul chimic Oltchim urmeaza sa aiba loc pe 31 mai.

Privatizarea Oltchim va fi una dificila - vezi cand incepe

In urma acordului semnat cu Fondul Monetar International, statul si-a asumat responabilitatea ca, pana la sfarsitul lunii aprilie, va vinde pachetul de 54,8% din capitalul combinatului valcean.

In actionariatul Oltchim se mai regasesc compania "PCC SE", care detine 17,47% din actiuni, si fondul de investitii "Carlson Ventures", inregistrat in Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#privatizare Oltchim esuata, #privatizare Oltchim, #Zaremba privatizare Oltchim , #PCC