Cum a fost ajutat Omar Hayssam sa fuga din Romania

Sambata, 02 Mai 2015, ora 14:35
10491 citiri
Cum a fost ajutat Omar Hayssam sa fuga din Romania
Foto: ziuaconstanta.ro

Mustafa Tartoussi a primit o pedeapsa pana la maximul special prevazut de lege pentru implicarea sa directa si contra cost in fuga lui Omar Hayssam din Romania, iar fratii acestuia din urma, care au avut o contributie mai mica, pedepse orientate spre maxim, potrivit motivarii instantei supreme.

In motivarea deciziei de condamnare a fratilor lui Omar Haayssam si a lui Mustafa Tartoussi, pentru fuga celui dintai din Romania, obtinuta de Mediafax, instanta suprema noteaza ca primii doi au avut conduita infractionala din motive legate de rudenie, in tmp ce Tartoussi a intreprins aceasta activitate infractionala in schimbul unei sume mari de bani.

De asemenea, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a avut in vedere si ca inculpatii Omar Mahmoud si Omar Mukhles au avut o contributie mult mai mica in comparatie cu cea a lui Tartoussi, care s-a implicat direct la momentul imbarcarii lui Omar Hayssam pe teritoriul Romaniei, l-a asteptat in Alexandria - Egipt pentru a usura accesul acestuia pe teritoriul statului egiptean si, ulterior, l-a ajutat in parasirea statului egiptean, prin folosirea pasaportului fratelui sau, Omar Samir.

Motivarea condamnarii lui Hayssam: A initiat si finantat o entitate terorista pentru a-si proteja veniturile ilicite

Fuga lui Omar Hayssam din Romania a fost planificata in etape, respectiv etapa care a constat in organizarea deplasarii de la Bucuresti la Constanta si imbarcarea pe nava, si, ulterior, etapa, care a constat in deplasarea inculpatului din Constanta in Alexandria si de aici in Tartus, Siria, noteaza instanta.

In prima etapa, un rol important l-a avut Omar Mahmoud, care prin prisma calitatii de administrator si asociat al SC Madlene, pe care o administra si care se ocupa cu transportul de material lemnos, avea dese legaturi si drumuri la Constanta. Legaturile cu Mustafa Tartoussi au fost astfel anterioare planului infractional.

Omar Mahmoud a facut numeroase drumuri la Constanta si a discutat cu Tartoussi, in perioada anterioara datei de 26.06.2006, ulterior interventiei chirurgicale la care a fost supus Omar Hayssam, ocazie cu care s-a constatat ca starea sa de sanatate nu necesita imobilizare la pat.

In cadrul acestor intalniri, Oamr Mahmoud si Tartoussi au pus la cale modalitatea in care nava Imam T, al carei armator era Tartoussi, a parasit dana portului Constanta, cu Hayssam la bord, in noaptea de 29 spre 30 iunie 2006, cu destinatia Alexandria.

De ce au fost condamnati fratii lui Hayssam: Au sprijinit un suspect de terorism - motivarea instantei

Totodata, in perioada anterioara datei de 30 iunie 2006, Tartoussi a discutat telefonic cu ambii frati ai lui Omar Hayssam, potrivit probelor de la dosar, se mai arata in motivare.

Pe 29 iunie, Omar Mahmoud impreuna cu Omar Hayssam s-au deplasat cu un autovehicul marca BMW la Constanta, unde s-au intalnit cu Tartoussi Mustafa, iar in perioada efectuarii controlului de catre Politia de frontiera si vama a incarcaturii navei Imam T si a documentelor necesare plecarii in cursa a acesteia, intre orele 00:00 si 2:20, Omar Hayssam a fost introdus pe nava si ascuns intr-o locatie care nu a putut fi identificata la control.

