Criteriile dure pentru stavilirea "avalansei de intentii" la Oltchim - Gheorghe Piperea

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 14:34
2460 citiri
Criteriile dure pentru stavilirea "avalansei de intentii" la Oltchim - Gheorghe Piperea
Foto: Arhiva

Criteriile stabilite de administratorii judiciari de la Oltchim, aprobate de creditorii societatii aflate in insolventa, vizeaza evitarea transformarii celei de-a doua tentative de privatizare intr-un "show mediatic" prin "stavilirea avalansei de intentii" manifestate pana acum pentru combinatul valcean, al caror numar a depasit 20, potrivit avocatului Gheoghe Piperea, reprezentantul lichidatorului judiciar Rominsolv.

Ministerul Economiei a publicat la inceputul saptamanii un anunt de solicitare de oferte din partea companiilor interesate de preluarea societatii din Ramnicu Valcea, in care au fost stabilite trei conditii minime pentru a intra la masa negocierilor:

- sa activeze in industria chimica sau petrochimica, sau dupa caz, sa reprezinte fonduri de investitii sau institutii financiare cu experienta manageriala si/sau in industria chimica sau petrochimica;

- sa prezinte cel putin doua scrisori de bonitate bancara emise de banci de prim rang si scrisori de recomandare semnate de parteneri cu experienta si bonitate similara de pe piata de profil;

- sa depuna scrisoare de intentie pentru participarea la negocieri.

"Este primul pas al unui proces foarte lung si cu foarte mute etape complicate, primul pas pentru a putea stavili avalansa intentiile (manifestate de investitori strategici pentru Oltchim - n.red.), care acum au depasit 20", a spus Gheorghe Piperea pentru Ziare.com.

Ulterior, va fi stabilita la propunerea administratorilor judiciari, cu acordul creditorilor, o lista cu alte conditii suplimentare, care sa impiedice transformarea privatizarii intr-un "show media".

Astfel, garantia bancara va trebui sa acopere minimum 25% din pretul rezultat din evaluarea partilor sociale din Oltchim SPV, vor fi solicitate scrisori de confort eventual de la grupul de societati din care face parte cel care face intentia, precum si declaratii din care sa rezulte ca cel care face scrisoarea de intentie este chiar titularul si poate fi verificata provenienta banilor.

"Acestea sunt lucruri pe care le pun eu pe lista creditorilor pentru a fi aprobate in totalitate sau in parte. De regula, atunci cand am pus niste solutii si conditii de acest gen au fost aprobate de creditori", a afirmat avocatul.

Anuntul este dedicat exclusiv persoanelor juridice. "Desi partile sociale pot fi cumparate si de persoane fizice, nu vreau sa am circul care a fost in septembrie. Este un business, si nu un show media", a mentionat Gheorghe Piperea.

Schimbarea conditiilor pentru privatizare nu este posibila decat cu acordul creditorilor

"Conditiile sunt aprobate de creditori, ele nu pot fi schimbate decat cu acordul creditorilor, lucru improbabil. Numai este vorba de o privatizare in sensul clasic al cuvantului, in momentul asta controlul este al creditorilor", a mai precizat patronul Rominsolv.

In perioada urmatoare, administratorii juridici ai Oltchim, Rominsolv si BDO Business Restructuring, si Ministerul Economiei vor constitui Oltchim SPV (Special Purpose Vehicle - o societate infiintata pentru a realiza un scop unic al unei alte societati cu probleme - n.red.) sau Oltchim 2, companie care va reuni activele viabile ale combinatului.

Activele neviabile raman la Oltchim, care ar putea fi vanduta pe bucati, pentru acoperirea unei parti din datoriile de peste 700 de euro ale societatii.

"Situatie relativ calma" a angajatilor

"Parerea mea este ca situatia este relativ calma in acest moment. Singura ingrijorare pe care si-o manifesta, rezonabil, angajatii care raman este perspectiva. Cred ca am aratat in ultimele doua saptamani ca avem un plan serios pentru Oltchim si el a fost pus deja in aplicare, atat sub raportul finantarii, cat si sub raportul acestui inceput de selectie pentru preluarea negociata cu creditorii a societatii", a sustinut Gheorghe Piperea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#conditii privatizare Oltchim, #Oltchim Ramnicu Valcea , #privatizare