Bomba lui Hayssam (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 23:52
10141 citiri
Bomba lui Hayssam (Opinii)
Foto: ProTv

Se afla Omar Hayssam astazi in Romania, in arestul Politiei, intr-o celula unde isi va petrece urmatorii 20 de ani (sau mai multi) in baza condamnarilor pentru terorism date de justitie pentru rapirea ziaristilor romani in Irak?

Trebuie sa dam crezare autoritatilor romane care ne-au informat oficial ca da, Omar Hayssam a fost adus in tara si se afla in custodia Politiei. Acesta pare a fi insa singurul fapt cert din marea de contradictii care a izbucnit odata cu vestea ca Hayssam a fost recuperat si adus in tara.

Restul declaratiilor si scandalul urias provocat de aceasta certitudine insista parca sa punem sub semnul intrebarii si informatia de baza din "bomba" care a detonat din nou isteria in randul clasei politice, pana la cel mai inalt nivel al statului.

Pentru ca dupa singura certitudine - atat cat poate fi si ea crezuta fara a vedea macar o singura poza sau imagine cu Omar Hayssam incatusat in arestul Politiei - nimic nu mai este sigur si totul penduleaza intre cele doua limite: "nici nu confirm, nici nu infirm". Nu stim de unde a fost "rapit", cine, cand si cum a facut-o, nu stim cine l-a adus in tara si nici in baza carui acord sau lege.

Un alt punct comun asupra carora aproape toate oficialitatile romane au cazut de acord, de la Traian Basescu la Victor Ponta, este faptul ca operatiunile de prindere si aducere in tara a lui Omar Hayssam au fost rodul "unor activitati complexe desfasurate timp indelungat de institutiile de siguranta nationala ale statului roman", asa cum este precizat in comunicatul care a vestit prinderea lui Hayssam.

Altfel, s-ar fi putut crede si interpreta ca e vorba de rapirea lui Omar, cand presedintele a vorbit ca despre o actiune neautorizata si cu autor necunoscut:

"Nu confirm, repet, nu confirm ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria. De asemenea, nu confirm ca a fost repatriat cu un avion al Armatei Romane. Si, in sfarsit, nu confirm ca a fost repatriat in baza unui acord de extradare. (...) Cum sa va spun, cand Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat. Deci nu va pot confirma si nici infirma nimic", a declarat Traian Basescu in conferinta de presa de la Cotroceni, la doar cateva ore dupa declaratiile premierului care a multumit in mod repetat in primul rand SRI si SIE.

Dar presedintele a spus ca nu poate confirma si nici infirma NIMIC tocmai pentru ca Victor Ponta a confirmat destule, cu nume si prenume, laudand exagerat de vizibil mai ales serviciile secrete.

Or, vorba presedintelui, personal cred ca aici este "cheia" care a facut sa sara capsa lui Basescu si sa iasa in conferinta de presa, sanctionand si cateva balbe impardonabile ale lui Ponta vis-a-vis de acordul de extradare cu Siria. In pasul pe care premierul l-a facut in fata presedintelui, recunoscand si multumind serviciilor si institutiilor statului din rolul de coordonator si dirijor al lor.

Plasarea in ofsaid a presedintelui de catre partenerul de coabitare i-a activat lui Traian Basescu toate sinapsele si l-a facut sa iasa la atac din pozitia de sef al CSAT. Mai mult, cred ca batalia dintre palate nu se da acum pe cine castiga mai multa imagine si capital pentru aducerea lui Omar Hayssam in tara, ci pentru cine reuseste sa transmita serviciilor secrete mesajul corect, respectiv - "eu am mai multa putere, balanta inclina in partea mea".

Daca e sa ne amintim ca doar cu doua zile inainte de a afla ca Hayssam a fost adus in tara mana dreapta a lui Ponta, Sebastian Ghita, isi prezenta initiativa de a dota si serviciile romane cu miraculosul program american PRISM, atunci avem o imagine ceva mai clara a jocului nou care se duce in spatele "bombei Hayssam".

Cucerirea serviciilor, aceasta este miza principala din aducerea lui Hayssam in Romania si mai putin petardele si fumigenele pe care sirianul le mai poate eventual arunca inspre clasa politica daca va vorbi vreodata.

E mai putin important cine si daca a existat un "profesor" care l-a sfatuit, ghidat si dirijat pe Hayssam in toiul crizei rapirii jurnalistilor in Irak, ori ce mai poate spune Omar despre afacerile sale cu fostii granzi ai PSD din vremea lui. Conteaza mai mult cine va reusi sa devina profesorul de maine, controland si ultimele zone care nu au fost predate inca de fosta putere a lui Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Omar Hayssam Romania, #Omar Hayssam Traian Basescu, #Omar Hayssam Victor Ponta , #inchisoare