Din declaratiile date de cei trei membri ai echipei de control, precum si din rapoartele acestora, rezulta modalitatea defectuoasa prin care s-a facut controlul navei, generate pe de-o parte de modul in care au fost incarcate hambarele navei, astfel incat sa nu poata fi controlate toate incaperile in care exista posibilitatea sa fie ascunsi pasageri clandestini.

Basescu: Sunt unii care tremura ca Hayssam a revenit in tara

Instanta mai noteaza ca Omar Hayssam a fost supus unei monitorizari permanente dupa punerea sa in liberate, motiv pentru care, pentru a facilita deplasarile spre Constanta a fost achizitionat un autoturism Renault Laguna ce a fost folosit de Omar Mukhles pentru a fi antemergatorul autoturismului cu care Omar Mahmoud se deplasa la Constanta, impreuna cu Omar Hayssam.

Ulterior plecarii din Romania a lui Omar Hayssam, membrii familiei sau diversi angajati au continuat activitatea de conspirare a disparitiei acestuia, relatand cercului de cunoscuti ca acesta s-ar afla la tratament sau declarand autoritatilor judiciare ca l-au vazut si in zilele urmatoare datei de 30.06. 2006, se mai spune in motivare.

"Din situatia de fapt, retinuta de catre instanta de apel, rezulta ca inculpatul Omar Mahmoud a fost cel care l-a insotit pe inculpatul Omar Khaled Hayssam pana la Constanta, iar inculpatul Omar Mukhles a fost cel care a asigurat securitatea operatiunii, din perspectiva posibilelor controale ori verificari ce puteau fi efectuate de autoritati la locuinta inculpatilor, in timpul in care Omar Khaled Hayssam se afla in Constanta.

Dosarul "Yassin". Procurorul si judecatoarea lui Omar Hayssam, audiati la DNA (Video)

De asemenea, inculpatul Tartoussi Moustafa a fost cel care l-a imbarcat pe Omar Hayssam pe nava pe care o agentura si care i-a oferit tot sprijinul necesar pentru ca acesta sa paraseasca tara prin portul Constanta, ulterior asteptandu-l la Alexandria, pentru a asigura succesul celei de-a doua etape a calatoriei, pe ruta Alexandria-Tartus", se arata in document.

Instanta suprema mai subliniaza ca in cauza sunt intrunite exigentele tragerii la raspundere penala a inculpatilor, intrucat fapta exista, a fost comisa de catre inculpati cu vinovatie, iar cauze justificative sau de neimputabilitate nu exista, contrar a ceea ce a apreciat instanta fondului.

Inalta Curtea avut in vedere si gravitatea actului terorist comis de Omar Hayssam, acesta fiind condamnat ulterior la 20 de ani inchisoare pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak.

Basescu explica relatia cu medicul lui Omar Hayssam: Am avut nevoie de el (Video)

"Astfel, Inalta Curte considera ca pedepsele orientate spre maxim si pedeapsa maxima ce se vor aplica inculpatilor va fi in masura sa asigure restabilirea ordinii de drept si reintegrarea sociala a inculpatilor.

Pentru toate aceste considerente, inculpatii Omar Mahmoud si Omar Mukhles vor primi o pedeapsa de cate 5 ani inchisoare, iar inculpatul Tartoussi Mustafa va primi o pedeapsa mai mare, de 7 ani inchisoare, acesta fiind maximul special prevazut de lege, in cazul sau instanta dand eficienta practica dispozitiilor art. 78 alin. 1 Cod penal care prevad ca 'in cazul in care exista circumstante agravante, se poate aplica o pedeapsa pana la maximul special'".

Instanta suprema i-a condamnat definitiv, pe 7 octombrie 2014, pe fratii lui Omar Hayssam, Mukhles si Mahmoud, si pe Mustafa Tartoussi.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au schimbat sentinta primita de cei trei in prima instanta, la Curtea de Apel Oradea, care a dispus achitarea lor, in 8 octombrie 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Hayssam fuga Romania, #pedepse fuga Hayssam , #inchisoare