Siguranta nationala, in cautarea natiunii pierdute (Opinii)

Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 18:02
4266 citiri
Siguranta nationala, in cautarea natiunii pierdute (Opinii)
Foto: Adevarul

Siguranta nationala este un concept complicat, delicat si periculos. Pentru a avea sens, el trebuie sa defineasca foarte clar ce intelege prin "natiunea" de a carei siguranta se ocupa. Siguranta nationala are nevoie de un obiect al muncii definit nu doar foarte clar, ci si in mod democratic. Altfel, va deveni ostatica unor grupuri private de interese.

Prea putina siguranta nationala atrage riscul dizolvarii autoritatii statului, urmata de abandonarea cetatenilor sai la cheremul unor grupuri private de interese, interne sau externe. Invers, prea multa siguranta nationala atrage riscul sufocarii democratiei si dictaturii.

Romania este mai curand amenintata de primul dintre aceste doua riscuri. Statul nu gaseste echilibrul intre democratie si autoritate, cu rezultatul ca romanii sufera un continuu proces de pauperizare si alienare, in fata jafului implacabil al gruparilor oligarhice care controleaza economia, Parlamentul si majoritatea mass media.

Problema de baza ramane de a stabili cine este "natiunea" si cine-i ameninta siguranta. Cele cateva milioane de salariati romani, platiti cu cele mai mici salarii medii lunare din UE, pot fi considerati ca fiind "natiunea"? Dar cele cateva milioane de pensionari care si-au consumat viata in regimul comunist, muncind ca sclavii pe plantatie, iar astazi au pensii de bataie de joc?

Copiii din mediul rural care merg zilnic, pe jos, multi kilometri pana la o scoala darapanata, fara apa, canalizare si incalzire, pot fi considerati ai "natiunii"?

Miile de bolnavi inghesuiti ca sardelele in spitale sordide sunt si ei parte a "natiunii"? Dar multele mii de persoane care au murit in ultimii 20 de ani in accidente rutiere, pe drumuri inguste si supraglomerate, in asteptarea unor autostrazi niciodata terminate de la un capat al altul al tarii, carei "natiuni" au apartinut cand erau in viata?

Cei 40% dintre romani gasiti de ultimul recensamant fara apa si canalizare in casa, oare carei "natiuni" i-or apartine? Dar cei 4 milioane de romani care si-au luat lumea in cap, satui sa munceasca pe mai nimic in Romania? Nu sunt si ei parte a "natiunii"?

Siguranta nationala, intre Pasa de Valcea si Beiul de Petrosani

Daca la aceste intrebari suntem de acord asupra raspunsurilor de bun simt, atunci ar trebui sa presupunem ca responsabilii din domeniul cel mai "sensibil" al statului i-au informat pe liderii politici - care "reprezinta democratic natiunea", nu-i asa? - cine sunt cei care ameninta interesele vitale ale "natiunii", astfel definite. Asta insemnand nume, prenume, functii, adrese, retele de contacte si mod de operare.

Si au facut-o, cu siguranta. Seful SRI, George Maior, a declarat recent ca institutia pe care o conduce a transmis, in timp, 190 de rapoarte despre situatia de la Oltchim.

Fiind secretizate, intelegem ca nu poate da detalii, dar nici nu este nevoie. Oare ce s-ar putea afla in rapoartele SRI decat o radiografie a firmelor-capusa care au distrus combinatul, in care colcaie entomologic rudele si protejatii "managementului" si clientilor tuturor "partidelor politice"?

Cu toate informatiile secrete primite, liderii politici au avut dupa 1990 o singura "explicatie" pentru problemele Romaniei: nu sunt bani la buget. Atat. Ca si cand asta ar rezolva ceva. DE CE nu sunt bani la bugetul de stat nimeni nu s-a inghesuit insa sa explice.

Sa luam "exemplul" lui Constantin Roibu, care 20 de ani a figurat in Romania drept "director de combinat", cand in realitate a fost Pasa de Valcea, pilon de baza al oligarhiei din sudul tarii. Sub conducerea sa, Pasalacul de Valcea a dat statului roman o teapa all-inclusive de peste un miliard de euro.

