CE investigheaza un posibil ajutor de stat oferit de Guvern pentru Oltchim

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 17:54
954 citiri
CE investigheaza un posibil ajutor de stat oferit de Guvern pentru Oltchim

Comisia Europeana a anuntat initierea procedurii de investigatie aprofundata pentru o conversie in actiuni a unei creante in valoare de 135 de milioane euro si pentru o garantie de stat de 339,2 milioane euro in cazul Oltchim, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Comisia Europeana a initiat procedura oficiala de investigatie, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la intentia Romaniei de a autoriza o conversie in actiuni a unei creante in valoare de 135 de milioane euro si de a acorda o garantie de stat de 339,2 milioane euro societatii de produse chimice Oltchim.

Potrivit comunicatului, Comisia "are indoieli cu privire la compatibilitatea masurilor propuse cu normele privind ajutoarele de stat, in special in ceea ce priveste faptul ca un operator privat ar fi luat in calcul astfel de masuri".

Deschiderea unei anchete aprofundate ofera partilor interesate posibilitatea de a prezenta observatii privind masurile in cauza, iar aceasta nu aduce atingere rezultatului procedurii.

"CE trebuie sa verifice daca masurile propuse in cazul Oltchim presupun existenta unor ajutoare de stat si, in cazul unui raspuns pozitiv, daca astfel de masuri nu ar genera denaturarea excesiva a concurentei", a declarat comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes.

La data de 17 iulie 2009, Romania a notificat Comisia Europeana in legatura cu doua masuri de sprijin in favoarea Oltchim, una dintre cele mai mari intreprinderi petrochimice din Romania si din sud-estul Europei. Statul roman este actionarul majoritar al acestei intreprinderi.

In conformitate cu normele UE in materie de ajutoare de stat, se poate considera ca interventiile autoritatilor publice in cadrul intreprinderilor care desfasoara activitati economice nu implica ajutor de stat daca acestea au loc in conditii pe care le-ar fi acceptat un actor privat care opereaza pe piata (principiul investitorului in economia de piata).

"Prima masura implica o conversie a datoriei publice in actiuni, in valoare de aproximativ 135 de milioane euro. Datoria publica provine din activarea garantiilor de stat aferente creditelor comerciale neperformante contractate inainte de anul 2000.

Comisia se intreaba care este motivul pentru care Romania nu a perceput nicio dobanda pentru datoria publica, in special dupa aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007, intrucat Romania ar fi trebuit sa aplice integral Tratatul CE incepand de la acea data", se mai explica in comunicatul CE.

In plus, CE arata ca "a doua masura este o garantie de stat in valoare de 339,2 milioane euro, care acopera 80% dintr-un credit comercial de 424 milioane euro, suma care urmeaza sa fie folosita pentru investitiile necesare pentru punerea in aplicare a planului de dezvoltare al intreprinderii".

Romania considera ca masurile propuse nu confera un avantaj beneficiarului, intrucat sprijinul acordat de stat intreprinderii Oltchim in calitate de principal actionar, respectiv de principal creditor, este comparabil cu solutia pe care ar alege-o un operator privat de pe piata in conditii similare.

"In aceasta etapa, avand in vedere istoricul datoriei, situatia actuala a intreprinderii si gradul de expunere a statului la viitoare riscuri, Comisia isi exprima indoiala ca un investitor privat si un creditor privat ar fi optat pentru aceste doua masuri", conchide comunicatul CE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#ajutor stat Oltchim, #ajutor Guvern, #CE , #stiri Oltchim