Sa amintim si "managerii" de la Regia Autonoma a Huilei Petrosani, CFR, Tarom, Electrica, Hidroelectrica etc., care, impreuna, au jupuit statul de (foarte) multe miliarde de euro, aducandu-l in 2010 in situatia de a taia 25% din salarii pentru a evita prabusirea. Spania, aflata astazi intr-o situatie disperata, a inghetat doar salariile la nivelul actual, pentru trei ani. O comparatie mai mult decat sugestiva.

Ce "natiune" apara politicienii romani?

Cu siguranta, Romania are si inamici externi. Pentru a le rezista, statul roman are nevoie de o natiune (civica) puternica, din toate punctele de vedere, in spatele sau. Oricine contribuie la mentinerea natiunii in subdezvoltare reprezinta, de aceea, o amenintare vitala la adresa sigurantei nationale, inclusiv a celei externe.

Marele "secret" pe care politicienii romani il evita cu orice pret este ca siguranta nationala a Romaniei este amenintata, astazi, mai ales de inamici interni si nu externi.

Cazul Oltchim a demonstrat deranjul securitar din capetele multor politicieni. Pe unii i-a luat gura pe dinainte, ocazie cu care a devenit limpede ca prin "natiune" inteleg oligarhia si clientii ei, adica mai putin de 100.000 de oameni, nu 25 de milioane de romani (din tara si strainate).

A vorbit, de exemplu, deputatul Mihaita Calimente, un fost profesor de sport ajuns deputat PNL si secretar al comisiei "speciale" a Parlamentului pentru controlul SIE. Pentru a avea o cat de mica sansa sa controleze o institutie de "intelligence", cineva trebuie sa fie super-inteligent. Trecem aici peste inteligenta pe care o inspira personajul, dar nu putem trece si peste interpretarea pe care o da cazului Oltchim.

Deputatul Calimente crede ca Oltchim este o problema de siguranta nationala datorita "complexitatii" sale, numarului "mare" de angajati si "importantei" pentru economie. Faptul ca o unitate cu 3.500 de persoane a jefuit 1 miliard de euro de la o comunitate de 20 de milioane nu conteaza, nici "complexitatea" jafului descrisa de cele 190 de rapoarte ale SRI, la care onorabilul Calimente are, probabil, acces.

Liderul PDL, Vasile Blaga, a fost, imediat, de aceeasi parere, sugerand un consens transpartinic pentru "salvarea" Oltchim, mai exact a grupurilor de interese care il capuseaza, invocand ca "acoperire" grija fata de soarta angajatilor si "industriilor orizontale".

Ciudat, toate guvernele de pana acum n-au avut insomnii pentru angajatii Oltchim, nici n-au observat cangrena imprastiata "orizontal" de combinatul condus de Pasa Roibu, inclusiv la CFR si Electrica, aflate si ele cu piciorul in groapa, dar astazi toti traiesc subit frenezia "sigurantei nationale".

PSD a fost cel mai putin tentat de apelul la "siguranta nationala" in cazul Oltchim, dar este de inteles: premierul Ponta experimenteaza deja al doilea cartof incins sub camasa si dezvolta reflexe pavloviene potential utile. Sa nu-l plangem insa: cu diversi vulpoi si chitcani multilateral dubiosi numiti si asumati in pozitii guvernamentale cheie pentru privatizarile strategice, se poate astepta la noi cartofi incinsi, in locuri mult mai neplacute.

Cel mai tare a "lovit" insa Mihai-Razvan Ungureanu, care a simtit nevoia sa repete aceeasi mantra: Oltchim este o problema de siguranta nationala, pentru ca reprezinta o industrie "specifica" si pentru ca de "soarta" sa depinde viata "celor din zona".

Devenit politician, domnul Ungureanu ignora faptul ca in "zona" numita Romania, soarta majoritatii cetatenilor este trista inclusiv datorita faptului ca Oltchim si alte "intreprinderi" asemenea ei au coltii adanc infipti in venele economiei. Ca istoric, a omis si faptul ca natiunea romana este o realitate mult mai "specifica" (si transcendenta) decat un combinat petrochimic, deci ar merita cu prioritate protectie.

Daca un fost sef de serviciu de informatii asta crede, ce putem cere poporului de rand? Ce se intampla oare in clubul inchis al politicienilor romani, daca persoane cu adevarat inteligente ajung sa faca astfel de afirmatii?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#privatizare Oltchim, #director Oltchim, #interese Oltchim, #Oltchim siguranta nationala , #privatizare